Arama

Bir rüyanın fethi: İstanbul

Açma, ferahlatma manalarına gelen fetih, İslam'da çok önemli bir kavramı ifade eder. İslam tarihi boyunca fethedilen beldeler medeniyet yolculuğumuzun önemli birer durağı oldular. Pek çok açıdan mamur edilen şehirler huzuru ve güveni temsil ettiler. İslam medeniyeti bu şekilde şehirlerde tezahür etmiş oldu. Lakin bu şehirler arasında İstanbul'un yeri hep baş köşesiydi. Şehirler birer çiçek ise İstanbul daima bir çiçek bahçesi idi. Peki İstanbul'un fethi ne manaya geliyordu? İslam'da fetihten maksat ne idi?

◾ Haçlı Seferleri için yola çıkan Avrupalı Barbarlar, İstanbul gibi tarihin en görkemli ve sanatsal şehrini kısa süre içerisinde geri dönülemez ölçüde harap ettiler.

◾ 57 yıl süren İstanbul işgali sırasında şehrin yüzyıllar boyunca oluşan ilmi, tarihi, kültürel ve mimari birikimi yerle yeksan edildi. İstanbul'un köklü ve asil aileleri göç etmek durumunda kaldı.

İstanbul'da Fatih Sultan Mehmet'in emriyle inşa edilen 5 kuruluş

◾ Bizanslılar şehirlerinde Katolik görmektense Müslüman görmeyi istiyorlardı. Çünkü İstanbullular da Müslümanların tarih boyunca kimseye zulmetmediğini biliyorlardı.

◾ Müslümanlar fethettikleri tüm beldelerde adaletin üstüne düşüp, imar faaliyetlerinde bulunmuşlardı. Roma ile beraber tarihin en güzel şehirlerinden olan İstanbul'un fethi, bizzat Resul-i Ekrem (SAV) tarafından müjdelenmiş idi.

Fatih Sultan Mehmet'in türbesindeki sırlar

"Konstantiniyye elbet bir gün feth olunacaktır. Onu fetheden komutan ne güzel komutan, onun askeri ne güzel askerdir."

Resul-i Ekrem (SAV)

◾ Resulallah (SAV) hayatı boyunca bir defaya mahsus olarak "İstanbul" adını vererek adeta Müslümanlara bir ufuk göstermiş, fetih hareketlerinin varacağı noktayı belirlemiştir.

İslam'da gaza, cihad, fetih ve şehadet kavramları

◾ Resulullah (SAV) İstanbul'u ümmete bir hedef olarak göstererek hem fetihlerin yönünü belirlemiş hem de Müslümanların geleceğini Batı'ya çevirme kararlılığında olduğunu kanıtlar.

◾ Zamanla İslam seferleri batı yönüne yoğunlaşır ve Balkanlar'da tarihin şahit olduğu en güzel beraber yaşama kültürü ortaya çıkar.

Balkanlarda İslam

  • 10
  • 16

◾ Bilhassa şehir ismi verilmesi Efendimizin (SAV) ümmete bir misyon yüklemesi ile bağlantılıdır. Nebiler Nebisi (SAV) İstanbul adını vererek ümmetin pusulasını batıya kurar.

◾ Yüzyıllar içerisinde pek çok kırılma ve olgunlaşma geçiren İslam medeniyeti kamil noktasını İstanbul ile bulur. İstanbul, fetih ile beraber Müslümanlığın her husustaki başkenti olur.

Ayasofya'da ilk Cuma namazı

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN