Arama

En çok hadis rivayet eden sahabilerden Cabir bin Abdullah

Cabir bin Abdullah, Peygamberimizin yaşadığı dönemde genç sahabilerden biriydi. Nübüvvetin 13. yılında yapılan İkinci Akabe Biatı'na babası ile birlikte katılan Cabir, 70 kişilik heyetin en küçük üyesiydi; üstelik o zaman, henüz taş bile atamayacak kadar küçüktü. Cabir, Uhud Gazvesi'nin ardından tüm gazvelere katılmış, Peygamberimizin özel ilgi ve iltifatına mazhar olmuştu. 1000'den fazla hadis nakleden altı sahabiden biri olan Cabir'in Peygamberimize yakınlığı, hadis kitaplarında da bazı rivayetlerle aktarılır. Peki, Cabir bin Abdullah kimdir?

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 4
  • 11
CÂBİR ŞAM’IN FETHİNDE DE YER ALDI
CÂBİR ŞAM’IN FETHİNDE DE YER ALDI

Muâviye bin Ebû Süfyân'ın kumandanlarından Büsr bin Ebû Ertât, halkı halifeye biat ettirmek üzere Medine'ye geldiğinde, Câbir bin Abdullah biat etmeden kimsenin biatını kabul etmeyeceğini ilân etti. Bunun üzerine Câbir müminlerin annesi Ümmü Seleme ile istişare ettikten sonra istemeyerek de olsa biat etmek zorunda kaldı.

Yine Muâviye bin Ebû Süfyân 670 yılında, Medinelilerin Hz. Osman'ı katlettiklerini söyleyerek Hz. Peygamberin minberiyle asâsını alıp Şam'a götürmek istediği zaman, rivayete göre, onu bu düşüncesinden Ebû Hüreyre ile Câbir bin Abdullah vazgeçirdiler.

  • 5
  • 11
AKABE BİATI’NDA BULUNANLARIN SONUNCUSUYDU
AKABE BİATI’NDA BULUNANLARIN SONUNCUSUYDU

Öldüğünde de namazını Hz. Osman'ın Medine Valisi olan oğlu Ebân bin Osman'ın kıldırdığı rivayet edilir.

Akabe Biatı'nda bulunanlardan en son vefat eden odur. Etekleri topuğuna değmeyen bir izâr giydiği, başına beyaz bir sarık sardığı ve sarığın ucunu arka taraftan dışarı sarkıttığı, bembeyaz saçını ve sakalını zaman zaman sarıya (bazı rivayetlerde kırmızıya) boyadığı bildirilir.

Ashab-ı Suffe mensubu sahabeler

  • 6
  • 11
PEYGAMBERİMİZİN İLTİFAT VE İLGİSİNE MAZHAR OLMUŞTU
PEYGAMBERİMİZİN İLTİFAT VE İLGİSİNE MAZHAR OLMUŞTU

Babasının şehadeti dolayısıyla üzüldüğünü görünce, onun Allah Teâlâ'nın iltifatına nâil olduğunu haber vererek kendisini teselli etmişti.

Câbir'in Peygamber'e olan yakınlığını gösteren bazı rivayetler hadis kitaplarında önemli bir yer tutar. Bunların en önemlileri, Kütüb-i Sitte'yi oluşturan hadis eserlerinde aktarılmıştır.

  • 7
  • 11
CABİR’İN BORÇLARI NASIL ÖDENDİ?
CABİR’İN BORÇLARI NASIL ÖDENDİ?

Çoğu Yahudi olan alacaklılar hurmaların toplanma zamanı gelince Câbir'den alacaklarını istediler. O da hurma bahçesinden başka gelirleri olmadığını ve o yılki mahsulün borcunu karşılamaya yetmeyeceğini Peygamberimize arz etti.

Resûl-i Ekrem toplanan hurmaları birkaç öbek halinde yığdırdı. Sonra da bunlardan en büyük öbeğin yanına oturarak ölçeği eline aldı ve herkese alacağı nisbetinde hurma vermeye başladı. Hz. Peygamber'in bir mûcizesi olarak Câbir'in bütün borçları ödendikten sonra da hurmaların eksilmediği görüldü.

  • 8
  • 11
GERİDE KALAN DEVESİ SÜRATLENDİ
GERİDE KALAN DEVESİ SÜRATLENDİ

Bu gazveden dönerken onun zayıf ve bakımsız devesinin en geride kaldığını gören Resûl-i Ekrem Câbir'e devesini çöktürmesini söyledi.

Sonra da eline aldığı bir sopa ile deveye vurunca dermansız hayvan birçok deveyi geride bırakacak kadar canlanıp süratlendi.

Hayattayken cennetle müjdelenen 10 sahabe

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN