Arama

Bir mefhum olarak Kurban Bayramı

Hak Teala inananlara bir sevinç, rahmet ve mutluluk kaynağı olarak senede iki defa olmak üzere iki bayram vermiştir. Bu bayramlardan biri de kurban ibadetinin ifa edildiği Kurban Bayramı'dır. Zilhicce ayının onuncu günü başlayarak dört gün boyunca süren Kurban Bayramı'nda müminler hem ibadetlerini eda eder hem de sıla-i rahimde bulunurlar. Bayramın 4. ve son günü ise uzun br ayrılığın başlangıcını ifade eder.

İLK KURBAN

◾ Kurban Bayramı'nın tarihi Hz. İbrahim'e (AS) uzanır. Hz. İbrahim'in (AS) Hz. İsmail'i (AS) kurban etmek istemesi ve Cebrail'in (AS) gökten bir koç getirmesi ile gerçekleşen hadise, inananlar için büyük bir örnektir.

◾ Burada öne çıkan anlayış sadakattir. Hz. İbrahim (AS) ve Hz. İsmail (AS) Hak Teala'nın emirlerine büyük bir sadakat göstererek takva ehlinin her haldeki duruşunu insanlığa öğretmişlerdir.

Nisab miktarı mala sahip olan müminlerin Kurban kesmesi vaciptir. Kurban kesen Müslümanlar kesmiş oldukları hayvanlardan payları dağıtırlar.

◾ Bu şekilde İslam'ın en önemli yönlerinden olan sosyal adalet ve bir arada yaşama kültürü kuvvetlenerek toplumdaki birlik ve beraberlik duygusu güçlendirilir.

◾ Her sene Zilhicce'nin onuncu gününde kutlanmaya başlayan Kurban Bayramı, toplumsal birlikteliği sağladığı gibi ümmetin birbirine kenetlenmesinin de de vesile olur.

◾ İslam ümmeti, bayramlar vesilesi ile birbirini gözetir. İslam öncesi kutlanılan Nevruz ve Mihrican günlerinin yerine İslam, Raamzan ve Kurban bayramlarını getirir.

  • 10
  • 10

◾ Nihayetinde insanoğlu unutkan bir yapıya sahiptir. Bayramlar ise insana ertelediği ve unuttuğu toplumsal meseleleri ve kişileri hatırlatırlar.

◾ Müslümanlar bayram içerisinde sıla-i rahim yaparak bir sünneti ihya ederken aynı zamanda toplumsal birlikteliğin sağlanması yönünde sağlam adımlar atarlar.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN