Evlilik öncesi ile ilgili bazı meseleler
Huzurlu bir toplumun temel yapı taşı olarak kabul edilen aile kavramı, birey üzerinden toplumun devamlılığını esas alır. Bundan dolayı aile kurumunun İslam'da ayrı bir yeri vardır. Aile hayatı ile ilgili en çok merak edilen soruların cevaplarını Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan araştırdık. İşte aile hayatı ve evlilikle ilgili en çok merak edilen sorular ve dini cevapları...
Giriş Tarihi: 29.11.2024
14:06
Nişanlıların ilişkilerinin sınırları nasıl olmalıdır?
Nişanlıların ilişkilerinin sınırları nasıl olmalıdır?
📍 Nişanlıların İslami örtünmeyi gözetmek, başkalarının göremeyeceği bir tarzda yalnız kalmamak gibi dinî ölçülere uygun olarak birbirlerini daha yakından tanımak amacıyla görüşüp konuşmalarında bir sakınca yoktur.
📍 Bununla birlikte el ele tutuşmak, dedikoduya mahal verecek şekilde baş başa kalmak gibi İslam'ın onaylamadığı davranışlardan uzak durmaları gerekir [Tirmizî, Fiten 7; Müsned, I, 26].
Nişanlılık döneminde dinî nikâh kıydırmak uygun mudur?
Nişanlılık döneminde dinî nikâh kıydırmak uygun mudur?
📍 Günümüzde gençler, gerek velilerinden izinsiz gerekse velilerinin izni dâhilinde nişanlılık döneminde dinî hassasiyetleri gözetmek adına "dinî nikâh" yapmakta, çoğu zaman resmen tescillenmediği için söz konusu nikâhı yok sayarak ayrılabilmekte, hatta nikâhı inkâr yoluna bile başvurabilmektedirler.
📍 Bu durumda ya kız tarafı mağdur edilmekte ya da nikâhı devam ettiği hâlde nişanı bozan kız boşanmadan yeni bir evlilik yapabilmektedir.
📍 Oysaki nikâh kıyıldığında dinen evlilik hayatı başlar ve karı koca arasında mehir, nafaka, miras gibi birtakım haklar ve sorumluluklar tahakkuk eder.
📍 Günümüzde bu haklar, evlilik resmen tescil ettirilmeksizin korunamadığından, evlenecek kişilerin "resmî nikâh" kıyılmadan 'dinî nikâh' kıydırmaları kanunen yasak olduğu gibi, dinen de doğru değildir. Ayrıca nişanlılık döneminde kıyılan nikâh sonucu boşama meydana gelmedikçe kadın yeni bir evlilik yapamaz.
📍 Bu itibarla, adayların İslami ölçülere riâyet ederek nişanlılık dönemini geçirmeleri, evlenmeye kesin karar vermedikçe resmî veya dinî nikâhı geçekleştirmemeleri uygun olur.
Nişan sırasında kıyılan nikâh, nişanın bozulmasıyla sona erer mi?
Nişan sırasında kıyılan nikâh, nişanın bozulmasıyla sona erer mi?
📍 Evlilik ciddi bir müessesedir. Evlenmek isteyen kimselerin öncelikle resmî muamele yaptırmaları, sonra da isterlerse dinî nikâh kıydırmaları uygun olur.
📍 Bununla birlikte, evlenmek üzere nişanlanan kimselerin şartlarına uygun olarak yaptıkları nikâh akdi de dinen geçerlidir. Bu durumdaki bir kadın, nikâhlandığı kimsenin dinen eşi olduğundan, kocası kendisini boşamadıkça bir başka erkekle evlenemez. Daha sonra nişan bozulmuş fakat erkek boşamamışsa dinen nikâh hâlen devam ediyor demektir.
Nişanlıların cep telefonu veya internet üzerinden görüntülü veya görüntüsüz olarak mesajlaşmalarının sınırı ve hükmü nedir?
Nişanlıların cep telefonu veya internet üzerinden görüntülü veya görüntüsüz olarak mesajlaşmalarının sınırı ve hükmü nedir?
📍 Nişanlılık bir evlilik vaadi olup, taraflara evliliğin verdiği beraber yaşama hak ve yetkisini vermez. Nikâh akdi yapılmadan önce nişanlılar âdeta iki yabancı gibi olduklarından mahremiyet sınırlarına riayet etmelidirler.
📍 Dinimiz yabancı kadın ve erkeğin ölçüsüz bir şekilde birbirleriyle haşir neşir olmasını tasvip etmemiş, pratik hayatta aralarındaki ilişkilerin belli bir ölçü ve disiplin içerisinde olmasını emretmiştir. Bundan dolayı İslam'da sadece haram fiilin kendisi değil, aynı zamanda o harama götüren yollar da yasaklanmıştır.