Divriği Kale Camii: Anadolu'nun Tarih Kokan Minaresiz Cami 844 yıldır ayakta
Divriği Kale Cami, Anadolu'nun en eski Türk yapılarından biri olarak öne çıkıyor. 1179 yılında inşa edilen ve 844 yıldır ayakta kalan cami, minaresiz yapısı ve uçurum kenarındaki etkileyici konumuyla dikkat çekiyor. Tarihi yapının restorasyon çalışmaları tamamlanmış olup, cami yeniden ibadete açılacağı günü sabırsızlıkla bekliyor. Divriği Kale Cami, hem tarihi hem de mimari özellikleriyle Anadolu'nun zengin kültürel mirasının önemli bir parçası olarak korunmaya devam ediyor.
Giriş Tarihi: 27.07.2024
10:34
Güncelleme Tarihi: 30.09.2024
11:31
Anadolu'daki erken dönem yapılarının izlerini taşıyor
◼ Prof. Dr. Eser, Divriği Kale Camisi' nin bölgedeki erken dönem yapılarının genel özelliklerini yansıttığını belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Malzeme ve teknik açıdan gelişmiş bir yapı olduğunu söylemek pek mümkün değildir. Ancak bu gelişmişlik, destek sistemi ve taç kapısında gözlemlenebilir. Taç kapısı, kitabesi nedeniyle ikinci evrede eklendiği düşünülen ve süslemeleriyle tuğla etkisi yaratan bir düzenlemeye sahiptir. Bu düzenleme, sanatçının doğu ile olan ilişkisi ve bağlantısı nedeniyle ortaya çıkmış olmalıdır. Restorasyon öncesinde, taç kapıda bugün görmediğimiz bazı çini parçalar mevcuttu. Bir iki parça görülebilir durumdaydı; fakat restorasyondan sonra bu parçaların yerinde olmadığını görüyoruz. Yapının içerisinde bir mahfil katı bulunuyor. Bu mahfil katına çıkmak için batısında yer alan, merdivenle çıkılan pencere boyutlarında bir kapı var. Mahfil, büyük olasılıkla sultan tarafından kullanılıyordu ve sultan mahfili olarak hizmet veriyordu. Ancak zamanla, mahfile ait malzemenin yapının yıkıldığı anlaşılıyor. Cami büyük olasılıkla ahşap malzemeden yapılan bir mahfile sahipti. Restorasyon öncesinde, 12. yüzyıla ait özgün alçı kaplamalar da yapının içerisinde mevcuttu."
Caminin pencereleri gözetme için yapılmış
◼Prof. Dr. Eser , Divriği Kale Camisi'nin doğu cephesinin güney köşesinde yer alan iki pencerenin dikkat çekici bir detay olduğuna değinerek şunları söyledi:
◼ "Genelde camiler söz konusu olduğunda, 12. ve 13. yüzyıllara ait cephe düzenlemeleri hakkında elimizde çok fazla veri bulunuyor. Ancak iç kalede yer alan ve sultana hizmet eden bir camide, daha çok görsel amaçlarla, özellikle Çaltı Vadisi'ni gözlemek ve izlemek amacıyla yapılmış iki pencere bulunmaktadır. Bu, Divriği İç Kale Mescidi'ni daha da özel kılmaktadır. Anadolu'da bilinen iki örnek bulunmaktadır. Diğeri, Ani'deki Manuçer Cami olarak bilinen, Şeddadoğulları dönemine tarihlenen 12. yüzyıl yapısında yer alır. Bu camide de Arpa Çayı'na bakan bölümdeki pencereler, daha çok seyir amaçlı bir düzenlemeye sahiptir. Aynı özellik, Sivas bölgesindeki en erken yapılardan biri olan Divriği Kale Camisi için de geçerlidir."
◼ Divriği Kalesi'ni çevreleyen Çaltı Çayı ve Çaltı Kanyonu'na bakan dik bir yamaçta inşa edilmiştir. Erken dönem örneklerinden biri olan bu cami, aynı zamanda bir kale mescidi olarak güvenlik ve savunma açısından da önem taşır.
◼ Meraklılar veya bilgi edinmek isteyenler, fotoğraflar ve videolar aracılığıyla yapının sarp bir uçurum kenarında konumlandığını görebilir ya da bizzat yerinde inceleyebilirler.
◼ Divriği, tarihi yapıları , kültürel mirasları ve yöresel lezzetleriyle ünlüdür. Her geçen gün artan turist potansiyeliyle dikkat çeken bir ilçedir, özellikle gastronomi alanında da zengin bir çeşitlilik sunmaktadır.
◼ Anadolu'nun Türk yurdu olduğu ilk yıllardan miras kalan Divriği Kale Camii , konumuyla, mimarisiyle ve muhteşem tarihiyle ziyaretçileri bekliyor.
İHA