Arama

Çöldeki inci: Burku Sarayı

İslam medeniyetinin görünen yüzleri olan mimari eserler, büyük ve geniş bir coğrafya üzerinde tezahür ederek adeta gönül coğrafyamızı süsler. Ürdün'ün Suriye ve Irak sınırına yakın olan çöl bölgesinde bulunan Burku Sarayı da verilebilecek örneklerden biri... Bu kadim eser, klasik tarz Emevi mimarisini en güzel biçimi ile yansıtır.

🔸 Burku Sarayı yıkılmadan evvel üç katlıydı ve yanında başka bir yapı daha bulunuyordu. Sarayda sıcak ve soğuk su ulaşımı için taştan ve kerpiçten kanallar da mevcuttu.

🔸 Ayrıca Sarayın bitişiğinde büyük bir gölet yer alıyor. Bölge halkı, Irak ve Suriyelilerin o dönemlerde su ihtiyacını karşılamak için bölgeye geldiğini ifade ediyor.

Osmanlı'nın Kıbrıs'taki mührü: Büyük Han

🔸 Bölgede çok sayıda çakmaktaşının yanı sıra özellikle çeşitli şekil ve büyüklükteki baltalar, kazı aletleri, bıçaklar, ok uçları ve değirmen taşları da görülüyor.

🔸 Tunç ve erken dönem demir çağlarına tarihlenen çanak çömlekler, Arap Nebati uygarlığına kadar uzanan çok sayıda fiziksel kanıt, bazı Roma mimari sistemleri ve miladi ilk yüzyıllara ait eski Arap yazıtları da bölgede keşfedilenler arasındaydı.

İlhamını Bakara Suresi'nden alan mabed: Hamidiye Camii

🔸 Bu materyallerden Burku Sarayı'nın yer aldığı alanın eski çağlardan bu yana önemli bir bölge olduğu anlaşılıyor.

🔸 Bilhassa muhtelif taşların varlığı bu kanıyı kuvvetlendiriyor. Oymacılık ve avcılık gibi önemli uğraşların eski dönemlerden bu yana varlığını destekliyor.

İslam mimarisinin çekirdek kavramı: Mekan

🔸 Emevi Halifeleri Burku'yu bir av köşkü olarak da kullanmışlardır.

🔸 Bilhassa Halifelerin eğitimli şahinlerle tavşan ve ceylan avına çıktıklarında en çok tercih edilen saray, Burku olmuştur.

İslam mimarisinin halifeleri payidar kılan mekanı: Maksure

  • 10
  • 13

🔸 Burku, kelime manası olarak şahinin avdan evvel gözünün önüne konan başlık manasına geliyor.

🔸 Şahin ile avcılık yapma adeti bugünlerde hala Arap ülkelerinde yaygın.

İslam tarihindeki büyük gizem

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN