Arama

Rahman’ın has kulları

Hayat rehberimiz Kur'an-ı Kerim'de Allah Teala pek çok önemli mevzuya temas eder. Haram ve helaller başta olmak üzere tüm meseleler Kur'an-ı Kerim'de anlatılmıştır. Müminlere düşen Allah Teala'nın kelamı üzerinden ibret alır ve hayatlarını idame etme gayreti içinde olurlar. Sizler için Furkan Suresi 63-75. ayetler arasında zikredilen Rahman'ın has kullarının vasıflarını araştırdık.

Ancak tövbe edip inanarak erdemli işler yapanın durumu başkadır; Allah böylelerinin kötü hallerini iyiye çevirecektir. Allah çok bağışlayıcı, çok merhametlidir. Evet, kim tövbe edip erdemli davranırsa bu durumda gerektiği şekilde Allah'a yönelmiş olur.

Furkân Suresi 70-71 Ayetler

Furkân Suresi 70-71 Ayetler Tefsiri

Tövbe (tevbe), kulun bir vicdan muhasebesi neticesinde duyduğu pişmanlığın ardından inkâr ve isyandan, her türlü kötülükten gönüllü bir vazgeçişi ve ona bir daha dönmeme kararlılığını ifade eder. Kur'an birçok âyette, bu şekildeki bir dönüşü son derece değerli bulur; –işlenen kötülükten dolayı pişmanlık duyup sağlam bir iradeyle vazgeçmeye karar verilmesi, ilgili kötülüğün tamamen terkedilmesi ve ona bir daha asla dönülmemesi şartıyla– inkâr, şirk gibi en büyük günahlar da dahil olmak üzere bütün bâtıl inanç, düşünce, kötü duygu ve davranışlar için yapılan tövbelerin makbul ve bunun, tövbe yapanın o günahtan dolayı günahlarını affettirmeye yeterli olduğunu bildirir.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

Yine anılan o iyi kullar, asılsız şeylere şahitlik etmezler; boş ve mânasız davranışlarla karşılaştıklarında onurluca çekip giderler.

Furkân Suresi 72. Ayet

Furkân Suresi 72. Ayet Tefsiri

"Asılsız şeylere şahitlik etmezler" ifadesi, çoğunlukla "yalancı şahitlik yapmazlar" şeklinde açıklanmıştır. Yalancı şahitlik, İslâm'ın büyük günahlardan biri saydığı ve kesinlikle yasakladığı fenalıklardan biridir. Nitekim Hz. Peygamber yanındakilere, "Büyük günahların da en büyüğü olan günahların ne olduğunu size söyleyeyim mi?" diye sormuş; "Buyurun yâ Resûlellah" demeleri üzerine bunları, "Allah'a ortak koşmak, ana babaya âsi olmak ve yalancı şahitlik yapmak" şeklinde sıralamış; özellikle sonuncusunu birkaç defa tekrar ederek bu hususta yanındakileri uyarmıştır (Buhârî, "Şehâdât", 10; Müslim, "Îmân", 143).

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

Kendilerine rablerinin âyetleri hatırlatıldığında o âyetler karşısında körler ve sağırlar gibi bilinçsizce davranmazlar.

Furkân Suresi 73. Ayet

Furkân Suresi 73. Ayet Tefsiri

Zemahşerî bu âyeti açıklarken, Allah'ın âyetleri okunduğu sırada insanların iki türlü tavır sergilediklerini belirtir: Bir grup vardır ki bunlar, Allah'ın âyetleri kendilerine okunduğunda, hatırlatıldığında canla başla ona yönelirler; kulaklarını, gözlerini ve gönüllerini o âyetlere açarlar; bir kesim daha vardır ki, onlar da okunanı ve okuyanı dinliyor gibi görünseler de dinlemekten uzaktırlar (III, 105).

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

  • 10
  • 10

◾ Allah Teala Furkan Suresi 63-75 ayetler arasındaki ayetlerde "Has Kulları"nın sıfatlarını sayar. Bu sıfat ve hasletler müminlerin elde etmek için çalıştıkları güzel huylardır.

KUR'AN-I KERİM'DE DUA ANLAMINA GELEN KAVRAMLAR

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN