◼ Felsefe yapmak, bazı şartların ve imkanların asgari olarak bir arada bulunmasıyla doğru orantılı olabilir. Bilgi olmadan yorum yapmak mümkün müdür? Öyledir ya da değildir. İki yolla varılan cevabı kabul edecek olsak bile, yine bir bilgiden, varsayımdan yola çıktığımızı fark etmekte fayda vardır. Dolayısyla, felsefe yapma cüreti gösterirken, daha önce 'yıkanılmış nehirlerde tekrar yıkanmayı' gerektirebileceğini unutmamak gerekir.
Felsefe tarihini öğrenmek ve felsefe yapmak için bazı öneriler sıralanması gerekirse:
◽ Felsefenin alt dallarını ve düşünürlerini de kapsayan giriş metinlerini okuyarak geniş bir okuma alışkanlığı kazanılabilir.
◽ Felsefe, yalnızca okuyarak yapılamaz. Bilgi sahibi olunan konuda onu düşünce, tartışma yöntemiyle tatbik etmek de önemlidir. Çeşitli felsefe sohbetlerin, sempozyumlarda farklı fikirleri de duyarak kendi fikrinizi savunabilmek önemli olacaktır.
◽ Derinlemesine incelemek istediğiniz ve size uygun olan belirli felsefi sorulara ilişkin daha derin bir uzmanlık için bir alan seçilmelidir.
◽ Felsefe tarihinde daha önce yüzlerce yıl önce sorulmuş soruları tekrar sormak, o yoldan geçen büyük düşünce insanlarının konuyla alakalı fikirlerini bilmek ve bunun üzerine düşünmek yol göstermesi bakımından değerli olabilir.
◽ Felsefe yalnızca geçmişle sınırlı değildir. Değişen ve gelişen dünya koşullarında birçok problem ve düşünce felsefenin alanına girebileceğini unutmayın. Bu yüzden, çağdaş zamanın problemlerine karşı açık olunmalıdır.
◽ Felsefeci ya da filozof, adına her denilirse denilsin, yaşamı boyunca eleştirel düşünceye ve soyut şeylere merakı olan kimselerdir. Dolayısıyla, hayatın her anında "düşünür olmak" zorlayıcı ve emek gerektiren bir uğraştır.
DÜŞÜNCE TARİHİNE YÖN VEREN MÜSLÜMAN FİLOZOFLAR