Camilerin iç süsü: Kubbe yazıları
Müslümanlar tarih boyunca ibadet ettikleri mabedleri tezyini sanatlar ile süslemeye ayrı bir ehemmiyet gösterdiler. İçerisinde Hak Teala'ya yakardıkları, istiğfar ettikleri bu yegane ibadethaneleri en güzel şekilde imar ettiler. Bu anlayışa binaen cami içerisinde bulunan en güzel yazı örnekleri de ekseriyetle iç kubbe üzerinde yer aldı. Ziyadesiyle ustalık gerektiren bu yazılar asırlar boyunca camilerimizin kubbelerini süsledi.
Giriş Tarihi: 17.03.2023
17:07
Güncelleme Tarihi: 08.02.2024
10:36
⚪ Üsküdar Mihrimah Sultan Camii iç kubbesi
◾ Mihrimah Sultan Camii'nin iç kubbesinde adet olduğu üzere bir ayet yazmıyor. İç kubbe üzerinde: "Ey Hakim Allah, Ey Kavi Allah, Ey Rahman Allah, Ey Rahim Allah, Ey Mübdi Allah, Ey Berr Allah " ifadesi yer alır. Bu ifadeler kalplerin Allah Teala zikri ile tatmin olacağına gönderme yapılarak kubbe üzerine güzel bir kalem işi ile işlenmiştir.
Mihrimah Sultan Camii
◾ Uzun yıllar boyunca İstanbul kartpostalları nı süsleyen Üsküdar Mihrimah Sultan Camii , Kanuni Sultan Süleyman'ın kızı Mihrimah Sultan tarafından Mimar Sinan 'a yaptırılmıştır.
◾ Zamanla Üsküdar'ın simgesi olan Mihrimah Sultan Camii 'nde Mimar Sinan farklı inşaat tekniklerini kullandı. Sahile çok yakın bir mevkide inşa edilen mabed, Üsküdar ehli için bir buluşma merkezi hüviyetinde oldu.
Kanuni Dönemi Hanım Sultanları
⚪ Fatih Camii iç kubbesi
"Tâ-hâ. Biz Kur'an'ı sana mutsuz olasın diye indirmedik. Ancak Allah korkusu taşıyanlar için öğüt olsun diye indirdik. O, yeri ve yüce gökleri yaratan Allah katından peyderpey gönderilmiştir. Rahmân olan Allah arşa istivâ etmiştir. Göklerde, yerde, ikisinin arasında ve toprağın altında ne varsa hepsi O'nundur."
Tâhâ Suresi 1-6. Ayetler
Tâhâ Suresi 1- 6. Ayetleri dinlemek ve mealini okumak için tıklayın
Tâhâ Suresi 1- 6. Ayetler Tefsiri
➡ Müfessirler arasında, bu sûrenin ilk âyetini oluşturan ve "tâ-hâ" şeklinde okunan iki harfin mahiyeti ve anlamı hususunda iki yorum vardır. a) Bunlar bazı sûrelerin başında yer alan ve teker teker okunduğu için "hurûf-i mukattaa" diye adlandırılan harflerdendir (bu konuda bilgi için bk. Bakara 2/1). b) Bunlar ayrı iki harf değil, anlamı olan bir kelimedir. Bu eğilim içinde kuvvetli bulunan görüşe göre bu kelime Arapça'nın bazı lehçelerinde "ey kişi, ey insan!" mânasına gelmektedir. Bu görüşün sahipleri, İslâm öncesi Arap şiirinden bu anlamdaki kullanımı gösteren örnekleri zikrederler.
Tefsirin devamını okumak için tıklayın
Fatih Camii
◾ Ebu'l Feth Fatih Sultan Mehmed Han tarafından Bizans imparatorlarının gömüldüğü tepeye yaptırılan, İstanbul'un ilk selatin camisi olan Fatih Camii, Mimar Atik Sinan 'ın eseridir.
Atik Sinan kimdir?
Tam adı Sinaüddin Yusuf bin Abdullah olan Atik Sinan, Rum asıllı bir mimardır. İstanbul'un ilk İslam yapılarının mimarı olan Sinan aynı zamanda 15. yüzyıl mimarisinin en seçkin temsilcilerindendir.
◾ Cami içerisindeki Sahn-ı Seman Medresesi Osmanlıların uyguladığı yükseköğretimin en iyi numulerindendir. Fatih Külliyesi 1469 'da hizmete girmesine rağmen 1766 depreminde harabe haline geldi. Sultan III. Mustafa tarafından tamir ettirilen mabed 1771 yılında tekrar ibadet etmeye uygun bir mekan oldu.
Fatih Camii ve Külliyesi hakkında 10 bilgi
⚪ Eminönü Yeni Valide Sultan Camii iç kubbesi
"Gerçek şu ki Allah, koyduğu düzenden sapmamaları için gökleri ve yeri tutmaktadır. Şayet sapacak olsalar artık O'ndan başka hiç kimse onları tutamaz. Şüphesiz O halîmdir, çok bağışlayıcıdır."
Fâtır Suresi 41. Ayet
Fâtır Suresi 41. Ayeti dinlemek ve mealini okumak için tıklayın
Fâtır Suresi 41. Ayet Tefsiri
➡ Göklerin yani ilâhî yasalar düzenine uygun olarak uzay içinde işlevlerini sürdüren bütün galaksilerin, gök cisimlerinin ve bu düzen içinde insan bakımından özel bir önemi haiz olan yerkürenin yörüngelerinden sapmaması Allah Teâlâ'nın irade ve kudretiyle mümkün olmaktadır. Yüce Allah bu hassas dengenin bozulmasını murat etmiş olsa artık bu sapmayı önleyebilecek hiçbir güç yoktur (bu konuda ayrıca bk. Ra'd 13/2). Âyetin "sapmamaları için" şeklinde çevrilen kısmında kullanılan ve zevâl kökünden türetilen fiil hem "bir şeyin nizamının bozulması" hem de "yok olması" anlamına gelir. Burada her iki mânanın birlikte kastedildiği anlaşılmaktadır. Zira göklerin ve yerin hareketindeki en küçük bir sapma ve dengesindeki en küçük bir bozulma aynı zamanda onların yok olması demektir.
Tefsirin devamını okumak için tıklayın