Arama

Cemil Meriç'e göre İslam düşüncesinin gelişimi

1983 yılında yayım hayatına giren kültür ve düşünce dergisi Hamle'de, dokuzuncu sayıdan on dokuzuncu sayıya kadar dönemin tanınmış entelektüellerine "İnanmış Aydının Problemleri" konusu bağlamında birtakım sorular sorulmuştur. "İslam Düşüncesi Neden Geriledi?" ve "İslam Düşüncesi Nasıl Gelişebilir?" başlığı altında oluşturulan dört farklı soru dönemdeki bazı aydınlara yöneltilmiştir. İlk olarak Cemil Meriç ile birlikte başlayan mülakat zincirinde, ünlü mütefekkir Cemil Meriç'in İslam düşüncesinin gelişimine dair görüşleri neler olmuştur?

12 Eylül darbesinin getirdiği zor dönemlerde yayım hayatına girmiş dergilerden biri olan Hamle'de, konu yelpazesi geniş tutulmuş, gerek siyasi gerekse sosyal, edebi, felsefi ve dini yazılar almıştır. Derginin en önemli özelliklerinden biri 12 Eylül darbesi sonrası Türk toplumunun sosyal ve siyasi durumunu yansıtmasıdır. Bu noktada 9. sayıdan itibaren dergide yer alan "İnanmış Aydının Problemleri" yazı dizisi oldukça önem arz etmektedir.

Ali Emiri'nin Osmanlı Tarih ve Edebiyat Mecmuası

  • 4
  • 15
İNANMIŞ AYDININ PROBLEMLERİ
İNANMIŞ AYDININ PROBLEMLERİ

Bir kültür ve düşünce hamlesi olan dergide, 9. sayıdan itibaren her bir sayıda dönemin tanınmış bir simasına "İnanmış Aydının Problemleri" başlığı adı altında dört farklı soru sorularak şahısların düşünce ve yorumları alınarak yazılar yayımlanmıştır. İnanmış Aydının Problemleri başlığı altında tanınmış isimlerle "İslam Düşüncesi Neden Geriledi? ve "İslam Düşüncesi Nasıl Gelişebilir" soruları ekseninde mülakat yapılıp dergide yer verilmiştir.

Modern çağın filozofu: Cemil Meriç

  • 5
  • 15
İSLAM DÜŞÜNCESİ NASIL GELİŞİR?
İSLAM DÜŞÜNCESİ NASIL GELİŞİR?

İlk olarak Cemil Meriç ile bu mülakat zinciri başlamış ve ardından sırasıyla bir sonraki sayıda yayımlanmak üzere Erol Güngör, Hayrettin Karaman, İsmet Özel, Mehmet Aydın, Nevzat Kösoğlu, Rasim Özdenören, S. Ahmed Arvasi, S. Hayri Bolay, Süleyman Uludağ ve Taha Akyol'un mülakatlarına yer verilmiştir. Derginin 9. sayısındaki kapağı "İnanmış Aydının Problemleri" başlığı altında "İslam Düşüncesi Neden Geriledi? ve "İnsan Düşüncesi Nasıl Gelişebilir" sorularının yanında ismi geçen aydınların fotoğrafları ile basılmıştır.

10 soruda Cemil Meriç

  • 6
  • 15
İSLAM DÜNYASINDAKİ DURGUNLUĞUN SEBEBİ NEDİR?
İSLAM DÜNYASINDAKİ DURGUNLUĞUN SEBEBİ NEDİR?

Cemil Meriç'in yapılan mülakatta verdiği cevaplar oldukça dikkat çekicidir nitekim büyük fikir adamı Meriç, İbni Sina'dan Gazali'ye, İbni Rüşd'den Mehmet Akif'e kadar İslam dünyasının gelişimine katkıda bulunmuş isimler ekseninde, İslam düşüncesine dair görüşlerini gözler önüne serer.

1) "Hangi tarihte başladığı tartışmalı da olsa, genellikle, Gazali'den sonra İslâm düşüncesinde bir durgunluk ve içe kapanmanın ortaya çıktığı, nitekim daha sonraki devirlerde meselâ Gazali vs. çapında büyük mütefekkirlerin görülmediği biliniyor. Sizce bu durgunluk ve içe kapanmanın sebepleri nelerdir?" İnanmış Aydının Problemleri başlığı altında yayımlanan ilk soru budur.

Cemil Meriç, Necip Fazıl'ı nasıl anlattı?

Hamle dergisinin 7 Mart 1983 tarihli 9. sayısında Cemil Meriç bu soruyu şu şekilde cevaplamıştır:

"Cevabı ciltler isteyen çok çetin bir soru. Bizce Gazali, dış kaynaklarla münasebetini kesin ve kendi içine kapanan bir düşüncenin son büyük hamlesidir, İhvan-üs Safa risalelerinin açtığı çığır kapanmamış, İslâm düşüncesi İnsan düşüncesinin bütünüyle olan münasebetlerini kesmemiş bulunsaydı, çok daha cihan-şümul bir inkişafa mazhar olabilirdi. Bununla beraber Gazali'yi bu düşüncenin son ve biricik hatimesi sanmak da yanlış. Gazali bütün azametine rağmen "rasyonel"den "irrasyonel"e sığınmıştır. Başka bir deyişle, çok zengin ve tefekkürün bütün cephelerini kucaklayan vahyin belli bir istikamette geliştirilmesidir. İbn Rüşd, İbn Sina, İbn Haldun, el-Biruni, Safa Risalelerinin açmış olduğu çığırı genişleten büyük düşünce fatihleridir. Bir kelimeyle, Gazali, İslâm düşüncesinin son sözü değildir.

Durgunluk ve içe kapanmanın sebepleri İslâm'ın ruhuna tamamen yabancı olan taassup, yani insan zekâsını belli hudutlar içerisine hapsetmek gayretkeşliğidir.Her çağın kendi çapına göre mütefekkirleri vardır. Elbette ki zamanımızın düşünce adamlarından bir Gazali olmaları istenemez ama, bu İslâmi düşüncenin durduğu manasına gelmez. Mazinin ihtişamı gözlerimizi kamaştırmamak, bizi daha büyük bir cehde, daha hür bir tecessüse ve insan düşüncesini bütünüyle
fethe yöneltmelidir, Akif güzel söylemiş; Asrın idrâkine söyletmeliyiz Kur'an'ı." diyerek cevap vermiştir. (Hamle Dergisi, 1983: S. 9, 18).

Cemil Meriç ünlü edebiyatçıları nasıl eleştirdi?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN