Dünyaya meyletmemek hakkında ayet ve hadisler
Hem Kur'an-ı Kerim'de hem de Peygamber Efendimizin hadislerinde dünya hayatının geçici olduğu, ebedi yurdun ahiret olduğu ve dünyaya meyletmemek gerektiği sık sık vurgulanmıştır. Allahü Teâla bu konuda "Bu dünya hayatı ancak bir eğlence ve oyundan ibarettir. Âhiret yurduna gelince, işte gerçek hayat odur. Keşke bilselerdi!" buyurmuştur. Dünyaya meyletmemek hakkında ayet ve hadisleri derledik.
Giriş Tarihi: 15.01.2021
10:28
Güncelleme Tarihi: 26.04.2022
09:57
🔸 Nu'mân b. Beşîr (ra) anlatıyor:
Bir gün Ömer b. Hattâb (ra), insanların elde ettikleri dünya nimetlerini dile getirerek "Ben Resûlullah'ın bütün gün açlıktan kıvrandığını, karnını doyuracak kötü bir hurma bile bulamadığını gördüm" demiştir.
Müslim, Zühd, 36
🔸 Hz. Âişe (ra) anlatıyor:
Resûlullah vefat ettiğinde, evimde bir miktar arpadan başka bir insanın yiyeceği hiçbir şey yoktu. Arpadan uzun müddet yedim, sonra (geriye ne kaldığını anlamak için) ölçtüm (kısa süre sonra) tükeniverdi.
Buhârî, Humus, 3; Müslim, Zühd, 27
🔸 Müminlerin annesi Cüveyriye bnt. el-Hâris'in kardeşi Amr b. Hâris (ra) şöyle demiştir:
Resûlullah vefat ettiği zaman geride ne gümüş, ne altın, ne köle, ne cariye, ne de başka bir şey bıraktı. Yalnız binmekte olduğu beyaz katırıyla silâhını ve bir de yolcular için vakfettiği araziyi bıraktı.
Buhârî, Vesâya, 1
🔸 Sehl b. Sa'd es-Sâidî'den (ra) rivayet edildiğine göre Resûlullah şöyle buyurmuştur:
Eğer dünya, Allah katında sivrisineğin kanadına denk olsa idi, hiçbir kâfire dünyada bir içim su vermezdi.
Tirmizî, Zühd, 13
🔸 Ebû Hüreyre'nin (ra) Resûlullah'tan şöyle işittiği nakledilmiştir:
(İnsanı ihtirasa sevkeden ve kalbini maddi arzularla dolduran) dünya ve dünya malı lânetlenmiştir. Ancak dünyada Allah Teâlâ'yı anmak ve O'nun rızasına uygun şeyler yapmak, öğreten ve öğrenen olmak istisna edilmiştir.
Tirmizî, Zühd, 14