Esma-i Hüsna Ne Demek? Allah'ın isimleri sırasıyla anlamı ve fazileti
Esma-i Hüsna'yı okumak, anlamak ve özümsemek bir Müslüman için çok önemli bir gayedir. Çünkü insanların sosyal ve psikolojik sorunlarının dahi temelinde; Allah'ı doğru tanımamak doğru anlamamak doğru içselleştirememek vardır. Esma-i Hüsna, kelime anlamıyla en güzel isimler demektir. Buna göre, Esma-i Hüsna ne demektir? Allah'ın 99 ismi nedir? Allah'ın güzel isimlerinin anlamı ve fazileti nedir? Esma-i Hüsna'nın faziletleri nelerdir? Allah'ın 99 ismi ve anlamları… Esma-i Hüsna oku…
Giriş Tarihi: 18.10.2021
16:35
Güncelleme Tarihi: 02.11.2021
18:19
Esmaül Hüsna'nın faziletleri
▪ Allah Teâlâ'nın en güzel isimlerini bilmek şu demek:
▪ Bir; hiç kimseyi tanıyamayacağın kadar detaylı Rabbini tanıyabilirsin.
▪ İkincisi sana sürpriz yapmayacak. Yani ben Rauf'um demiştim ama şakaydı, demeyecek. Hiç değişmeyecek, dolayısıyla müthiş bir güven ilişkisi var. Rabbimin hiç değişmeyeceğini biliyorum.
Fikriyat.com'un Kur'an-ı Kerim uygulaması için tıklayın
▪ Esma-i Hüsna bilmek, insanın yaratılıştaki ve kendi hayatında olup, biten kişisel hikâyesindeki güzellikleri de görmesine yardım edeceğini düşünüyorum.
▪ Yüce Allah Kur'an-ı Kerim'de Rad suresinde "Bilesiniz ki kalpler ancak Allah'ı anmakla huzur bulur" buyurmuştur. Bu nedenle Allah'ı sık sık anmak, onun en güzel isimleri olan Esmaü'l Hüsna'da geçen adlarını zikretmek gerekir.
Araf suresinin 205'inci ayetinde "Sabah akşam, yalvararak ve ürpererek, sesini yükseltmeden, için için Rabbini an; sakın gafillerden olma" buyurulmuştur.
Türkçe ilk manzum Esma-i Hüsna nedir?
Gazzâli'nin "El-maksadü'l-esnâ fi şerhi esmâ'illâhi'l- hüsnâ" sıdır. Gazzâli'yi, Ebû Bekir ibnü'l-Arabî "El-emedü'l-aksâ" ile, onu da Fahreddin er-Râzî "Levâmiu'l-Beyyinât" adlı eseriyle takip etmiştir.
Çocuklara Allah’ın isimleri verilebilir mi?
▪ Bir anne-babanın çocuğuna karşı görevlerinden birisi de ona güzel isim vermektir. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.), bir hadisinde insanların kıyamet günü isimleri ile çağrılacağını belirterek "Çocuklarınıza güzel isim koyunuz." (Ebû Davud, Edeb, 69) buyurmuştur.
▪ Çocuklara Allah'ın isimlerini vermeye gelince, hemen belirtmek gerekir ki Allah'a has isimler aynı lafızla çocuklara verilmemelidir. Şayet çocuklara Allah'ı hatırlatacak isimler verilecekse başına "kul" anlamına gelen "abd" kelimesi eklenerek "Abdullah" (Allah'ın kulu), "Abdurrahman"(Rahman'ın kulu), "Abdurrahim"(Rahim'in kulu), "Abdülkâdir"(Kâdir'in kulu) gibi isimler verilmelidir.
▪ Allah Teala'nın "esma-i hüsna"sından "Kerim, Latif, Rauf…" gibi isimler ise Allah'ın dışında kulların da vasıflandığı müşterek isimler olduğundan Allah'a has olmayan bu isimler çocuklara ad olarak verilebilir. (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, IX, 598)
Allah'ın 99 ismi ve anlamları
▪ Hz. Peygamber (s.a.s) bir hadislerinde, Yüce Allah'ın 99 isminden söz ederek bu isimleri sayan ve ezberleyen kimselerin cennete gireceğini haber vermiştir (Buhârî, Da'avât, 68; Tevhîd, 12; Müslim, Zikr, 2; Tirmizî, Da'avât, 82).
▪ Hadislerde geçen "saymak " (ihsâ) ve "ezberlemek " (hıfz) ile maksat Allah'ı güzel isimleriyle tanımak ve O'na iman, ibadet ve itaat etmektir.
▪ Allah'ın isimleri 99 ile sınırlı olmayıp bunların dışında başka isimleri de vardır. Söz konusu hadiste 99 sayısının zikredilmesi, sınırlama anlamında değil, bu isimlerin Allah'ın en meşhur isimleri olması sebebiyledir.
▪ Tirmizî ve İbn Mâce'nin rivayet ettikleri hadiste bu doksan dokuz isim tek tek sayılmıştır (Tirmizî, Da'avât, 87; İbn Mâce, Duâ, 10). Bu isimler şunlardır:
Allah, Rahman (esirgeyen), Rahim (bağışlayan), Melik (buyrukları tutulan), Kuddus (noksanlıklardan arınmış), Selam (yarattıklarını selamette kılan), Mü'min (inananları güvenlikte kılan), Müheymin (hükmü altına alan), Aziz (ulu, galip), Cebbar (dilediğini zorla yaptırma gücüne sahip olan), Mütekebbir (yegane büyük), Halik (yaratıcı),
Esma-i Hüsna özel videolarımızın tümünü izlemek için tıklayın
Bari (eksiksiz yaratan), Musavvir (her şeye şekil veren), Gaffar (günahları örtücü, mağfireti bol), Kahhar (isyankarları kahreden), Vehhab (karşılıksız veren), Rezzak (rızıklandıran), Fettah (hayır kapılarını açan), Alim (her şeyi bilen), Kabız (daraltma gücüne sahip, ruhları kabzeden, can alan), Basıt (rızkı genişleten, ömürleri uzatan), Hafıd (kafirleri alçaltan), Rafi` (müminleri yükselten), Muizz (yücelten, aziz kılan),