Devlet adamı olarak Hz. Ebubekir
Rasulullah'ın (SAV) dostu büyük sahabi Hz. Ebubekir (RA), İslam'ın ilk olur. Hem peygamber dostu hem de İslam'ın ilk halifesi olan sahabi, hayatı boyunca istikamet üzere bir hayat sürer. Sizler için sadakat ve dürüstlük abidesi olan bu büyük şahsiyetin iki yıl süren devlet adamlığını ele aldık.
Giriş Tarihi: 24.08.2022
02:19
Güncelleme Tarihi: 24.08.2022
17:03
💠 Sağlam kişiliği ve ferasetiyle öne çıkan sahabi, halife seçildiğinde de aynı güzelliğinde devlet adamlığını sürdürür. Ömrü boyunca istikamet üzere bir hayat sürer.
💠 Efendimiz'in (SAV) vefatıyla birlikte peygamber olduğunu iddia eden sahte peygamber Müseylime ve devlete zekat vermeyeceğini söyleyen kabileler ortaya çıkar. İslam'ın hükümlerinin Rasulullah (SAV) vefat eder etmez yıpratılmaya çalışıldığı dönemde, Hz. Ebubekir (RA) buna fırsat vermez.
💠 İki yıl süren halifeliğinde İslam'ı yaymak amacıyla Irak ve Suriye bölgelerine yoğunlaşır. Burada dönemin iki büyük gücü Sasaniler ve Bizans ile mücadele eder. Irak ve Suriye'de büyük fetihler gerçekleştirir.
Şiirleriyle İslam'a hizmet eden sahabi: Ka'b Bin Malik
Meseleler karşısındaki tiitizliği
💠 Devletin kasasını ifade eden beytülmal , ilk kez Hz. Ebubekir (RA) zamanında kurulur. Savaşta kazanılan ganimetleri ve savaşmadan kazanılan ganimetleri sahabilerin arasında eşit bir şekilde hiç gecikmeden dağıtır.
💠 Hz. Ömer (RA) halife olduktan sonra beytülmale girdiklerinde bir dirhemden başka bir şey bulamaz. Hz. Ebubekir'in (RA) devletin malını bekletmez ve hak sahiplerine teslim etme konusunda hızlı ve titiz bir tutum sergiler. Hz. Peygamber (SAV) ahlakı ile donandığından dolayı parayı bir gece dahi tutmamaya gayret eder.
Kadın sahabilerin İslam'a hizmeti
💠 Mütevazı sahabi, halifeliği sırasında "Onların işleri aralarında danışma iledir" ayetine göre hareket ederek, en yakınında bulunan büyük sahabiler; Hz. Ömer (RA) , Hz. Osman (RA) , Hz. Ali (RA) , Hz. Abdurrahman b. Avf (RA) , Hz. Muâz b. Cebel (RA) ve Hz. Zeyd b. Sabit 'e (RA) danışır.
💠 Hz. Ebubekir'in (RA) halifeliği sırasında en büyük yardımcısı Hz. Ömer (RA) olur . Büyük sahabiyi kendine yardımcı edinmesi, vefatından önce Müslümanların da görüşlerini alarak Hz. Ömer'i (RA) kendi yerine halife tayin etmesiyle görülür.
💠 Medine'de davalara bakma görevini Hz. Ömer'e (RA) verir. Hz. Ebû Ubeyde'yi (RA) beytülmal görevlisi tayin eder. Zeyd b. Sâbit (RA) ve Hz. Osman 'ı (RA) katibi yapar. Medine'nin gece bekçiliğine de Abdullah b. Mes'ûd 'u (RA) tayin eder.
Bi'rimaune hadisesinde ilk şehid olan sahabi: Haram bin Milhan
💠 Büyük sahabi, Hz. Peygamberin (SAV) görevlendirdiği valileri değiştirmez. İhtiyaç halinde vali atar yahut daha iyi bir görev yapacağını düşündüğü sahabinin görev yerini değiştirir.
💠 Hz. Ebubekir (RA), emrinde bulunan kumandan ve valilerine nefsinden konuşmaz, İslam'ın esaslarına göre konuşur. Suriye bölgesine komutan tayin ettiği Yezîd b. Ebû Süfyan' a (RA) yaptığı tavsiyeler tarihi kaynaklarda şöyle yer alır:
"Ceza vermek için aceleci olma, gevşek de davranma. Askerlerinin ailelerinden gafil olma, aksi takdirde askerin bozulur. Onların gizliliklerini de araştırma, o zaman onları rezil edersin. İnsanların sırlarını açığa çıkarma, onların sana söyledikleriyle yetin. Boş işlerle uğraşanlardan uzak dur, doğru ve vefakâr kimselerle birlikte ol. Korkma, çünkü sen korkarsan yanındakiler de korkar. Ganimetten çalmaktan uzak dur. Çünkü bu fakirliği yaklaştırır, zaferi uzaklaştırır."
Kabilesini İslam ile şereflendiren sahabi: Tufeyl bin Amr
💠 Halife olduktan sonra ticaretle uğraşmayan sahabi , devlet adamlığının ciddiyetini ve hassaslığını gösterir. Hz. Ömer (RA) ve Ebu Ubeyde b. Cerrah' ın (RA) teklifleriyle kendisine maaş bağlanır.
💠 İki yıl süren halifeliğinde gurura kapılmaz, Müslümanlığın tüm güzelliklerini halifelikten önceki hayatında olduğu gibi halifelik gibi büyük bir makama rağmen sürdürür. Büyük sahabiler, başlarına ne gelirse gelsin şımarmamış, ümitsizliğe düşmemiş ve Allah'tan (CC) ümitlerini kesmemişlerdir.
Savaş meydanlarında yiğit bir sahabi: Zeyd bin Hattab