Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • İslam
  • Ezan okunduktan sonra sahur yapılır mı? Ezan ile beraber yemek yenir mi?

Ezan okunduktan sonra sahur yapılır mı? Ezan ile beraber yemek yenir mi?

Müminlerin kutlu vakti Ramazan-ı Şerif'in başlamasına çok az bir zaman kaldı. Hanemizi nurlandıran, Müslümanlar için bir bağışlanma vesilesi olan Ramazan-ı Şerif denilince akıllara güzel kavramlarınanında pek çok soru da geliyor. Bunlardan en bilinenlerden biri: Ezan okunduktan sonra sahur yapılır mı? Ezan ile beraber yemek yenir mi? Sizin için araştırdık.

Ezan okunduktan sonra sahur yapılır mı? Ezan ile beraber yemek yenir mi?

🔹 Oruca ne zaman başlanıp ne zaman bitirileceği Kur'ân-ı Kerîm'de şu şekilde açıklanmıştır: "(Ramazan gecelerinde) şafağın aydınlığını gecenin karanlığından ayırt edinceye (tan yeri ağarıncaya/fecr-i sâdığa) kadar yiyin, için. Sonra da akşama kadar (yiyip içmeden, cinsel ilişkide bulunmadan) orucu tamamlayın." (el-Bakara, 2/187).

Kaynak: DİB Din İşleri Yüksek Kurulu

🔹 Takvimlerde gösterilen "imsak", oruca başlama vaktini ifade eder. İmsak vakti aynı zamanda gecenin sona erdiği, yatsı namazı vaktinin çıkıp sabah namazı vaktinin girdiği andır. Ramazan ayında ezân da imsak vaktinin başlaması ile okunmaktadır. Bu sebeple ezânın başlaması ile yemeyi içmeyi terk etmek gerekir. Ezân başladığı sırada ağızda bulunan lokmanın yutulmasında bir sakınca yoktur.

Kaynak: DİB Din İşleri Yüksek Kurulu

🔹 Sözlükte "kendini tutmak, engellemek, el çekmek, geri durmak" anlamlarına gelen imsak, dinî bir kavram olarak, fecr-i sâdıktan, iftar vaktine kadar yemeden, içmeden, cinsel ilişki ve diğer orucu bozan şeylerden uzak durmak, el çekmek demektir. İmsakin zıttı iftardır. Halk arasında ise "imsak" oruç tutmaya başlanan fecr-i sâdığın oluştuğu vakit anlamında kullanılır. Bu manada imsak, oruca başlama vakti demektir.

Kaynak: DİB Din İşleri Yüksek Kurulu

🔹 Ramazan bir rahmet ve bereket mevsimidir. Bu mübarek zaman diliminde şüpheli olan tüm şeylerden uzak durmak gerekir. Bu sebeple yapılacak olan nettir.

🔹 İmsak vaktinin girişi Ramazan ayında sabah ezanı ile sabittir. Ezanın okunmaya baişanmasıyla vakit girer ve bu saatten sonra herhangi bir şey yenilip-içilmez.

🔹

Resulullah (SAV) buyurdu:

"Kim, faziletine inanarak ve karşılığını Allah'tan bekleyerek Ramazan orucunu tutarsa, geçmiş günahları bağışlanır."

(Buhârî, Îmân 28, Savm 6)

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN