Çamlıca Camii’nin sırları
Yakın geçmişte "altı minareli cami" denildiğinde, her birimizin aklına ilk olarak, İstanbul'un "mavi incisi" Sultan Ahmet Camii geliyordu. Artık, İstanbul'da bu kavramı karşılayan bir cami daha var. Tüm heybetiyle altı minarenin birden gökyüzüne yükseldiği ve İstanbul'un neredeyse her yerinden görünen Büyük Çamlıca Camii de altı minareli camilerimizden biri. Peki, Türkiye'de kaç tane altı minareli cami bulunuyor? Külliye şeklinde tasarlanan Çamlıca Camii'nin sırları neler? Fikriyat olarak sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 04.05.2019
18:37
Güncelleme Tarihi: 06.05.2019
08:48
ALLAH’IN 16 İSMİ KUBBENİN İÇ YÜZEYİNE YAZILDI
Çamlıca Camii'nin kubbesi aynı zamanda Cumhuriyet tarihinde yapılan en büyük kubbe olma özelliğini taşıyor.
Kubbenin iç yüzeyine, 16 Türk devletine ithafen, Haşr Suresi'nin son iki ayetinden hareketle Allah'ın 16 ismi yazıldı.
DÜNYANIN EN BÜYÜK ALEMİNE SAHİP CAMİ
Ana kubbenin üzerine 3 metre 12 santimetre genişliğinde, 7 metre 77 santimetre yüksekliğinde, 4,5 ton ağırlığında âlem yerleştirildi.
Nanoteknolojiyle renklendirilen ve üç parçadan oluşan âlem, dünyanın en büyük âlemi olma özelliğini taşıyor.
Çamlıca Camii'nin dışarıdan ana avluya girişinde yer alan ve mermerle kaplanan taç kapı, büyüklüğüyle de göz dolduruyor.
Taç kapının avlunun içine bakan kısmında, Kasas Suresi'nin 77'nci ayeti yer alıyor. Caminin içine girilen kapının üzerine ise Al-i İmran Suresi'nin 132-136'ncı ayetleri bulunuyor.
TÜM İHTİYAÇLARIN DÜŞÜNÜLDÜĞÜ BİR KOMPLEKS
Geleneksel anlamda bir külliye, modern anlamda ise sosyal bir kompleks şeklinde tasarlanan camide, ziyaretçilerin tüm ihtiyaçları düşünülmüş.
Külliyede, 11 bin metrekarelik Türk İslam Eserleri Müzesi, 3 bin 500 metrekarelik sanat galerisi, 3 bin metrekarelik kütüphane, sanat atölyeleri, konferans salonu ve 3 bin 500 araçlık otopark bulunuyor. Geniş bir alana kurulan camide, 63 bin kişi aynı anda ibadet edebiliyor.
KADINLARA YÖNELİK ÖZEL ALANLAR BULUNUYOR
Camiyi ayrıcalıklı kılan bir özelliği ise, kadınların ihtiyaçlarına yönelik özel alanlar oluşturulması. Kadın ve erkeklerin abdest alma mahalleri yan yana değil; ayrı katlarda. Abdest alınan mekândan namaz kılınacak mekâna özel bir asansörle çıkılıyor.
Emzirme odası, çocuk bakım odası gibi lazım olabilecek her türlü altyapı da yer alıyor. Cami çevresindeki 30 dönüm alanda ise yürüyüş yolları, dinlenme alanları ve seyir terasları bulunacak.