Arama

Birbirine selam duran iki Mihrimah Sultan Camii

Dünya üzerinde iki kıta üzerine kurulan tek şehirdir İstanbul. Peki, bu iki ayrı kıtada, Kanuni Sultan Süleyman'ın biricik kızı Mihrimah Sultan adına yaptırdığı iki caminin özelliklerini biliyor musunuz? Ya da mimarların piri Mimar Sinan'ın, bu iki camiyi neden farklı üsluplarla inşa ettiğini? Fikriyat olarak, İstanbul'un iki yakasından birbirine selam duran iki Mihrimah Sultan Camii'ne dair bilinmeyenleri sizler için derledik.

  • 13
  • 15
MEDRESE MİMARİ ÖZELLİKLERİNİ NEDEN YİTİRDİ?
MEDRESE MİMARİ ÖZELLİKLERİNİ NEDEN YİTİRDİ?

1961 yılında sağlık merkezi olarak restore edilirken revakların kapanması ve başka onarımlarla mimari özelliklerini yitirmiştir.

İlk yıllarda Çocuk Dispanseri ve Ruh Sağlığı hizmetinde kullanılan medrese, günümüzde özel bir tıp merkezi olarak faaliyet gösterir.

  • 14
  • 15
KÜLLİYEDE ÜÇ ÇEŞME BULUNUYOR
KÜLLİYEDE ÜÇ ÇEŞME BULUNUYOR

Kıble tarafındaki sıbyan mektebi, kubbeli yazlık bir dershane ve kubbeli kapalı bir dershaneden oluşur.

Yokuş üzerinde bulunan kapalı dershane yükseltilerek zaman içerisinde cephesi açılarak dükkân haline getirilmiştir. Külliyede ikisi özgün, biri sonradan eklenmiş üç çeşme bulunur.

  • 15
  • 15
TÜRBEDEKİ KABİRLER KİME AİT?
TÜRBEDEKİ KABİRLER KİME AİT?

Cami ile medrese arasında kimlikleri bilinmeyen iki erkek ve iki kadın kabri bulunan bir türbe ile onun arkasında Sadrazam İbrahim Edhem Paşa ve ailesinden üç kişinin kabrinin bulunduğu bir türbe vardır.

Mihrabın önünde bulunan hazirede ise Mihrimah Sultan'ın kayınbiraderi Kaptan-ı Derya Sinan Paşa ve diğer aile mensuplarına ait kabirler bulunur. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2011 yılında restore edilmeye başlanan Mihrimah Sultan Camii, 2014 yılının başında ibadete açıldı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN