Birbirine selam duran iki Mihrimah Sultan Camii
Dünya üzerinde iki kıta üzerine kurulan tek şehirdir İstanbul. Peki, bu iki ayrı kıtada, Kanuni Sultan Süleyman'ın biricik kızı Mihrimah Sultan adına yaptırdığı iki caminin özelliklerini biliyor musunuz? Ya da mimarların piri Mimar Sinan'ın, bu iki camiyi neden farklı üsluplarla inşa ettiğini? Fikriyat olarak, İstanbul'un iki yakasından birbirine selam duran iki Mihrimah Sultan Camii'ne dair bilinmeyenleri sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 15.05.2019
09:08
Güncelleme Tarihi: 15.06.2020
23:25
CAMİNİN FERAH GÖRÜNÜMÜNÜ SAĞLAYAN DEHA
Kubbe kasnağı ve büyük kemerlerin iç dolgularındaki üç dizi halindeki pencereler, harimin bol ışık almasını sağlar.
Caminin Sinan çağının en güzel örneklerinden biri olarak kabul edilen oymalı mermer minberinde geometrik geçme, rumi, palmet motifleri bulunur.
Mermerden olan mihrap ise 8 sıra stalaktitlidir. Hünkâr mahfili ve kalemişleri sonradan ilave edilmiştir.
SİNAN’IN TEK KUBBELİ İNŞA ETTİĞİ EN BÜYÜK CAMİ
19'uncu yüzyıl ikinci yarısında tek kubbeli camilerde rastlanılan ışıklı, tek kubbeli mekân etkisi, burada üç asır önce yetkin bir örnek olarak Mimar Sinan tarafından gerçekleştirilmiştir.
Kubbe ve bütün kemerlerin içi çok sayıda pencereyle bir ışıklı perde haline getirilmiş, hem yapının içinde hem de dışında olağanüstü bir görünüm sağlanmıştır.
Yapı, Mimar Sinan'ın tek kubbeli camiler tipinde inşa ettiği en büyük mimari eseridir.
CAMİ 22 MEDRESE HÜCRESİ İLE ÇEVRİLİ
Cami, üç taraftan önleri revaklı 22 adet medrese hücresi ile çevrilidir. Büyük avlu kapısından dik merdivenlerle cami içine çıkıldığında, sağ tarafta medreseler ve karşısında yedi kubbeli sekiz mermer granit sütunlu son cemaat yeri bulunur.
Avlunun ortasında, saçaklı üst örtüsü on altı sütun tarafından taşınan, mermer havuzlu bir şadırvan vardır.
KÜLLİYE 62 DÜKKANLIK ÇARŞIDAN OLUŞUYORDU
Külliyenin çarşısını meydana getiren 62 dükkânın büyük bir kısmı ortadan kalkmıştır. Sıbyan mektebi, ortada kubbeli ve yanlarda kemerlerle ayrılmış iki mekândan oluşur.
Caminin kıble tarafında ikisi de aynı planla yapılmış bir çifte hamam bulunur. Uzun süre harap durumda kalan çifte hamam 1960'lı yıllarda tamir edilerek tekrar açılmıştır.
DEPREMLERDE BÜYÜK HASAR GÖRDÜ
Mihrimah Sultan Camii, 1718-1719, 1766, 1894, İstanbul depremlerinde ciddi hasarlar görmüş ve birçok defa onarılmıştır.
Caminin 1894'teki depremden sonra yapılan süslemesi, 1956 yılındaki onarımda temizlenmiş, yerine bugünkü bezeme yapılmıştır.
1999 depreminde de büyük hasar alan caminin en son restorasyonu 2010 yılında tamamlanmıştır.