Arama

Biz’den Ben’e: Kişisel gelişim

Müslümanlık, insanların bir arada bulunarak ibadet ettikleri, istişare yaparak karar aldıkları toplumsal bir dayanışma anlayışına sahiptir. Müslüman ahlakında bir kişiyi incitmek yerine kişinin kendi menfaatinden vazgeçmesi esastır. Modern yüzyılın en büyük yalanlarından biri olan ve hayatımızın her yerinde duyduğumuz, gördüğümüz "kişisel gelişim" ise insanlığı "Biz'den Ben'e" götürme anlayışıdır. Asıl olanın biz değil de ben olduğunu söyleyen bu anlayış, kişiye faydadan ziyade zarar vermektedir.

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 5
  • 13
Nefsi istekleri sistemleştirmek: Kişisel gelişim
Nefsi istekleri sistemleştirmek: Kişisel gelişim

📌 Müslüman kültüründe tekillik diye bir kavram yoktur. İlim talebelerle okunan, yemek bir toplulukla yenilen, namaz hep beraber eda edilen kavramlardır. Müslüman hayatı daima dinamik ve merkezdedir. Şehirlerin kalbi olan camiler her vakit müminlerin birbirini gördüğü yerlerdir. Bu toplumsal bütünleşme ile Müslümanlar asırlar boyunca birbirlerinin ne durumda olduklarından haberdar olmuş, zor durumdaki kardeşlerine yardım etmiş, hastaları tespit edip ziyaret etmişlerdir.

📌 Sıla-i rahim de Efendimiz (SAV) tarafından övülen ve tavsiye edilen bir haslettir. Akrabalar insanlar için bir bağışlanma, rahmet vesilesidir. Onları ziyaret hem toplumsal bir bütünleşme hem de aile bağlarının korunarak neseplerin belirgin hale gelmesini sağlamaktadır. Yüce Allah (CC) Nisa suresi 1. ayette" Ey insanlar! Sizi bir tek nefisten yaratan ve ondan da eşini yaratan, ikisinden birçok erkek ve kadın üretip yayan rabbinize itaatsizlikten sakının. Adını anarak birbirinizden dilek ve istekte bulunduğunuz Allah'a saygısızlıktan ve akrabalık haklarına riayetsizlikten de sakının. Şüphesiz Allah sizin üzerinizde gözetleyicidir." buyurarak sıla-i rahime işaret etmiş, Müslümanların akrabalık haklarına riayet etmesini istemiştir.

(x) Nisa suresi 1. ayeti dinlemek ve mealini okumak için tıklayın
(x) Kıymetli hafızların sesinden rahmet pınarı olan Kur'an-ı Kerim dinlemek için tıklayın
(x) Farklı seslerden Kur'an-ı Kerim meali dinlemek için tıklayın

Biz’den Ben’e: Kişisel gelişim

📌Efendimiz (SAV) sıla-i rahim hususuyla alakalı; "Yakınlarınızı tanıyın ve onlarla iyi ilişkiler kurun. Zira sıla-i rahim akrabalar arasında sevgiye, malda bolluk ve berekete, ayrıca ömrün uzamasına vesiledir. (Buhari, Edeb, 12) buyurmuş ve akrabalık haklarının dayanışma ve yardımlaşma olarak kıymetine değinmiştir.

(x) Efendimiz'in (sav) hadis-i şeriflerini Riyazü's Salihin'den okumak için tıklayın

📌 İnsan nefsi ıslah edilmediği sürece insan için bir felakettir. Efendimiz (SAV) tüm riyazet yöntemlerini ashabına öğreterek nefsi isteklere ket vurmalarını onlardan istemiştir. Kişisel gelişim ise "en değerli şey sensin, "sen en iyisisin" gibi nefsi, kulağa hoş gelen spot cümlelerle insanları etrafına toplayarak tevazudan uzak, sadece kendini düşünen, bencil ve duyarsız nesiller amaçlamaktadır.

(X) 🔍 Bilgi Notu: Efendimiz (SAV) "Cemaatle kılınan namaz, tek başına kılınan namazdan yirmi yedi kat daha faziletlidir." (Müslim, Mesacid, 249) buyurarak cemaat ile kılınan namazın önemine dikkat çekmektedir. Bu hadisi şeriften de anlayacağımız gibi İslamiyet algımız benlikten ziyade birlik ile alakalıdır.

(x) Efendimiz'in (SAV) hadis-i şeriflerini Riyazü's Salihin'den okumak için tıklayın

Biz’den Ben’e: Kişisel gelişim

📌20. yüzyılı çoğunlukla 21. yüzyılı ise tamamen etkisi altına alan kişisel gelişim, bazı inançsal meselelere de temas etmiştir. VAV TV'de yayınlanan "Son Davet" programında, Prof. Dr. Özcan Hıdır'ın eğildiği bu husus aslında benlik anlayışını öne çıkaran kişisel gelişimin kişilere ne denli etki edebildiğinin bir yansıması… "Nihilizm, hiççilik yani hiçbir şeye inanmamak demektir. Böyle bir anlayışın, böyle bir şeyin olabilmesine ihtimal vermiyorum. Nihilizm post modern dönemde ortaya çıkan bir kavramdır. Nihilizm her varlık aslında bir hiçtir mantığıyla, kutsalları, dini değerleri hiçe sayan, metafizik manada hiçe inanan bir anlayışı ifade eder. Nihilizm post modern dönemin bir anlayışıdır." cümleleri ile kişisel gelişimin büyük ölçüde ilerlemesini sağladığı "benlik" kavramının ne denli tehlikeli sonuçları olabileceğine dikkat çekti. Kişisel gelişim camiasının oluşturduğu bu benlik sadece kişisel bir kavram olmayı çoktan geçti. Nihilizm gibi akımları da besleyen bu anlayış zaman içerisinde düşünce yapısını oturtarak, kitleleri yönlendiren bir mekanizma halini almıştır.

(x) Programın tamamını izlemek için tıklayın

  • 8
  • 13
Sürekli büyüyen bir pazar
Sürekli büyüyen bir pazar

📌Kişisel gelişim zihniyeti sadece insani duyguları istismar etmiyor. Ekonomik olarak da ciddi bir istismar içerisinde. Bugün kişisel gelişim kitapları, videoları, eğitimleri ciddi bir pazar payına sahip. Amerikan kültürü üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan yazar Micki McGee Oxford yayınlarından çıkan "Amerikan kültür ve hayatının baştan yaratılması" isimli eserinde 21. yüzyılla beraber Amerika'da kişisel gelişim endüstrisinin yıllık 2.5 milyar dolar ciroya sahip olduğunu dile getiriyor. İnsanlara özgüven aşılamak diye tabir edilen bu pazar bilhassa insanları toplumdan soyutluyor. Kişisel gelişim eğitim programları sonrası her yıl binlerce insan, ailesinden, arkadaşlarından ve çevresinden sebepsiz yere uzaklaşıp kendi başına yaşadığı bir hayatı benimsiyor. Belli bir noktadan sonra herkes için sıkıntı oluşturan bu tipleme, sadece kişisel gelişim pazarının ona sunduğu ürünleri tüketerek hayatla arasında bir bağ kuruyor.

  • 9
  • 13
Biz’den Ben’e
Biz’den Ben’e

📌Müslümanlık bir beraberliktir. Din kardeşi kavramı sayesinde hiç görmediğimiz, belki asla seslerini duyamayacağımız farklı anne babalardan olma milyonlarca kardeşimiz var. Nihayetinde Müslümanlık iddiası olan biri asla yalnız değildir. Gönüller arası görünmez bir köprüde yürümektedir emin adımlarla…

Allah Teâlâ Hucurat suresi 10. ayette "Müminler ancak kardeştirler, öyleyse iki kardeşinizin arasını düzeltin, Allah'a itaatsizlikten sakının ki rahmetine mazhar olasınız." Kelamı ile Müslümanların arasındaki birlik bağına işaret etmiştir. Araları bozuk olan kardeşlerimizin arasını düzeltmemizi isteyerek toplumsal bütünlüğün ne kadar mühim olduğu hususunu bizlere öğütlemiştir.

(x) Hucurat suresi 10. ayeti dinlemek ve mealini okumak için tıklayın
(x) Kıymetli hafızların sesinden rahmet pınarı olan Kur'an-ı Kerim dinlemek için tıklayın
(x) Farklı seslerden Kur'an-ı Kerim meali dinlemek için tıklayın

📌Kişisel gelişim başta olmak üzere insanı toplumdan uzaklaştıran ve kendi içine kapatan her anlayış bizleri "Biz" olmaktan çıkarıp "Ben" olmaya iten tehlikeli düşünce sistemleridir. Modern insanın yalnızlaşma çabası kişisel gelişim tarafından aşılanan tehlikeli bir fikir akımıdır. Dikkat ederseniz kişisel gelişim kitapları, konuşmaları daima her şeyi yapacağınızı, kimseye ihtiyacınız olmadığını sizlere söyler. Konuşma ve yazı dili daima tekildir. Aileniz dahi sizin için bir yük, çekilmemesi gereken bir sıkıntıdır. Oysa İslam daima kucaklayıcı ve kapsayıcıdır. İtikadımıza göre sevmek Allah (CC) ilearamızda kurulan kuvvetli bir bağdır.

(x) 📍 İlginç Bilgi: Samuel Smiles tarafından 1859'da yayınlanan "Self-Help" ilk kişisel gelişim kitabıdır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN