Arama

Cuma namazı nasıl kılınır, kaç rekat? Cuma namazının farzı…

Cuma namazı nasıl kılınır sorusu pek çok Müslüman tarafından merak ediliyor. Cuma günü İslam kültüründe mübarek bir gündür. Cuma gününün faziletleri ayetlerde ve hadislerde vurgulanmıştır. Cuma namazı, bu mübarek güne mahsus bir ibadettir ve cemaatle kılınması farzdır. Peki Cuma namazı nasıl kılınır? Cuma namazı kaç rekat? Cuma namazının faziletleri nelerdir? Cuma günü öğle namazı ne zaman kılınır? Zuhr-i ahir nedir, kılmak gerekir mi? Cuma namazı kılınışı… Cuma namazının farzı…

  • 6
  • 11
CUMA NAMAZININ FARZI
CUMA NAMAZININ FARZI

Cuma namazının ilk sünnetinin ardından 2 rekat farz olan Cuma namazı kılınır. "Niyet ettim Allah rızası için Cuma namazının 2 rekat farzını kılmaya. Uydum imama" diye niyet edilir.

1. Rekat: "Allahu Ekber" denilerek tekbir getirilir ve namaza başlanır. Sessizce Sübhaneke okunur. Ayakta bir şey okunmadan imamın okuduğu ayetler dinlenir. İmam Fatiha Suresi ve Kur'an-ı Kerim'den bir miktar ayet okur. İmam sureleri bitirdikten sonra "Allahu Ekber" diyerek rükuya gideriz. Rükuda 3 kere "Sübhane Rabbiye'l-Azim" der ve doğruluruz. Doğrulurken "Semi Allahu limen hamideh", tam doğrulunca ise "Rabbena lekel hamd" deriz. Daha sonra "Allahu Ekber" diyerek secdeye gideriz. Secdede 3 kere "Sübhane rabbiyel-a 'ala" deriz. "Allahu Ekber" diyerek dizlerimizin üzerinde otururuz. Tekrar "Allahu Ekber" dedikten sonra yine secdeye gideriz ve 3 kere "Sübhane rabbiyel-ala" deriz. "Allahu Ekber" diyerek secdeden ayağa kalkarız ve ikinci rekata başlarız.

  • 7
  • 11
CUMA NAMAZININ FARZI
CUMA NAMAZININ FARZI

2. Rekat: Ayağa kalkarak kıyama durulur. Hiçbir şey okumadan imamın Fatiha ve Kur'an-ı Kerim'den bir miktar ayet okuması dinlenir. Rükuya gidilir. Secdeye gidilir. Doğrulup tekrar secdeye gidilir. Oturarak Ettahiyyatü ve Allahümme Salli, Allahümme Barik ve Rabbena duaları okunur. "Esselamu aleykum ve rahmetullah" denilerek önce sağa sonra sola verilir ve Cuma namazının farzı tamamlanmış olur.

Namaz rekatları, namaz nasıl kılınır? 5 vakit namaz tablosu

  • 8
  • 11
CUMA NAMAZI SON SÜNNETİ
CUMA NAMAZI SON SÜNNETİ

Cuma namazının 2 rekatlık farzının ardından Cuma namazının 4 rekatlık son sünneti kılınır. "Niyet ettim Allah rızası için Cuma namazının son sünnetini kılmaya" denilerek niyet edilir. Cuma namazının son sünneti de ilk sünneti gibi kılınır. Böylece Cuma namazı farz ve sünnetleriyle birlikte kılınmış olur.

  • 9
  • 11
CUMA GÜNÜ ÖĞLE NAMAZI NE ZAMAN KILINIR?
CUMA GÜNÜ ÖĞLE NAMAZI NE ZAMAN KILINIR?

Cuma günü öğle namazı ne zaman kılınır mı sorusu sık sorulan sorulardan biri. Cuma namazı, hür, yolcu olmayan, ergen ve mazereti olmayan her erkeğe farzdır ve cemaatle kılınır. Cuma namazı kılanların ayrıca öğle namazı kılmasına gerek yoktur.

Ancak Cuma namazını kılmayan veya kılamayan bir Müslüman, o günün öğle namazını kılar. Eğer hastalık, yolculuk, salgın gibi bir özür nedeniyle Cuma namazını kılamadıysa, o günün öğle namazını kılmakla, o günkü farz namaz görevini yerine getirmiştir.

  • 10
  • 11
ZUHR-İ AHİR NAMAZI NEDİR?
ZUHR-İ AHİR NAMAZI NEDİR?

Zuhr-i ahir, son öğle namazı demektir. Bazı İslam bilginleri, bir yerleşim biriminde birden fazla yerde Cuma namazı kılınmasının sahih olmayacağı ihtimaline binaen, o günkü öğle namazının ihtiyaten kılınmasını önermişlerdir. Zuhr-i ahir adıyla 4 rekât olarak kılınan bu namaz, Cuma namazına dâhil değildir.

Zuhr-i ahir namazının gerekçesi, birden fazla camide kılınan Cuma namazlarından ilk önce kılınanın geçerli olacağı, diğer camilerde kılınan namazın ise geçersiz olabileceği varsayımıdır. Bu nedenle ihtiyaten, zuhr-i âhir yani "vaktine ulaşılıp da eda edilemeyen son öğle namazı" niyeti ile 4 rekatlık bir namaz kılınması bazı âlimlerce uygun görülmüştür.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN