Esma bint Ebu Bekir kimdir? Hz. Ebubekir'in kızı Esma'nın lakabı ve hayatı...
Sadık dost Hz. Ebu Bekir'in kızı olan Esma bint Ebu Bekir, babasının vasıtasıyla Müslüman olmuş ve İslam ile ilk müşerref olanlar arasında yer almıştır. Babası, dedesi, oğlu ve eşi sahabi olan nadir şahsiyetlerdendir. Peygamber Efendimizin Hz. Ebubekir ile hicretinde önemli rol oynamış; İslam'ı en iyi anlayan ve yorumlayan sahabilerden biri olarak tanınmıştır. Oğlu Abdullah bin Zübeyr'in giriştiği mücadelede vakarlı duruşuyla ona "doğru yolda olduğu sürece savaştan kaçınmamasını" tavsiye etmiş; onun ölümünün ardından birkaç gün içinde hayata gözlerini yummuştur.
Giriş Tarihi: 18.05.2021
16:16
Güncelleme Tarihi: 19.05.2021
11:17
Sesli dinlemek için tıklayınız.
OĞLUNUN ÖLDÜRÜLMESİNİN ARDINDAN VEFAT ETTİ
🔸 Abdullah bin Zübeyr'in öldürülüp çarmıha gerilmesinin ardından Haccâc, Esma'ya gelerek "Anacığım, size emîrülmü'minîn adına geldim; bir ihtiyacınız var mı?" diye sormuştur.
🔸 Bunun üzerine Esma, şöyle yanıt vermiştir: "Önce ben senin değil şu kazığın ucunda sallananın annesiyim. Hiçbir ihtiyacım da yok. Fakat bekle, sana Hz. Peygamber'den işittiğim bir hadisi nakledeyim. Resûl-i Ekrem, "Sakîf kabilesinden bir yalancı, bir de bozguncu çıkacaktır" buyurmuştu. Gördük ki yalancı Muhtâr es-Sekafî'dir; bozguncu da sensin!"
(X) Müslim, Fezâʾilü's-sahâbe, 229; Tirmizî, Fiten, 44
🔸 Esma bint Ebu Bekir, oğlu Abdullah'ın 1 Ekim 692 tarihinde öldürülmesinden birkaç gün sonra Mekke'de vefat etmiştir.
🔸 Kadın muhacirler içinde en son ölen sahabi olarak bilinen Esma'nın ileri yaşlarında gözüne perde inmişse de aklî dengesi hiç bozulmamış ve dişleri dökülmemiştir.
İSLAM’I İYİ ANLAYAN VE YORUMLAYAN SAHABİLERDENDİ
🔸 Esma bint Ebu Bekir, kendisinden başka babası, dedesi, oğlu (Abdullah) ve kocası sahabi olan nadir şahsiyetlerdendir.
🔸 Peygamber Efendimize (sav) çok yakın olan bir aileye mensup bulunduğu için iyi ve itibarlı bir ortamda yetişmiştir.
🔸 Dolayısıyla, İslam'ı en iyi anlayan ve yorumlayanların hemen ilk sıralarında yer almıştır.
🔸 Hicret'in ilk yıllarında malî sıkıntı içinde olan ailesinin bir tek at ile evlerine 5 kilometre uzaklıkta Resulullah'ın iktâ ettiği bir hurma bahçesi dışında hiçbir varlığı yoktur.
🔸 Atın bakımı, evin ve bahçenin bütün işleriyle ilgilenen Esma, bir gün sırtında hurma taşırken yolda bir kalabalık içerisinde Peygamberimizle (sav) karşılaşmıştır.
🔸 Resulullah (sav) Esma'yı bu halde görünce onu terkisine almak istediyse de Esma razı olmamıştır .
🔸 Daha sonra Hz. Ebu Bekir'in bir hizmetçi bulmasına çok sevinen Esma hürriyetine kavuşmuş gibi olduğunu belirtmiştir.
(X) 🔍 Hz. Ebubekir kimdir? Hz. Ebubekir'in hayatı
CÖMERTLİĞİ İLE TANINAN BİR SAHABİYDİ
🔸 Rüya tabirinde mahir olan ve bunu babası Hz. Ebu Bekir'den öğrenen Esma'nın en belirgin özelliği aşırı derecede cömert olmasıdır.
🔸 Oğlu Abdullah, annesi Esma ile teyzesi Hz. Ayşe kadar cömert insanlar görmediğini, teyzesinin eline geçen şeyleri biriktirip belli bir miktara ulaştıktan sonra dağıttığını, annesinin ise eline geçeni ertesi güne bırakmadan hemen verdiğini söylemiştir.
🔸 Esma, cahiliye döneminde babasından boşanan ve İslam'ı kabul etmeyen annesi Kuteyle'nin ziyaretine gelmesi hususunda onun Müslüman olmadığını düşünerek kendisini evine alma konusunda tereddüt etmiştir.
🔸 Peygamber Efendimize (sav) bu durumu bildirmiş ve şu ayet , bu olay üzerine nazil olmuştur:
"Allah, din uğrunda sizinle savaşmayan ve sizi yurtlarınızdan çıkarmayan kimselere iyilik etmenizi ve onlara karşı âdil davranmanızı yasaklamaz. Doğrusu Allah âdil olanları sever."
(X) 📕 Mümtehine suresi 8. ayetin tefsiri