Arama

Fatih Sultan Mehmet'in kütüphanesinde öne çıkan eserler

Fethettiği topraklardan ziyade gönüllere girmenin gerçek fetih olduğunun idrakinde olan Fatih Sultan Mehmed Han, kitapları daima en yakın yoldaşları olarak belledi. Kendisine ithaf edilen eserlerin yanında klasikler, merak ettikleri ve ilmi eserleri kütüphanesinde toplayarak geniş bir koleksiyona sahip olan Sultan II. Mehmet böylece Osmanlı Devleti'nin asırlar boyunca dünyaya hükmedebilmesini sağladı.

Tercüme-i Takvîmü'l-Ebdân fî Tedbîri'l-İnsân

🔹 Meşhur hekimlerden İbn Cezle'nin kitabının Farsça olarak Mahmud el Kirmani tarafından gerçekleştirilen tercümesi olan eser, Fatih Sultan Mehmed'in kütüphanesini güçlendiren eserlerdendir.

İbn Cezle kimdir?

1100 tarihinde vefat ettiği bilinen İbn Cezle, iyi bir hekim olmasının yanında tanınır bir tarihçidir. Takvîmü'l-Ebdân fî Tedbîri'l-İnsân eseriyle tanınan İbn Cezle, uzun yıllar boyunca bila bedel hastaları tedavi etmiştir.

🔹 Tercüme-i Takvîmü'l-Ebdân fî Tedbîri'l-İnsân'da toplam 352 hastalık ve hastalıkların tedavisi titizlikle izah edilir. Eseri çağdaşlarından ayıransa içinde bulunan tablolardır.

Müslüman alimlerin sağlık ile ilgili çalışmaları

Eserin künyesi

"Bu kitap Takvîmü'l-Ebdân olup zamanının sultanlarının sultanı, sultan oğlu sultan, Sultan Murad Hân oğlu Sultan Mehmed Hân'ın kütüphanesi için hazırlanmıştır. Allah mülkünü daim kılsın."

Zahîre-i Hârizmşâhî

🔹 Fars dili ile tıb ilmine dair kaleme alınan ilk eserdir. Zeynüddin İsmail b. Hasen el-Cürcani bu eseri telif ederek tıp ilmi okuyan Farisi talebelerin çok fazla kitapla uğraşarak ilimden uzaklaşmalarını da engeller.

Zeynüddin İsmail b. Hasen el-Cürcani kimdir?

1043 - 1137 yılları arasınd ayaşayan İsmail Cürcani, Ebu Sadık en Nişaburi'nin talebelerindendir. Uzun yıllar boyunca Muhammed Kutbüddin Şah'ın himayesinde kalan İsmail Cürcani bu sayede önemli eserler yazmıştır.

🔹 Cürcani, bu eserinde döneminin önemli gördüğü tüm tıbbi hususlarını ansiklopedik bir düzen içerisinde toplar. Zahîre-i Hârizmşâhî toplam on bölümden müteşekkildir.

Tıp tarihine damga vuran 5 Müslüman alim

  • 10
  • 19

Eserin künyesi

"Bu kitap et-Tıbbu'l-Hârizmşâhî olup dönemin şeyhi, öncekilerin Galen'i, Hâce İsmâil b. el-Hasan b. Muhammed el-Hüseynî el-Cürcânî'nin eseridir. Allah onun ruhunu şâd eylesin. Bu nüsha Murad Hân oğlu, yüce sultan, Allah'ın yeryüzündeki halifesi, Sultan Mehmed Hân'ın mütalaası için hazırlanmıştır. Allah Teâlâ, saltanatını daim kılsın."

  • 11
  • 19

Mir'âtü'ş-Şifâ fî Def'i'd-Dâ

🔹 Döneminin önemli alimlerinden olan Mesud b. Hakimeddin tarafından yazılan "Mir'âtü'ş-Şifâ fî Def'i'd-Dâ", bizzat Sultan II. Mehmed'e ithaf edilen bir eserdir.

🔹 Ansiklopedik tıp kitabı olma özelliği öne çıkan eser, sağlıklı yaşamaın esasları ve hastalıklardan uzak kalma yönlerini ihtiva eder. İki ana bölümden müteşekkil olan Mir'âtü'ş-Şifâ fî Def'i'd-Dâ, Osmanlı dönemi telifleri arasında mühim bir yere aittir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN