Arama

Esma-i Hüsna’yı niçin öğrenmeliyiz?

Esma-i Hüsna, bir müminin ruhsal gıdasıdır. Rabbimizin bizlere bahşettiği muazzam uzuvlarımızı, günlük yaşantımızda dünyevi işlerle kirletiyor ve bazen öylece bırakıyoruz. Dilimiz ve kalbimiz ise ruhsal kirliliğin temel araçları durumunda. Peki, bizler nasıl arınacak, nasıl temizleneceğiz? İşte bu sorunun cevabı aslında çok basit. Esma-i Hüsna'yı yaşantımız ile bütünleştirmek! O zaman gelin Fatma Bayram Hoca'ya kulak verelim. Esma-i Hüsna nedir? Niçin öğreniriz? Bunun cevabını birlikte arayalım.

🔹 Rabbimizin bazı isimlerinde de Cemal sıfatını görmemiz mümkün. "El-Vedud- Er- Rauf, Et Tevvab, Er-Rahman, Er-Rahim" gibi isimleri de Cemal isimlerindendir.

El- Vedud:
Kullarını en fazla seven ve sevilmeye en çok layık olan anlamlarına gelir.
Er- Rauf:
Çok merhametli çok şefkat sahibi anlamlarına gelir.
Et- Tevvab:
Tövbeleri kabul edip günahları bağışlayan anlamlarına gelir.
Er-Rahman:
Bu Esma-i Hüsna, Dünya'da bütün mahlûkata çok merhamet eden ve bağışlayan anlamlarına gelir.
Er-Rahim:
Ahirette, Müminlere sonsuz ikram, ihsan ve lütufta bulunan anlamlarına gelir.

Güzel bir ahlaki nitelik: İhlas

🔹 "Lâ ilâhe illallah Muhammedün Resûlüllah" zikrindeki ilah kelimesinin yerine, Esma-i Hüsna'daki bütün isimleri koyabiliriz. Çünkü Esma-i Hüsna demek, Rabbimizin ismi demektir. Şüphesiz bu durum bile rabbimizin bize bir işareti ve lütfudur... Gelin örnekler üzerinden bir bakalım:

Lâ Rezzaga illallah
Allah (CC)'den başka rızık veren yoktur.

Lâ Fettaha illallah
Allah (CC)'den başka bütün kapıları açan yoktur.

Lâ Rahmane illallah
Allah (CC)'den başka bütün varlıkları merhamet edecek yoktur.

Lâ Vedude illallah
Allah (CC)'den başka karşılıksız sevecek yoktur.

Güzel ahlaklı insanların vasıfları

Esma-i Hüsna ve isim kökeni

🔹 Esma-i Hüsna, en güzel isimler demektir. Esma "isim" kelimesinin çoğuludur. Hüsna ise "hasen" kelimesinden türer ve "en güzel" anlamına gelir. Hüsna müennestir, Esma kelimesi ise Arapça da tekil müennestir.

🔹 İsim kelimesi iki köke nispet edilir. Resim nişan ve alamet olarak yüzleri birbirinden ayıran sima kelimesiyle de aynı anlamlarda kullanılır.

🔹 Ahsen aslen erkek ismidir. Müennesi Hüsna'dır. Bu nedenle bir kız çocuğuna Ahsen değil de Hüsna ismi verilmelidir.

Bir bilgi:

Hüsna'yı Türkçe ve başka dillerde karşılayacak kelime yoktur.

Kur'an-ı Kerim'de aile ve akraba ilişkileri

🔹 İsim, dünyada olan her canlı için bir aidiyet bildirir. Bunun için çocuklarımıza isim verirken ayrıca özen göstermemiz gerekir. İsimlerin kökenlerini, anlamları iyi bilmek ve bilinçli hareket etmek, davranmak gerekir.

🔹 Çocuklarımıza verdiğimiz isimler onları hayat boyu etkisi altına alır. İsimler canlıdır ve kişiye sirayet eder. Bu yüzden isim meselesi göz ardı edilmemesi gereken önemli bir husustur.

🔹 Anne ve babalar doğan çocuklarına saygın bir isim vermek durumundadırlar. Bebeğe isim vermek, anne babanın kıyamette vereceği hesap maddeleri arasındadır.

Fatma Bayram'dan hayat dersi veren alıntı ve sözler

🔹 Peygamber Efendimiz (SAV) isminin manası olmayan sahabe ve yakınlarına değiştirmeleri istemiş veyahut birebir kendisi değiştirmiştir. Verilen isimlerin kişinin hayatına olumlu tezahür etmesi için ismin taşıdığı anlam en güzel, en iyi, en doğru ve en hakiki olmalıdır.

Örneğin Arapça da Kezban ismi yalancı anlamına gelirken Farsça da "maharetli kadın" anlamına gelir. Bu isim kişiye dikkat edilerek verilmelidir.

🔹 Etrafımızdaki her isimde rabbimizin tecellisi vardır. Bu yüzden her bir isim, Cenab-ı Hakk'ın başka bir yönünü bize anlatan alametlerdir. Allah (CC) kendi ilmini insanların sınırlı lisanıyla anlatmak durumundadır. İşte bu vahiy de budur.

🔹 Kelimeler zihnimizin ham maddesidir. Kendi dilimizde ne kadar çok kelime biliyorsak, konuşmalarımız bir o kadar detaylı ve etkileyici olur.

Besmele ve Önemi - Fatma Bayram

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN