Fatiha Suresi meali ve tefsiri
Kur''an-ı Kerim'i açtığımızda bizi ilk karşılayan sure olan Fatiha esasında "başlangıç" manasına gelir. Kitab'ın özü anlamına gelen "Ümmü'l Kitab" olarak da bilinen Fatiha Suresi, Kur'an-ı Kerim'in muhtevasının bir özetidir. Her namazın rekatında okunan sure olan Fatiha, bir dua ve yakarış olmasının yanında baş tacı edilmesi gereken bir ahlak manzumesidir. İşte, Fatiha Suresi'nin anlamı ve tefsiri...
Giriş Tarihi: 11.03.2024
09:05
Güncelleme Tarihi: 02.04.2024
14:17
"Hamd, âlemlerin Rabbi olan Allah'a mahsustur."
Fatiha Suresi 2. Ayet
Bakara Suresi 67-73. Ayeti dinlemek için tıklayın
Bakara Suresi 2. Ayet Tefsiri
Bu âyetlerde İsrâil tarihine ilişkin olaylardan bir sahne anlatılmaktadır. Burada, Hz. Peygamber dönemindeki yahudilerce bilindiği için (bk. Tesniye, 21/1-9), söz konusu ineğin kesilmesini gerektiren olayın ayrıntısı hakkında bilgi verilmemiş, sadece 72. âyette bir adam öldürme olayından söz edilmiştir. Hz. Peygamber dönemindeki yahudiler, bu olay hakkında mâlumat sahibi idiler.
"Ödül ve ceza gününün tek hâkimi."
Fatiha Suresi 4. Ayet
Fatiha Suresi 4. Ayeti dinlemek için tıklayın
Fatiha Suresi 4. Ayet Tefsiri
🔵 "Ödül ve ceza (din) gününün hâkimi" diye çevirdiğimiz tamlamada geçen mâlik "malın, mülkün sahibi" demektir. Kıraat âlimlerince "hükümdar, iktidar sahibi" anlamında "melik" şeklinde de okunmuştur. İnsanlar için kullanıldığında mâlik ile melik arasında güç, yetki ve tasarruf hakkı bakımlarından önemli farklar vardır. Mal ve mülkün sahibi (mâlik) kişinin başkalarına hükmü geçmez, başkalarına hükmü geçen hükümdar (melik) ise her malın ve mülkün sahibi değildir.
TEFSİRİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN
"(Rabbimiz!) Ancak sana kulluk eder ve yalnız senden yardım dileriz."
Fatiha Suresi 5. Ayet
Fatiha Suresi 5. Ayeti dinlemek için tıklayın
Fatiha Suresi 5. Ayet Tefsiri
🔵 Besmeleden buraya kadar kendisi ve sıfatları, kulları ve kâinat ile kesintisiz ilişkisi, dünya hayatının sonu ve hesap günü hakkında önemli açıklamalar yapan Allah Teâlâ, bunları iman içinde dinleyip anlayan ve şuuruna yerleştiren kullarında hâsıl olacak duygu ve düşünceye, davranış biçimine tercüman olarak "Ancak sana kulluk eder ve yalnız senden yardım dileriz" buyuruyor.
TEFSİRİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN
"Bizi dosdoğru yola ilet;"
Fatiha Suresi 6. Ayet
Fatiha Suresi 6. Ayeti dinlemek için tıklayın
Fatiha Suresi 6. Ayet Tefsiri
🔵 İnsanlar maddî ve mânevî hayatlarını düzenlerken doğrunun yanında yanlış da yapmışlar; hatalı, çıkmaz, saptırıcı yollara da yönelmişlerdir. Sapmanın ve yanılmanın baş sebebi insanın kendini yeterli sanması, bilgi ve güç almak için Allah'a yönelmeyi reddetmesidir. "Gerçek şu ki insan, kendini kendine yeterli görerek ille de azgınlaşmaktadır! Oysa (kuldaki) her şey yalnız rabbine aittir (O'na dönecektir)" (Alak 96/6-8).
TEFSİRİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN