Arama

Fitre vermenin şartları nelerdir? Kimler fitre vermeli?

Fitre, Ramazan ayı ibadetlerindendir. Fıtır sadakası bir nevi şükür göstergesidir. Pek hayırlı bir ibadet olan fitre miktarı, Diyanet İşleri Yüksek Kurulu açıklamasına göre belirleniyor. Peki, fitre vermenin şartları nelerdir? Kimler fitre vermeli? 2024 fitre miktarı nedir?

  • 3
  • 10
KİMLER FİTRE VEREBİLİR?
KİMLER FİTRE VEREBİLİR?

FİTRE KELİME KÖKENİ NEDİR?

🔸 Fitre, Arapça kökenli bir kelimedir ve fıtra sözcüğünden türemiştir. Fitre; "Ramazan ayı sonunda, şer'an zengin sayılan bütün Müslümanların bayramdan sonraya bırakmamak şartı ile fakirlere vermeleri vâcip olan sadaka" manasına gelir.

🔸 Ebû Said el-Hudrî (RA)'den rivayet edilen bir hadiste fitre verilebilecek maddeler ve miktarları şöyle belirlenir: " Biz Peygamber devrinde fitreyi, yiyecek maddelerinden 1 ölçek olarak verirdik. O zaman bizim yiyeceğimiz arpa, kuru üzüm, hurma ve keş (yağı alınmış peynir) idi."

(Buhârî, Zekât, 74; A. İbn Hanbel, III, 73, 98.)

KUR'AN-I KERİM UYGULAMAMIZDAN MUKABELE DİNLEMEK İÇİN TIKLAYIN
CÜZ, MEAL, SURE, AŞR-I ŞERİF DİNLEMEK İÇİN TIKLAYIN

  • 4
  • 10
FİTRE KİMLERE VERİLİR?
FİTRE KİMLERE VERİLİR?

MÜKELLEFİYET ÇAĞINDA OLMAK

🔸 Fıtır sadakası vermek için mükellefiyet çağı tamamlanmış ise bir sonraki aşamalar Ramazan ayının sonuna yetişmesi ve belli miktarda mülke sahip olması şarttır.

🔸 Temel ihtiyaçlarından başka en az nisap miktarı (80.18 gr. altın veya bu değerde) artıcı olsun veya olmasın bir mala sahip bulunan her Müslüman'ın yerine getirmesi gereken bir ibadet kabul edilir.

  • 5
  • 10
FİTRE NEDİR?
FİTRE NEDİR?

FITIR SADAKASININ DURUMU

🔸 Kişi kendisinin ve ergenlik çağına ulaşmamış çocuklarının fitresini vermekle yükümlüdür. (Kâsânî, Bedâî', II, 70) Buna karşılık olarak kişinin ana-babası, büyük çocukları, karısı, kardeşleri ve diğer yakınları için fitre ödeme zorunluluğu bulunmamaktadır.

(Kâsânî, Bedâî', II, 70, 72)

🔸 Fakat vekâletleri olmadığı hâlde bu kişiler için ödeme yapsa geçerli olur. Yani bir zorunluluğu bulunmamak ile birlikte asla yapılmaz diye bir kaide bulunmaz.

KUR'AN-I KERİM UYGULAMAMIZDAN MUKABELE DİNLEMEK İÇİN TIKLAYIN
CÜZ, MEAL, SURE, AŞR-I ŞERİF DİNLEMEK İÇİN TIKLAYIN

  • 6
  • 10
FİTRE KİMLERE VERİLMEZ?
FİTRE KİMLERE VERİLMEZ?

KAYNAKLARA GÖRE FİTRE VERMEK

🔸 Müslümanların ibadetlerinden biri olan fitre diğer adıyla fıtır sadakası, İslamî kaynaklarda bulunmaktadır. Öncelikle yüce kitabımız Kur'an-ı Kerim'de ve hadislerde rastlanmaktadır.

🔸 Kur'an-ı Kerim'in; Bakara, Al-i İmran, Maide, En'am, Yunus, Ra'd, Saffat, Zümer, Hadid, Muhammed, Mearic surelerinde fıtır sadakası ile ilgili ayetler bulunur.

  • 7
  • 10
FİTRE HESAPLAMA 2024
FİTRE HESAPLAMA 2024

🔸 Kur'an-ı Kerim'de fitre ilgili ayetlerden biri, Bakara suresinin 183-184 ayetleridir. Ey iman edenler! Sizden öncekilerin üzerine yazıldığı gibi sakınasınız diye sizin üzerinize de sayılı günlerde oruç yazıldı. İçinizden hasta veya yolcu olan, başka günlerden sayısınca tutar. Orucu tutmakta zorlananlar için bir yoksulun (günlük) yiyeceği kadar fidye yeterlidir. Bir iyiliği mecbur olmadan yapan için bu (yaptığı) iyidir. Ama orucu tutmanız -bilirseniz- sizin için daha hayırlıdır.

AYETİN TEFSİRİ

...Fidye bir yoksulun bir günlük yiyeceğidir. Fıkıhçılar bunu buğday, arpa ve hurmadan bir müd (dört koşam) miktarı olarak belirlemişlerdir. Bu yiyecekler Hz. Peygamber döneminde bölgenin temel gıdaları idi. Başka zaman ve mekânlarda da fidye "temel yiyeceklerin orta kalitede olanından bir günlük ihtiyaç karşılığı" olarak tesbit edilmelidir. Bu miktar fidyenin alt sınırıdır. Âyete göre daha fazlasını vermek, veren için dünya ve âhirette hayırlara vesile olacaktır...

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN