Fiili dua nedir? Fiili dua örnekleri
Allah Teala meydana gelecek hadiseleri belli sebepler dairesine bağlar. Buradan hareketle hem dünya hem de kainat Allah Teala'nın belirlediği sebep ve sonuç ilişkisine göre şekillenir. Başarılı olmak isteyen bir kişinin çalışması filli duaya örnektir. Kişi, Allah'tan istediği şeyin gerçekleşmesi için Allah'ın kendisine öğrettiği sebepleri ve kanunları elinden geldiği kadar yerine getirip tamamlar, sonucunu da Allah'tan bekler. "İnsan için ancak çalışmasının karşılığı vardır." (en-Necm, 53/39) mealindeki ayette insanların çalışmaları ile alacakları sonuç arasındaki ilişkiye dikkat çekilmiştir.
Giriş Tarihi: 27.11.2024
10:59
◾ Ayette, Allah'ın rahmetinin "muhsin " olanlara yakın olduğu açıkça beyan edilmektedir. "Muhsin"; iman edip sâlih amelleri Allah'ı görüyormuş gibi en güzel biçimde yapan kimseye denir.
◾ Dolayısıyla bir insan, elinden gelen bütün gayretleri gösterdikten, istediği şeyin zeminini hazırladıktan sonra neticeyi dua ederek Allah'tan istemelidir. Bunun Kur'ân'da açık örneği, Eyyûb (a.s.)'ın hastalığından kurtulması için yaptığı dua ve Allah'ın i yileşmesi için ona gösterdiği çözümdür.
◾ Uzun yıllar hastalık çeken Eyyûb (a.s.), hastalığının iyileşmesi ve sıkıntısının giderilmesi için Allah'a şöyle dua eder:
"(Ey Peygamberim!) Eyyûb'u da hatırla. Hani o Rabbine, 'Şüphesiz ki ben derde uğradım, sen merhametlilerin en merhametlisisin' diye yalvarmıştı."
(Enbiya, 21/83; bk. Sâd, 38/41)
◾ Yüce Allah, Eyyûb Peygamberin duası üzerine hastalığının iyileşmesi için buyurdu:
"Ayağını (yere) vur, işte yıkanacak ve içilecek serin (bir su)"
(Sâd, 38/42)
◾ Bunun üzerine Eyyûb (a.s.) ayağını yere vurur, çıkan sudan içer ve bu su ile yıkanır, neticede iç ve dış bütün hastalıkları iyileşir.
(Enbiya, 21/84)
◾ Yüce Allah, bu örneği, ibadet/dua eden kulları için bir öğüt olduğunu bildirmektedir:
"(Bu), ibadet eden / dua eden bütün kullar için bir öğüttür."
(Enbiya, 21/84)
◾ Derdinden kurtulmak isteyen bir hasta düşünelim; hasta hem iyileşmesi, şifa vermesi için Allah'a dua etmeli, hem de hastalığı için gerekli olan tıbbî çareler e başvurmalı, doktorların tavsiyesine uymalı, ilaç kullanmalı, gerektiğinde ameliyat olmalıdır.
◾ Birinci yapılan, sözlü dua; ikinci yapılan ise fiilî dua dır. Tıbbî çarelere başvurmak ile de yetinilmemeli, "derdi veren Allah dermanı da verir" inancı ile dua edilmelidir. Eyyûb (a.s.), hem sözlü hem de fiilî dua yapmıştır.
◾ Peygamber Efendimizin; Hendek savaşında sadece sözlü olarak Allah'tan yardım istemekle kalmayıp şehrin etrafına hendek kazması da fiilî duadır.
◾ Peygamberimiz (s.a.s.); "hendek kazdık, düşman şehre giremez, kendimizi garantiye aldık" demedi, düşman ordusunun bozguna uğraması için yüce Allah'a dua etti, yalvardı.
◾ Yüce Allah duasını kabul etti. Düşmanın bulunduğu tarafta çok şiddetli bir fırtına çıktı, düşmanın neyi varsa alt üst oldu, daha fazla dayanamadı, büyük bir korkuya kapıldı ve Medine'yi terk etmek zorunda kaldı.