Arama

Esma-i Hüsna'nın kişiliğimiz üzerindeki etkileri - Fatma Bayram

Kişiliğimizin oluşmasında ve karakterimizin olgunlaşmasında etkili olan manevi güçlerden biri de şüphesiz Esma-i Hüsna'dır. Allah'ın lafzları, insanoğlunun yaratıldığı günden beri kişinin içindedir ve fark edilmeyi bekler. Bu isimlerin doğurduğu güzellikleri yaşantımızda görebilmek yine kulun gayretine bağlı kılınmıştır. Rabbimizin güzel isimleri dâhilinde, kişiliğimize nasıl yön verebiliriz? Hayatımızı manevi anlamda nasıl kaliteli ve etkin kılabiliriz? Bu soruların cevabını sizler için verdik.

Her konuda ölçülü ol

◾ Rabbimizin, insanoğlunda Hâkim isminin tecellisi de çok önemlidir. Çünkü bir insan nerede evet diyeceğini nerede hayır diyeceğini iyi bilmelidir. Rabbimizin bir diğer ismi şerif-i olan Âlim, doğruyu ve yanlışı gösteri yani bizler için bir rehberdir.

◾ Sevineceğin bir durum olduğunda sevinmeyi, üzüleceğin bir durumda olduğunda üzülmeyi, affetmek gerektiğinde affetmeyi ve cezalandırman gereken yerde cezalandırmayı bilmek gerekir.

Kısacası Esma-i Hüsna'nın bizlerde bulunmasından ziyade bu ism-i şerifleri kullanım yerlerimiz ve kullanırken dengeli davranmamız büyük önem arz eder.

Kalbi temizlemek mümkün mü?

Alenileşmiş suç affedilemez

Hadis bilmeyen bir medeniyet inşa edemezsin. Çünkü Kur'an'ın hayata bütün detaylara nasıl uygulanabileceğini hadisler gösterir. Kişiyi adeta ilmek ilmek dokur.

◾ Bir suç alenileşmiş ise onu affedemeyiz. Buna bir örnek olarak peygamber efendimizin (SAV) bir kıssasını anlatabiliriz.

Peygamber efendimize (SAV) hırsızlık yapan bir genci getiriyorlar. Hırsızlığı ispat ediliyor. Cezası olarak gencin eli kesilmesi gerekir. Bu arada dinimizce bir hırsızın elinin kesilmesi için belli başlı şartlar vardır. İslam'ın ceza sistemine göre nisap miktarından 80 gram altından daha değerli bir şey çalmış olmalı, gizlenmiş olmalı ya da ihtiyacı olmalı. Ve son kural olarak ispat edilmeli. Eğer kanıtlanmazsa ceza verilemez.

Kıssaya geri dönecek olursak, çocuğun hırsızlık yaptığı kanıtlanıyor. Peygamber efendimizin (SAV) yüzü bembeyaz olur. Efendimizin üzüldüğünü gören bir sahabe, Ya Resulallah üzüldünüz mü? Diye sorar.Peygamber efendimizde (SAV) ise:
Ümmetimin gençlerinden birinin, gözümün önünde eli kesiliyor nasıl üzülmem? diye yanıt verir.

Sahabe ise; "O zaman affedin Ya Resulallah" der. Peygamber efendimiz (SAV) ise:

"Siz bana getirmeden önce affetseydiniz." diye cevap verir.

◾ İşte bu olaydan almamız gereken bir ders vardır. Suçluların yaptıkları alenileşir ve yaptıkları cezasız kalırsa bu sefer suçlular cesaretlenir. Başkalarını da bilmeden teşvik etmiş olursun. Ancak işlediği olumsuz davranışı örtersen belki o insanı düzeltir ve hidayetine vesile olursun.

Bizi yoran her şey "Ruhsuzluk"

Aklı selim davranmak

◾ Ölüm haberlerini yayınlamak bir yerde doğru değildir. Doğru kabul edilmemesinin sebebi, yukarıda aktardığımız kıssa ile de bağlantılıdır Kişi, öfke anında izlediği o haberleri düşünüyor ve "ben de böyle yapabilirim" diye düşünür, cesaretlenir ve faaliyete geçer. Ceza da ne kadar şiddetli olursan suçu caydırmaya yetmez. Bu yüzden tahrik edici unsurların ortadan kaldırılması gerekir.

Halim ismi ise tepkisel davranmamak anlamına gelir. Yani öfkelenmemek, aceleci davranmamak, hareket etmeden önce ölçüp biçmek zorunludur. Allah (CC) ahlakı ile ahlaklanmak da bu demektir. Bu konu ile ilgili olarak Gazali'nin bir sözü var:

"İnsan gerçek saadete ilahi ahlak ile ahlaklanmakla ulaşır."

◾ İşte bunun yolu Allah'ın (CC) gücüne ve güzel isimlerine gerçek manada kavrayabilmekten geçer. Yine Gazali'ye göre:

"Kişilik temelinin dönüşümü Allah'ın isimleridir."

İmam-ı Gazali kimdir?

Toplumsal gerçekliğin farkında ol

Kendi kişilik gelişiminin izin tablosu Esma-i Hüsna'dır. Gazali, Toplumsal gerçeklikten varoluşsal gerçekliğe geçmek için zikri tavsiye eder. Varoluşsal gerçeklik sizin kendinizi konumlandırmak istediğiniz yerdir. Kendinizi de bu ilahi ahlak ile ahlaklandırmak ile yükseltip kendini gerçekleştirebilmek için Allah'ı zikretmek gerekir.

Toplumsal gerçeklik kişinin şuandaki gerçekliğidir. Varoluşsal gerçeklik kişinin tam olarak tekâmül ettirip nereye varmak isteğindir. Varoluşsallık olmak ile ilgilidir.

"Ne olmak istiyorsun?"

◾ Her bireyin bir ahlakı bir karakteri ve bir duruşu vardır. Her bir insanın da ne olmak istediğiyle ilgili düşünceleri bulunur. Bu kişinin varoluşsal gerçekliğidir. İşte varoluşsal gerçekliğe ulaşma yolunda zikr kişiye çok yardımcı olacaktır.

Yol ahlakı nedir? Yol nasıl yürünür?

Duanın gücüne inan

Her dua kişinin kendine koyduğu bir hedef aynı zamanda kendine uyguladığı bir telkindir. Dualarımız aslında isteklerimiz için bir gayrettir. İnsanoğlu olamayacağını düşündüğü yani kendisi için imkânsız olduğunu düşündüğü bir şey için dua etmez. Bunun nedeni beynimize yolladığımız bu duaları yani niyetlerimizi gerçekleştirmek için zihnimiz durmadan çalışır.

Dualarımız kendimiz için olabilecek ama şu anda olmayan şeylerdir.

◾ Tam bu noktada rabbimizin esmalarından biri olan "Baki" isminin etkisini anlatmak gerekir. Örneğin, bir kitaba başlayıp devam edemiyorsanız, bir işi başlayıp sonuna bir türlü varamıyorsanız, Rabbimizin ism-i şeriflerinden olan Baki ismini bir zikir haline getirerek hayat kalitenizi düşürüren bu alışkanlıktan kurtulabilirsiniz. Baki ismi şerifini bir sene kadar belirlediğiniz bir zaman diliminde düzenli olarak ve bilincinde olarak aynı zamanda inanarak zikir haline getirirseniz, bu alışkanlığınızın düzeldiğini göreceksiniz.

Peygamber Efendimizin tavsiye ettiği dualar

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN