Dua yerine geçen eylem: Tefekkür
İbadetlerin arkasındaki hikmeti anlamak, görmenin ötesine geçmek ancak tefekkür ile mümkündür. Görme ve anlama çabası olarak bilinen tefekkür, düşünmek ve perdenin arkasındaki hakikate odaklanmak demektir. Allah Teala pek çok ayette insanoğlunun düşünmesini ister. İnsan hayatını güzelleştirecek, anlamlandıracak yegane şey Allah'ın (CC) emirleri doğrultusunda, dosdoğru çizgide bir yaşam sürmektir.
Giriş Tarihi: 01.11.2022
08:08
Güncelleme Tarihi: 13.01.2023
10:41
"Kendilerine apaçık bir elçi geldiği, sonra ondan yüz çevirerek, "Bu, kendisine bazı şeyler öğretilmiş bir deli!" dedikleri halde onlar mı bundan ibret alıp akıllarını başlarına toplayacaklar!"
Duhân Suresi 13 - 14. Ayet
Duhân Suresi 13 - 14. Ayeti dinlemek ve mealini okumak için tıklayın
Duhân Suresi 13 - 14. Ayet Tefsiri
◾ Hz. Yûsuf'un kavmine yaptığı gibi bunlara da bir kıtlık vermesini istedi. Duası kabul edildi, kıtlık geldi, yiyecek içecek bir şey kalmadı. İnsanlar derilere ve kemiklere varıncaya kadar ne buldularsa yediler. Açlıktan öylesine zayıfladılar ki sonunda görme bozukluğuna yakalandılar, baktıklarında kendilerini kuşatmış bir duman görüyorlardı. Hz. Peygamber'e başvurarak bu azabın kaldırılması için dua etmesini, artık inandıklarını söylediler. O ise "Azap kalkınca yine eski halinize dönersiniz" buyurdu. Nitekim duası üzerine azap kaldırıldı, onlar da derhal eski inkârcılıklarına döndüler.
Tefsirin devamını okumak için tıklayın
"Düşünüp ibret almak ve şükretmek isteyenler için gece ile gündüzü birbiri ardına getiren de O'dur."
Furkân Suresi 62. Ayet
Furkân Suresi 62. Ayeti dinlemek ve mealini okumak için tıklayın
Furkân Suresi 62. Ayet Tefsiri
◾ Eski tefsirlerde bürûc, "büyük yıldızlar" olarak da açıklanmıştır (bilgi için bk. Hicr 15/16. âyetin tefsiri). "Işık kaynağı" diye çevirdiğimiz sirâc kelimesi sözlükte "kandil, lamba" anlamına gelir; burada ise güneşi ifade etmek üzere kullanılmıştır. Yûnus sûresinde (10/5) güneş ziya (aydınlatıcı, ışık) kavramıyla nitelendirilmiştir. Buna göre Kur'an güneşin, gerek dünyamız gerekse güneş sistemindeki diğer gezegenler için bir ışık kaynağı olduğuna işaret etmektedir.
Tefsirin devamını okumak için tıklayın
"O halde yaratanla yaratamayan bir olur mu? Siz düşünmez misiniz?"
Nahl Suresi 17. Ayet
Nahl Suresi 17. Ayeti dinlemek ve mealini okumak için tıklayın
Nahl Suresi 17. Ayet Tefsiri
◾ Allah'ın varlığına, birliğine, yaratıcı kudretine, geniş lutuf ve merhametine işaret eden yukarıdaki âyetlerin muhatapları öncelikle Hz. Peygamber dönemindeki putperest Araplar olduğu için onların putları kastedilerek, "O halde yaratanla yaratmayan bir olur mu? Siz düşünmez misiniz?" buyurulmakta, böylece muhataplar bu bilgiler ışığında inançlarını akıl ve düşünce süzgecinden geçirmeye davet edilmektedir.
Tefsirin devamını okumak için tıklayın