Arama

Dostluğun ve kardeşliği simgesi: Şirvanlı Camii

Ülkemizde birbirinden kıymetli pek çok tarihi yapı bulunuyor. Bunların büyük bir kısmı Anadolu'da yer almakta. "Şehzadeler Şehri Amasya"da, Azerbaycan ve Türkiye kardeşliğinin bir sembolü olarak Şirvanlı Camii inşa edilmiş. Bir kompleksin içindeki bu caminin ilginç bir hikayesi var. Peki, Şirvanlı Camii kim tarafından ve nasıl inşa edildi? İşte, bu simge yapıya dair bilmeniz gereken tüm detaylar...

  • 3
  • 10
AZERİ DEĞİL AZERBAYCAN TÜRK'Ü
AZERİ DEĞİL AZERBAYCAN TÜRK’Ü

Şirvanlı Camii'den bahsetmeden önce Azerbaycan ve ülkemizin kardeşlik ilişkilerinden bahsedelim. Batıya göç eden Türklerin bir kısmı Anadolu'da -yani biz- Türkiye Türkleri olarak devamlılığı sağlarken Azerbaycan Türkleri ise Kafkasyaya yerleşmiştir.

◼ Diğer Türk devletlerine nazaran Türkiye'ye hem konum olarak hem de lehçe olarak daha yakın olan Azerbaycan Türkleri ile olan kardeşliğimiz günümüzde de devam etmektedir.

Kafkasya neresi?

Kafkasya, Karadeniz ve Hazar denizi arasında yer alan, Avrupa ve Asya'nın sınırında bulunan bölgenin ismi. Kafkas sıradağlarında, Avrupa'nın en yüksek dağı olan ve Kafkas halklarının sözlü edebiyatını oluşturan Elbruz Dağı bu bölgede bulunmaktadır.

  • 4
  • 10
KARDEŞLİĞİN SİMGESİ
KARDEŞLİĞİN SİMGESİ

◼ Dostluğun ve kardeşliğin simgesi olan Şirvanlı Camii'nin diğer ismi Azeriler Camii'dir. Bu oldukça yanlış bir kullanımdır. Çünkü Azeriler İran'da yaşayan başka bir topluluğun adıdır. Bu, vakti zamanında Türk düşmanı olanların kurduğu bir tuzaktır.

◼ Caminin nasıl ve ne şekilde inşa edildiğine geçmeden bu bilgiyi siz değerli okuyucularımıza iletmemiz gerekiyordu. Rus ve İran yönetiminin Azerbaycan Türkleri üzerinde kurduğu bu kirli oyuna ortak olmamak için doğrusunun "Azerbaycan Türkleri" olduğunu bilmeliyiz.

Azeri değil, Azerbaycan Türkü

  • 5
  • 10
ŞİRVANLI CAMİİ
ŞİRVANLI CAMİİ

Anadolu'nun kadim ve tarihi şehirlerinden biri olan Amasya'da yer alan Şirvanlı Camii adını Azerbaycan'ın mücadeleci ruhuna sahip şehri Şirvan'dan almaktadır.

Şirvan, Azerbaycan'da bir şehirdir. Bu kent aynı zamanda Azerbaycan'ın sanayi merkezidir. Şirvan, 1938-1954 yılları arasında yerleşim yeri statüsünü, 28 Temmuz 1954'te ise ilçe kenti statüsünü almıştır.

  • 6
  • 10
MİR HAMZA NİGARİ
MİR HAMZA NİGARİ

Şirvanlı Camii, Karabağlı Şeyh Hacı Mahmut Efendi tarafından, Azerbaycan'ın Karabağ ve Şirvan şehirlerinden yollanan ve bilhassa Azerbaycan'dan gelerek Amasya'ya yerleşen Türklerden alınan yardımlarla 1873-1895 yılları arasında inşa edilmiştir.

◼ Bu cami, Azerbaycan'ın Karabağ şehrinde dünyaya gelen Mir Hamza Nigari adına kurulmuştur. Nigari, yaşamının önemli bir bölümünü Anadolu'da geçirmiş ve bu topraklarda yaşamını yitirmiştir.

Azerbaycan Türklerinin atası: Zeynelabidin Tagiyev

  • 7
  • 10
ŞİRVANLI KÜLLİYE
ŞİRVANLI KÜLLİYE

Nigari'nin tasavvuf ve edebiyat alanında yaptığı çalışmalar döneminde çok değer görmese de sonraları kıymeti bilinmiş, Nigari'nin ve çalışmaları üzerine türlü türlü araştırılmalar yapılmıştır.

◼ Aslında buraya, "Şirvanlı Külliye" demek de doğru olacaktır. Çünkü bu noktada hem bir cami hem de bir türbe hem de bir şadırvan bulunmaktadır. Zamanında külliyenin içine iki medrese inşa edilmiş ama onlar günümüze ulaşmamıştır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN