Bir mutsuzluk hikayesi: Kapitalizm
İdeolojilerin savaş sahnesi olan yirminci yüzyılın nihayete ermesi daha şeffaf ve özgürlükçü bir dünya doğurmadı. Kapitalizm savaş sonrasında daha rahat bir pazar kurabilmek maksadıyla oyuncuları değiştirdi. Artık tanklar yerine haberleşme cihazları ve uygulamalar var. Yirmi birinci yüzyıl insanların havada uçtukları ama bir türlü ayaklarının yere basmadığı bir zaman dilimi oldu.
Giriş Tarihi: 07.07.2022
16:00
Güncelleme Tarihi: 04.07.2023
08:58
◼ Dünya savaşlarından sonra Batı'da yükselişe geçen temiz ve şeffaf toplum nidaları dünyada hızla karşılık buldu.
◼ Lakin altmışlarda başlayan sömürgelerin bağımsızlıklarını ilan etme durumları Batılıları korkuttu. Bu korku sömürülen kavimlerin kendilerinden intikam alınma güdüsünü de içlerinde barındırıyordu.
Yeni dünya düzeni nasıl kuruldu?
◼ Müstemlekelerin bağımsızlıkları karşısında olay çıkararak meseleyi ilerleten devletler zamanla bunun maddi olarak yanlış bir tutum olduğuna karar verdiler.
◼ Çünkü maneviyat onlar için bir anlam ifade etmiyor her şeyi maddiyat üzerinden ele alıyorlardı. Hali hazırda Afrika'daki yönetim ve uygulamalar da hala bu yönde ilerliyor.
Şehirlerinden kan sızan medeniyet: Vahşi Batı
◼ Zamanla gelişen ve ilerlemeci bir tutum içine giren Batı , haberleşme kanalları ile bir sistemi idame ettirme yönüne gitti.
◼ Bilhassa İkinci Dünya Savaşı sonrasında hayatımıza dahil olan bilgisayar ve televizyonlar bu hususta adeta lokomotif görevi gördü.
Yıkıcı Batı kurucu Doğu
◼ Her eve bir televizyon mottosuyla başlayan bu macera zaman içerisinde emperyalizmin ve kapitalizmin hem maddi hem de manevi olarak kazandığı bir oyun oldu.
◼ Bu yöntem ile hem kasalar doluyor hem de halkların izlenilmesi arzu edilen, yıkıcı içerikler tüm dünya ile buluşuyordu.
Modern çağdan çıkış mümkün mü?
◼ Bu sihirli kutu evvela Amerikan emperyalizmi ve yaşam mantalitesini tüm dünya vatandaşlarına yaydı. İlk başta ciddi tepkilerle karşılanan TV, zamanla kabul gördü.
◼ İnsanlar süper güç olan Amerika'nın vatandaşlarının hayatlarını yakinen takip etme ve yavaşla hayatlarına tatbik etme imkanı buldular.
Batı'nın yeni AVM'si: Retro pazarı