Arama

Bulaşıcı hastalıklarla ilgili ayet ve hadisler

Peygamberimiz, bulaşıcı hastalıklarla mücadele etmiş ve müminlerin dikkatli olmasını, bu hastalıklara tutulanların bir başkasına hastalığı bulaştırmaması için önlemler alması gerektiğini vurgulamıştır. Müslümanlara bulaşıcı hastalığa sebep olan zararlı hayvanlarla mücadele etmelerini ve mikropların üremesini önleyecek temizlik kurallarına da özen göstermelerini emretmiştir. İşte İslam'da temizlik ve bulaşıcı hastalıklarla ilgili ayet ve hadisler…

En hafifinden en ağırına kadar hastalık dünya imtihanlarından biridir. Tarih boyunca pek çok hastalık Allah'ın yardımı ve insanların gayretli araştırmaları ile tedavi edilmiştir. Bugün dünyanın dört bir köşesine yayılan koronavirüsün de şifası bulunacaktır. Nitekim Resûl-i Ekrem'in buyurduğu gibi "Allah, indirdiği her hastalığın muhakkak şifasını da vermiştir." Buhârî, Tıb, 1. Bizlere düşen ise hastalığa yakalanmamak için tedbiri elden bırakmamaktır.

Mümin, sıkıntılar karşısında elinden geldiği ve gücü yettiği kadar mücadele eder. Aklını, bilgisini, tecrübesini kullanarak tedbirini alır. Sonrasında ise imanı gereği, teslimiyet ve tevekkül ile hareket eder. Uğradığı musibetten sabrederek ve güçlenerek çıkar. Nimete şükür, mihnete sabır göstererek ilâhî imtihanı kazanır.

Peygamberimiz (s.a.s), müminin bu halini şöyle anlatır: "Müminin durumu ne hoştur! Her hâli kendisi için hayırlıdır. Bu durum sadece mümine hastır. Bir nimetle karşılaştığında şükreder; bu onun için hayır olur. Bir musibetle karşılaştığında ise sabreder; bu da onun için hayır olur."

Yüce Rabbimiz Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyurur: "Andolsun ki sizi biraz korku ve açlıkla; mallardan, canlardan ve ürünlerden eksiltmekle sınayacağız. Sabredenleri müjdele!" Bakara, 2/155

Hz. Ömer, kendisine -gitmeyi düşündükleri- bir şehirde vebâ (salgın hastalık) olduğu bilgisi ulaştırılınca oraya gidip-gitmeme hususunda bazı istişarelerde bulunmuştu. Bu esnada Peygamberimizin değerli sahabilerinden biri olan Abdurrahman b. Avf şu hadis-i şerifi nakletmişti: "Şayet bir yerde vebâ (bulaşıcı hastalık) olduğunu işitirseniz oraya gitmeyin. Sizin bulunduğunuz bir yerde meydana gelmiş ise oradan da ayrılıp çıkmayın."

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN