Bir mefhum olarak Kurban Bayramı
Hak Teala inananlara bir sevinç, rahmet ve mutluluk kaynağı olarak senede iki defa olmak üzere iki bayram vermiştir. Bu bayramlardan biri de kurban ibadetinin ifa edildiği Kurban Bayramı'dır. Zilhicce ayının onuncu günü başlayarak dört gün boyunca süren Kurban Bayramı'nda müminler hem ibadetlerini eda eder hem de sıla-i rahimde bulunurlar. Bayramın 4. ve son günü ise uzun br ayrılığın başlangıcını ifade eder.
Giriş Tarihi: 09.07.2022
16:04
Güncelleme Tarihi: 19.06.2024
08:58
KURBAN BAYRAMI'NDA ORUÇ TUTULUR MU?
◾ Kurban Bayramı boyunca oruçlu olmak Hanefi mezhebine göre tahrimen mekruh , Şafi ve Hanbeli mezheplerine göre haram , Malikilere göre ise dördüncü gün mekruhtur .
TEŞRİK TEKBİRİ NEDİR?
◾ Arefe günü idrak edilen sabah namazından itibaren başlayarak bayramın son günü ikindi vaktine dek farz namazlardan sonra getirilen tekbirlere "teşrik tekbiri" denir.
◾ Her farz namazın ardından üç defa tekrar edilmek kaydı ile: "Allahu Ekber, Allahu Ekber, La İlahe İllallahu Allahu Ekber, Allahu Ekber velillahilhamd" olarak zikredilir.
BAYRAM NAMAZI
◾ Bayram sabahı kerahet vaktinin çıkmasından az bir vakit sonra bayram namazı cemaat ile idrak edilir. Müslümanların bir olması açısından bayram namazı, cuma namazını da andırır.
◾ Resulullah (SAV), "Bu günümüzde yapacağımız ilk şey namaz kılmaktır." buyurarak bayram namazının ne denli önemli olduğuna dikkat çekmiştir.
(Buhari, "İdeyn 3 / Müslim, Edahi 7)
İLK KURBAN
◾ Kurban Bayramı'nın tarihi Hz. İbrahim'e (AS) uzanır. Hz. İbrahim'in (AS) Hz. İsmail'i (AS) kurban etmek istemesi ve Cebrail'in (AS) gökten bir koç getirmesi ile gerçekleşen hadise , inananlar için büyük bir örnektir.
◾ Burada öne çıkan anlayış sadakattir . Hz. İbrahim (AS) ve Hz. İsmail (AS) Hak Teala'nın emirlerine büyük bir sadakat göstererek takva ehlinin her haldeki duruşunu insanlığa öğretmişlerdir.
◾ Nisab miktarı mala sahip olan müminlerin Kurban kesmesi vaciptir. Kurban kesen Müslümanlar kesmiş oldukları hayvanlardan payları dağıtırlar.
◾ Bu şekilde İslam'ın en önemli yönlerinden olan sosyal adalet ve bir arada yaşama kültürü kuvvetlenerek toplumdaki birlik ve beraberlik duygusu güçlendirilir.