Dünyanın en eski 20 camisi
Her yıl 1-7 Ekim tarihleri arasında, camiler ve din görevlilerinin değerini ve önemini anlatmak amacıyla idrak edilen Camiler Haftası'nın son günündeyiz. Namaz ibadetinin farz oluşundan bu yana camiler, Müslümanlar için en mukaddes mekanlar oldular. Peki, dünya üzerindeki en eski mescidin Mekke'de bulunan Mescid-i Haram olduğunu biliyor musunuz? Ya da Peygamber Efendimizin hangi camiyi "ilk günden takva üzerine kurulan mescid" ifadesiyle tanımladığını? Geçmişte inşa edilen, bugün halen ayakta ve ibadete açık olan en eski 20 camiyi sizlerle buluşturuyoruz.
Giriş Tarihi: 07.10.2019
16:14
Güncelleme Tarihi: 30.04.2021
09:37
BİR SAHABE TARAFINDAN YAPTIRILDI
Cheraman Juma Camii / Kodungallur, Hindistan
Yapım tarihi: 629
Hindistan'da bulunan en eski camilerin ikincisi olan Cheraman Juma Camii, 629 yılında Malik Deenar adlı sahabe tarafından yaptırıldı.
Caminin ilk olarak 11'inci yüzyılda yenilendiği ve yeniden yapıldığı düşünülüyor.
HİCRET’İN 7’NCİ YILINDA İNŞA EDİLDİ
Jawatha Camii / Al-Kilabiyah, Suudi Arabistan
Yapım tarihi: 629
İslam'ın ilk döneminde Bani Abdul Qais kabilesi tarafından Hicret'in 7'inci yılında yapıldı. Caminin orijinal yapısının çoğu yıkıldı ve o dönemden ancak beş küçük çamur-tuğla kemer ayakta kalabildi.
İşte bu kalıntılar da ziyaretçiler tarafından mescit olarak kullanılıyor. Resimde görünen kısmın 9. yüzyıldan bize ulaştığı tahmin ediliyor.
SA’D BİN EBU VAKKAS’IN İNŞA ETTİRDİĞİ CAMİ
Büyük Kufe Camii / Kufe, Irak
Yapım tarihi: 635
Dünyanın en eski camilerinden olan Büyük Kufe Camii'ni 635 yılında Sa'd bin Ebu Vakkas inşa ettirdi. İlk olarak kare şeklinde ve etrafında hendeklerle çevrili bir yapıydı.
Hz. Ali'nin burada şehit edildiğine inanılır. Emevilere karşı ilk Abbasi direnişinin temeli burada atıldı; ilk Abbasi halifesi Seffah burada kılıç kuşanarak halife oldu.
BATI İSLAM ÜSLUBUNU EN İYİ YANSITAN ÖRNEK
Sidi Ukba Ulu Cami / Kayrevan, Tunus
Yapım tarihi: 670
Yapımını 670 yılında Ukba bin Nafi'nin başlattığı, 726 yılında Hişam bin Abdülmelik'in desteğiyle tamamlanan ve 800-900 yılları arasındaki kimi eklemelerle son biçimini alan camidir.
Kuzeybatı revakının ortasında, Batı İslam üslubunu en iyi yansıtan örneklerden olan üç katlı, görkemli minare yükselir. Minare, Kuzey Afrika'ya özgü kare planlı minarelerin tipik bir örneğidir.
KERBELA ŞEHİTLERİNİN TÜRBESİ BULUNUR
İmam Hüseyin Camii / Kerbela, Irak
Yapım tarihi: 680
İmam Hüseyin Camii veya İmam Hüseyin Türbesi olarak adlandırılan cami, Irak'ın Kerbela şehrinde yer alır.
İslam Devleti'nin bir Emevî saltanatına dönüşmemesi için mücadele veren ve Emevîler tarafından Kerbelâ Olayı'nda ailesinden pek çok kişiyle birlikte öldürülen On İki İmâm'ın üçüncüsü Hz. Hüseyin'in mezarının bulunduğu türbedir.
Hz. Hüseyin'in ölüm yıldönümü olan Aşure Günü'nde şehri ve türbeyi milyonlarca Şii ziyaret eder.