Arama

Bursa Sultan Camileri

Tarih boyunca barındırdığı özellikleri ile önemli bir şehir olma vasfını sürdüren Bursa Osmanlıların ikinci başkenti idi. Osman Gazi'nin rüyası olan şehri Orhan Gazi, I. Murad Hüdavendigar, Yıldırım Bayezid, Çelebi Mehmet ve II. Murad inşa ettirdikleri birbirinden güzel yapılar ile süslediler. Öyle ki kısa sürede Bursa İslam'ın nişane şehirlerinden biri oldu. Bursa'daki Sultan camilerini araştırdık.

🔸 Osmanlı camilerinin atası olarak anılan Bursa Ulu Camii, 1396-1400 yılları arasında inşa ettirilir. Rivayete göre Niğbolu Zaferi'nin ardından Sultan Yıldırım Bayezid, yirmi kubbeli büyük bir cami inşa ettirmek ister ve sonuç olarak Ulu Camii inşa edilir.

🔸 Caminin inşaatı bittikten sonra ilk namazı; Yıldırım Bayezid, Molla Fenari, Emir Sultan'ın da olduğu cemaate Somuncu Baba kıldırır. Caminin ilk imamı da Mevlid yazarı Süleyman Çelebi'dir.

🔸 Camideki kubbenin altında yer alan şadırvanın, on altı köşeli havuzu ve üç çanaklı fıskiyesi vardır. İki minaresi bulunan yapının batıdaki minaresini Yıldırım Bayezid, doğudaki minaresini ise Çelebi Sultan Mehmed inşa ettirir.

🔸 Türkiye'deki ulu camilerin en büyüğü olan bu eserde, "hat levhaları" oldukça dikkat çeker. Bu hat levhaları, 13 ayrı yazı karakteri ile 41 ayrı hattat tarafından duvara yazılmış ve 87 levha halinde, 192 adet yazı bulunur.

Dünyada En Çok Ziyaret Edilen Camiler

YEŞİL CAMİİ

🔸 Yeşil Külliye; cami, türbe, hamam, medrese ve imaretten oluşur. Bu kompleksi özel kılan ise yapıların bölgeye serbest olarak yerleştirilmiş olmasıdır. Yapıldığı dönem öncesinde ve sonrasında bu özelliğe sahip başka bir kompleks bulunmamaktadır.

🔸 Yer aldığı semte de adını veren Yeşil Külliyesi, bir zamanlar Devlet-i Aliyye'nin başkenti olan Bursa'da bulunması bakımından da oldukça ehemmiyet taşır.

🔸 Taşa kazınan Osmanlı ruhu olarak anılan Yeşil Camii'nin içi ve dışı adeta bir müzedir. Öyle ki Osmanlılar pencerelere, duvarlara sanatlarını icra etmişlerdir. İşte Yeşil Camii'nin kitabesi:

"Şark ve Garbın Büyük Sultanı, Arab ve Acemin hakanı, Rabbilaleminin kendisini nusret ve kudretine mazhar ettiği dinî ve dünyevî büyük sığınak olan sultan oğlu sultan Mehmed bin Bayezid bin Murad bin Orhan (Allah yer yüzünde mülkünü daim etsin ve arzular dünyasında gemisini emniyetle yürütsün) bu makamın son derece metin ve cazip bir şekilde tesisini emre muvafak oldu. Binanın tamamlanması 822 senesinin Zilhicce'sine tesadüf eder."

Ulu Cami'nin hat levhaları

📍 YILDIRIM CAMİİ

🔸 Osmanlı'nın adı ile hemhal sultanı I. Bayezid Han, 1390 - 1400 yılları arasında Bursa'nın doğu tarafındaki "şüşteri bahçesi" olarak bilinen bölgeye bir külliye inşa ettirir.

🔸 Bu mimari yapılar topluluğu adeta Osmanlı'nın beylikten devlete geçişinin taşa kazınan simgesiydir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN