Arama

Fas'ın çağlar aşan kurumu: Karaviyyin

İslam medeniyeti bünyesindeki kurumlar vesilesiyle insanlığa daha önce görülmeyen şekilde zarafet, ilim, ve medeniyet bahşetti. Zamanla tüm kıtalara dağılan İslam'ın en güzel tezahürlerinden biri de diğer dinlerin aksine tabana dağılan eğitim faaliyetleriydi. Bugün dünyanın en eski üniversitesi olarak bilinen Fas'taki Karaviyyin Üniversitesi; yetiştirdiği müstesna kişilikler, ortaya koyduğu usül ve ilkleri ile İslam medeniyetinin en güzel iz düşümlerinden birisi.

İlkler

◾ Okul, bilinen en eski kesintisiz üniversite olmasının yanında ilim tarihindeki ilkleri ile de öne çıkar. Alanlara ve uzmanlıklara ayrılan medrese, bu yönü ile üniversite tarihindeki ilklerden birine sahiptir.

◾ Esasında Cami olan Karaviyyin zamanla ilim tarihinde yetiştirdiği isimler, benimsediği usül, ortaya çıkardığı ilkler ile zamanla büyük bir marka olur.

İbn Haldun, İbn Rüşd, İbn Bacce, İbn Meymun, Eş Şerif el İdrisi, İbn Hazm gibi adını İslam ilim tarihine altın harflerle yazdıran kıymetli isimler Karaviyyin'de okumuşlardır.

İslam Medeniyetinin batı dünyasına etkileri

Cami

◾ Üniversite'nin içerisinde bulunan cami zamanla genişler. Fatimilerin hakim olduğu dönemde hutbelerin burada okunmasıyla yapı hızla büyümeye ve popülerleşmeye başlar.

◾ Cami süreç içinde Fas'ın ilmi ve manevi merkezi olmasının yanında halka eğitim verilen, kesintisiz bir ilim halkası görevini de görür.

◾ Yapımı 859 senesinde tamamlanan üniversitesinin kütüphanesi ise yaklaşık beş asır sonra Müslümanlara hizmet vermeye başladı. Bu kütüphane bölge ve İslam dünyası için adeta bir hafıza oldu.

Bir hafıza bellek

İdari yönetimler tarafından kurulduğu 859 tarihinden günümüze dek önemle korunan ve adeta üzerine titrenen Karaviyyin, aynı zamanda önemli bir kütüphaneye de sahip.

◾ Dört bini nadir yazma eser olmak üzere yirmi beş binden fazla esere ev sahipliği yapan kütüphane, son yıllarda dijitalleşme yolunda önemli adımlar atıyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN