Arama

Düşünce dünyamız nasıl çoraklaştı?

İslam'ın en güzel iz düşümü olan düşünce ve kültür vadileri, asırlar boyunca pek çok alim, mütefekkir, şair ve yazarın emek mahsulü çalışmalarıyla günümüze ulaştı. On dokuzuncu yüzyıla kadar kendi içerisinde sorunlarını çözebilen bir noktada olan düşünce dünyamız, Tanzimat ve Islahat fermanları ile ciddi ölçüde hasar gördü. Bu tahribat İslam düşüncesinin kendi içine kapanarak, sorunlara bir müddet çözüm üretememesine sebep oldu.

Çokça kafa karışıklığının yaşandığı bu dönem içerisinde, düşünce sahamızın problemleri teşhis edememesi ve geç tespiti kuraklaşmanın ilk adımını teşkil etti.

▪ Bu adımla beraber düşünce vadimizin suları kesilmeye, fikir dünyamız yıldan yıla çürümeye başladı. Zaman zaman ümit verici hamleler olsa da artık hiçbir şey eskisi gibi olmadı.

Yeni dünya düzeni nasıl kuruldu?

Niteliksiz kültür

▪ Ülkemizde ve dünyada her sene yayınlanan kitap sayısı yükseliyor. Okuma programları dünyanın dört bir tarafında yapılıyor. Lakin tüm bu durum içerisinde unuttuğumuz bir gerçek var.

▪ Problem aslında okumamaktan ziyade çok okuma yapmamızdan kaynaklıyor. Yılların getirdiği okuma kültüründeki değişiklikler neticesinde insanlar, temelsiz olarak farklı alanlara dair okumalar yapmaktadırlar.

▪ Bu durum ortaya nitelikli kitap okumama problemini çıkarıyor. İyi metinle mülaki olamadığımız için soru sorduracak bir düşünce hayatından uzak kalıyoruz.

▪ Böylece düşünce sahamız yaşadığımız yüzyıla hitap etmiyor. Kültürümüz, onca entelektüeline rağmen modern düşünce rehberinden maalesef uzakta kalıyor.

Hayat telaşesi etrafında şekillenen ve faydaya dayalı bir okuma kültürü, geniş kitlelere hitap ederek düşünce hayatındaki çölleşmeyi besliyor.

Kağıttan ırmağa: Medeniyetimiz

Bilgiye erişim problemi

"Modern dünya bilgiye erişim problemini ortadan kaldırdı" söylemi içi boş ve sloganik bir cümle dışında maalesef gerçeklikten çok uzak.

▪ Her türlü bilgi, internet ortamında bulunsa da köklere inmekten aciz bir şekilde bilgi alışverişi dünya üzerinde hakimiyet kurmuş durumda.

Batı'nın yeni AVM'si: Retro pazarı

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN