Arama

Farz Olan Oruç Ramazan Ayında Tutulur

Oruç ibadetinin değeri ve önemi hem Kur'an-ı Kerim hem de Peygamberimizin hadislerinde sıkça tekrar edilmiştir. Özellikle Ramazan orucunun mutlaka Ramazan ayında tutulması gerektiği, bu ayda farz olan oruçların başka aylarda tutulmakla aynı sevabın kazanılmadığı, Ramazan ayında tutulan orucun Allah katında sevabının çokluğu buyrulmuştur. Çünkü bu ay içerisinde bin aydan hayırlı olduğu bilinen Kadir Gecesi vardır ve Peygamberimizin bu gecenin önemine dair pek çok hadisi vardır. Cennetin kapılarının açıldığı, cehennem kapılarının kapatıldığı ve ilahi rahmetin çok olduğu Ramazan ayındaki orucun faziletlerini sizler için hazırladık.

🔷 Peygamberimiz Kadir Gecesi'nin önemini birçok kez tekrar etmiş ve Müslümanlardan bu geceyi ihya eden kimsenin bağışlanacağını şu hadisiyle müjdeleyip bildirmiştir:

"Kim inanarak ve karşılığını Allah'tan bekleyerek, Kadir Gecesi'ni ibadetle ihya ederse, geçmiş günahları bağışlanır." (Müslim, "Salâtü'l-Müsafirîn", 175)

🔷 Kadir Gecesi'nin Ramazan ayında olduğu kesin, ancak hangi günde olduğu kesin değildir.

🔷 Hz. Aişe validemiz Peygamberimizin Kadir Gecesi'ni Ramazan ayının son on gününde aradığını ve "Kadir Gecesi'ni Ramazanın son on gününde arayın" diye buyurduğunu bildirmiştir.

  • 6
  • 10
Kadir Gecesi'ni tek günlerde arayın
Kadir Gecesi’ni tek günlerde arayın

🔷 Yine Hz. Aişe validemiz Peygamber efendimizin,

Kadir Gecesi'ni Ramazanın son on gününün tek günlerinde arayın" (Tirmizî, "Savm", 71)

buyurduğunu söylemiştir.

🔷 "Kadir Gecesi'ni Ramazanın son on gününde arayın" demek, bu gecenin Ramazanın son on gününden birinde olduğu, dolayısı ile bu günlerde ibadete yoğunlaşılması gerektiği anlamına gelir.

🔷 Kadir Gecesi'nin Ramazan ayının yirmi yedinci gecesinde olduğu görüşü yaygınlaşmış olup İslâm dünyasında bu gece Kadir Gecesi olarak ihya edilmektedir.

🔷 Peygamberimiz Kadir Gecesi'ni ibadetle geçirir, aile fertlerini de ibadet etmeleri için uyarırdı. (Tirmizî, "Savm", 72)

🔷 Kadir Gecesi'ni ihya etmek, feyiz ve bereketinden azami ölçüde faydalanmak gerekir. Kadir Gecesi'ni ihya edemeyen manevi nimetlerden mahrum olur. Bu konuyu Peygamberimiz şöyle dile getirmiştir:

"Ramazan ayı size yaklaştı. Onda bin aydan daha hayırlı olan bir gece vardır. Kim Kadir Gecesi'nin hayır ve bereketinden mahrum kalırsa bütün hayır ve bereketten mahrum kalır. Onun hayırından ancak hayırdan mahrum olan kimseler yararlanamaz" (İbn Mâce, "Savm", 2

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN