Bosna'nın tarihe meydan okuyan 5 camisi
Bosna Hersek'in farklı şehirlerinde kimi Osmanlı zamanında kimi ise daha yakın dönemde inşa edilmiş camiler, mütevazı mimarileri ve eşsiz güzellikleriyle kartpostal fotoğraflarını andırıyor. Osmanlı askerleri tarafından Bosna'nın fethi sırasında inşa edilen Kuşlat Camii , Bosna Hersek'teki en eski İslami eserlerden biri. Sizler için Bosna'nın tarihe meydana okuyan asırlık 5 camisini listeledik.
Giriş Tarihi: 02.08.2019
16:53
Güncelleme Tarihi: 02.08.2019
22:26
Bosna Savaşı'ndaki Sırpların ve Hırvatların vahşi tavrı ve kültürel değer düşmanlığına maruz kalan yapılardan biri olan Koski Mehmet Paşa Camii, uğradığı tüm tahribatlara rağmen dimdik ayakta duruyor. Mostar'da 1618 yılında tımar defterdarlarından Koski Mehmet Paşa tarafından yaptırılan cami, Mostar Köprüsü ve Neretva Nehri'nin eşsiz güzelliğini seyredebileceğimiz bir noktada konumlanır.
1618 yılında Timar defterdarlarından Koski Mehmet Paşa tarafından Mostar'da yaptırılan bu cami aynı zamanda Mostar köprüsü ve Neretva'nın güzelliğini görmenize olanak veren bahçesiyle de ziyaretçilerin uğrak noktası. Geçirdiği restorasyon yenileme çalışmalarının ardından tarihe meydan okuyan yapı, ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.
Gazi Hüsrev Bey Camii veya Bey Camii, Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna'nın kalbi sayılan Başçarşı'da yer alır. Bey Camii olarak da bilinir. Osmanlı mimarisinin en göze çarpan eserlerinden biri olup, Bosna Sancak Beyi Gazi Hüsrev Bey tarafından 1531 yılında Mimar Sinan'a inşa ettirilmiştir. Osmanlı mimarisinin en göze çarpan eserlerinden biri olup, Bosna Sancak Beyi Gazi Hüsrev Bey tarafından 1531 yılında Mimar Sinan'a inşa ettirilmiştir. Bey Camii, özellikle Ramazan ayları ve bayram dönemlerinde, ülkenin en yoğun ibadet ve ziyaret mabedi haline geliyor. 5 asırlık cami, İslâm mimarisinin ülkedeki en güzide örneklerinden biri olarak kabul ediliyor.
Dönemi itibariyle şehrin ilim alanları arasında bulunan külliye içerisinde yer alan cami, bütünüyle kesme taşlardan yapılan bir yapıdır. İçerisinde rahatça hareket alanı sunan geniş bir avluya sahip olan Gazi Hüsrev Bey Camii, Halep'teki Hüsrev Paşa Camii ile birlikte Osmanlı mimarisindeki tabhâneli camiler tipinin son örneklerindendir. Caminin çevresinde türbeler, hanlar, medrese, kütüphane, misafirhane, hamam, bulunuyor. Fakat bazı eserler günümüze kadar ulaşamamıştır. Avlunun etrafında ise, hepsi kubbeli ve ocaklı on iki tane hücre, bunların dışarıdan hava ve ışık almalarını sağlayan pencereleri vardır.
Ferhad Paşa Camii veya Ferhadija, Bosna-Hersek'in iki siyasi biriminden biri olan Sırp Cumhuriyeti'nin fiilî başkenti Banja Luka'da bulunur. 1579 tarihinde, Bosna Sancak Beyi Ferhad Paşa adına Mimar Sinan'ın adı bilinmeyen bir öğrencisi tarafından yapılmıştır. Klasik dönem Osmanlı mimarisinin özelliklerini yansıtır.