Enes bin Malik kimdir? Enes bin Malik'in rivayet ettiği hadisler...
Enes bin Malik, on yaşından itibaren Peygamber Efendimize hizmet edip vefatına kadar O'nun yanından ayrılmadı. Hz. Peygamber, sahabeye "oğulcuğum" diye hitap ederdi. O'nun tarafından yetiştirilen Enes bin Malik, en çok hadis rivayet eden sahabelerden biriydi. Hadisleri aktarırken oldukça titiz davranır, hata yapmaktan korktuğu için rivayet ettikten sonra "Veya Resulullah böyle bir şey dedi" ilavesinde bulunurdu. Peki, Enes bin Malik, nasıl Hz. Peygamber'e hizmet etmeye başladı?
Giriş Tarihi: 19.06.2020
08:52
Güncelleme Tarihi: 02.08.2021
12:24
Hz. Peygamber "oğulcuğum" diye hitap ederdi
Allah Resulü, Enes bin Malik'i çok sever ona "oğulcuğum" diye hitap ederdi. Zaman zaman Hz. Enes'e "iki kulaklı" anlamında "zül üzüneyn" diyerek şakalaşırdı. Efendimizin terbiyesi altında yetişen Enes bin Malik, O'nun gibi yaşamaya, ibadetlerini de O'nun gibi eda etmeye çalışırdı. Ebû Hüreyre, bununla ilgili olarak şöyle der: "Kıldığı namaz Resulullah (sav)'in namazına Enes'inki kadar benzeyen birini daha görmedim."
Enes b. Mâlik, çocuklara uğradığı zaman selam verir ve: "Hz. Peygamber (sav)'de böyle yapardı." derdi.
Buhârî, Isti'zân, 15 (VIII, 68).
Peygamberimizin muhtesib olarak görevlendiği ilk hanım sahabe
Efendimize küçük yaşından itibaren hizmet eden Enes bin Malik, çocuk olduğu halde O'nun özel işleriyle ilgili sırlarını kimseye söylemezdi. Hz. Enes'ten şöyle nakledilir: "Ben çocuklarla beraber oyun oynarken Rasulullah (sav) yanıma geldi ve bize selam verdi. Sonra beni bir ihtiyacı için gönderdi. Bu yüzden ben annemin yanına dönmekte geciktim. Eve geldiğim zaman annem bana: "Niçin geciktin, seni bu zamana kadar alıkoyan nedir?" diye sordu.
Ben de: "Resulullah beni bir iş için göndermişti, dedim. Annem: Resulullah'ın işi ne idi?" diye sordu. Ben: "O bir sırdır." dedim. Bunun üzerine annem:
"Sakın Resulullah'ın sırrını kimseye söyleme." diye bana sıkıca tembih etti. Enes bu olayı kendisine anlattığı Sabit'e: "Ey Sabit! Bunu bir kimseye söyleyecek olsaydım, sana söylerdim." dedi.
Müslim, Fedailu's-Sahâbe, 145.
2286 hadis-i şerif rivayet etti
Hz. Peygamber'den binden fazla hadis rivayet eden sahabelere, çok hadis rivayet eden anlamında "el-müksirûn" denilir. Hz. Enes de bunlardan biriydi. Kendisinden 2286 hadis-i şerif rivayet etti. Uzun süre Efendimizin hizmetinde bulunması, çok zeki ve kuvvetli bir hafızaya sahip olması onun en çok hadis rivayet eden sahabeler arasında yer almasını, Peygamberimizin sünnetlerini Müslümanlara aktararak büyük hizmet etmesini sağladı. Onun hadisleri daha çok Allah Resulü'nün hal ve hareketleri ile ilgiliydi.
En çok hadis rivayet edenler sırasıyla şunlardı: Ebû Hüreyre, Abdullah bin Ömer, Enes bin Malik, Hz. Aişe, Abdullah bin Abbas, Câbir bin Abdullah, Ebû Saîd el-Hudrî.
Müslümanlara yapılan en büyük ihanet; Reci Vakası
Efendimizin özel olarak dua ettiği sahabelerden biriydi
Hz. Enes, Efendimizin özel olarak dua ettiği sahabelerden biriydi: Enes bin Malik şöyle anlatır: "Peygamber, (annem) Ümmü Süleym'in yanına geldi. Annem kendisine hurma ve yağ getirdi. Peygamber, 'Yağınızı tulumuna, hurmanızı da kırbasına koyunuz. Ben oruçluyum' dedi ve evin bir kenarında namaza durdu. (İki rekât) Nafile namaz kıldı, Ümmü Süleym'e ve evinin halkına dua etti. Ümmü Süleym, 'Ya Resulallah, bir hassacığım (hizmetinize özgü bir çocuğum) var, (ona da dua ediniz)' dedi.
Peygamber, 'Nedir o?' diye sordu. Annem, 'Hizmetçin Enes'tir' dedi. Allah'ın elçisi, dünyaya ve ahirete ilişkin ne kadar iyilik varsa hepsini benim için diledi: 'Allah'ım ona mal ve çocuk ver, her şeyini ona mübarek (bereketli, kutlu) eyle' dedi. Şimdi ben ensarın en zenginlerindenim. Kızım Umeyne'nin bana söylediğine göre de (hicretin 75. senesinde) Haccac'ın Basra'ya gelmesine kadar benim sulbümden yüz yirmi küsur kişi gömülmüştür."
(Buhari, Savm: 61)
Peygamber Efendimizin hadislerine ulaşmak için tıklayın
Peygamer Efendimiz, Enes bin Malik'e ve ailesine iltifat ederdi. Zaman zaman onların evine uğrar, yemeklerini yer, orada öğle uykusuna yatar, ev halkına cemaatle nafile namaz kıldırırdı.