Arama

Felsefe neden önemlidir?

Genellikle "bilgelik sevgisi" olarak anılan felsefe, yüzyıllardır insanoğlunun ilgisini çeken zamansız bir uğraştır. Felsefeye başlamak, kendini keşfetmenin ve entelektüel bir keşif yolculuğuna çıkmanın ilk adımı olarak görülür. Bu yolculuğa adım attığınızda, felsefi soruların sıklıkla karmaşık ve derin olduğu baştan bilinmelidir. Felsefe bir arayıştır ve bu arayış, kendi başına değerli bir öğrenme deneyimidir. İster meraklı bir başlangıç seviyesinde olun ister deneyimli bir düşünür olun, felsefi bir yolculuğa çıkmak birçok şekilde ödüllendirici bir çabadır aynı zamanda. Antik dönemden modern çağa kadar büyük filozofların ayak izlerini takip ederek felsefeye nasıl başlayacağınızı ve felsefi araştırmanızda yararlanılması gerekenleri sizler için hazırladık.

  • 12
  • 13
Felsefe gerekli midir?
Felsefe gerekli midir?

◼ Felsefeye yöneltilen eleştirilere ve hor görmelere karşı çeşitli savunmalar sunmak mümkündür. Felsefe, bir bakıma kaçınılmaz bir faaliyettir çünkü her görüş, açıkça ya da dolaylı olarak felsefi varsayımları içerir. Bu ön kabulden yola çıkarak, gündelik hayatta felsefi sorunlarla karşı karşıya gelmenin kaçınılmaz olduğu aşikardir. Bilgiye ulaşmanın yolu olarak yalnızca pozitif bilimleri kabul insanlar bile, hem bilgiye ulaşma yolundaki gerekçelere hem de bilginin ne olduğuna dair sorulan sorulara felsefi kabullerle sahiptirler. Bilgiye yalnızca doğa bilimleri aracılığıyla ulaşılabileceğini savununlar, bilgiye ulaşma yolunda sordukları her türden sorunun felsefi soru kapsamında olduğunu fark etmelidir ve dolayısıyla bu türden iddialar felsefi düşüncenin gerekliliğini gösterir. Bilimin, içinde felsefi düşünce kavramları ve yöntemleri olmadan yapılması mümkün müdür? Eğer bilim bu kavramları kullanıyorsa, bu kavramlar hakkında felsefi soruları sormamız gerekmez mi? Bir şeyin bilim olup olmadığının sınırını kim nasıl çizecek? Bu sınır keskin mi yoksa belirsiz mi? Eğer belirsizse, bu sınırlarda nelerin olduğunu anlamak için nasıl bir yaklaşım benimsemeliyiz? Bu sorular, felsefi düşünceye başvurmayı kaçınılmaz kılar.

  • 13
  • 13
Felsefe gerekli midir?
Felsefe gerekli midir?

◼ Herhangi bir kişi, bilimsel veya düşünsel araştırması esnasında felsefeyi tamamen reddemez, yalnızca bazı yönlerden etkinliğini azaltabilir. Felsefenin kapsamının olduğundan daha az olması gerekliliğini savunabilir. Ancak, felsefeden tamamen kaçınmak mümkün olmayacaktır.

◼ Felsefenin temel özellikleri ve değerleri göz önüne alındığında, bilimle karşılaştırılamayacak kadar farklı bir amaca hizmet ettiği ortadadır. Bilim, mutlak sonuçlar arar, ancak felsefe soyut konularda genellikle daha tartışmalı meseleleri ele alır. Bu, felsefenin daha değersiz olduğu anlamına gelmez, yalnızca doğası gereği daha karmaşık olduğunu gösterir.

◼ Bazı insanların felsefe konusundaki aşırı önyargısının temeli kesin bir netice olmayışından ileri gelir. Felsefedeki bu durum, onun ne'liğinden bir şey eksiltmez. Felsefeye karşı olan bu ön yargı doğa bilimlerinde farklı şekilde ortaya çıkar. Unutulmamalıdır ki, bilim tarihi boyunca "mutlak doğru" olarak kabul edilen pek çok bilimsel yasanın daha sonraki zamanlarda geçerliliğini yitirdiğidir. İkisi de kendi yolundan giderek bir sonuca varmaya çalışır. Bu bazen birlikte, bazense tamamen ayrı yollardan. Sonuç itibariyle varmak istedikleri şey benzerdir. Dolayısıyla, felsefeyi ve bilimi birbirinden ayrıştırmak gibi gereksiz bir çabanın pek de doğru bir tercih olmadığı ortadadır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN