Arama

Gönüller yapan 40 hadis-i şerif

Müslüman toplumların kültürlerinin şekillenmesinde ve hayat tarzlarının oluşmasında hiç kuşkusuz en önemli etki ve katkıyı Kur'an-ı Kerim ve Hz. Peygamber'in hadisleri sağlar. Kur'an ve hadislerde, tüm insanlığa almayı değil vermek, paylaşmak öğütlenir. "Allah sizin ne dış görünüşünüze ne de mallarınıza bakar. O sadece sizin gönüllerinize ve davranışlarınıza bakar." buyuran Hz. Peygamber, Müslümanların birbirine karşı tutumu hakkında pek çok öğütte bulunmuştur. Peki, Hz. Peygamber, Müslümanların birbirine karşı nasıl davranması gerektiğini tavsiye eder? Hz. Peygamber'in gönüller yapan 40 hadisi...

"Zandan sakının. Zira zan sözün en yalan olanıdır. İnsanların özel hallerini araştırmayın, konuşmalarını dinlemeye çalışmayın, birbirinizin alışverişini kızıştırmayın, birbirinize haset etmeyin, birbirinize kin beslemeyin, birbirinize sırt çevirmeyin. Ey Allah'ın kulları kardeşler olun."

(Buhârî, "Edeb" 58; Buhârî, "Nikâh" 46)

"Peygamberler Tarihi"ne ulaşmak için tıklayın

"Kimin kardeşine karşı yaptığı bir haksızlık varsa, (ahirette) iyiliklerinden alınıp ona verilmeden önce (dünyada iken) onunla helâlleşsin. Çünkü kıyamette ne bir dinar ne de dirhem vardır. Şayet o hakkı karşılayacak iyiliklerinden bulunmazsa, kardeşinin kötülüklerinden alınır ve o haksızın üzerine atılır."

(Buhârî, "Rikâk" 48)

"Kendisine bir ikramda bulunulan kişi, imkân bulduğu takdirde karşılığını versin. Bulamazsa (o iyiliği yapana) iltifat etsin. Çünkü o, böylece şükran borcunu yerine getirmiş olur. İyiliği gizleyen ise nankörlük etmiş olur."

(Ebû Dâvûd, Edeb, 11; Tirmizî, Birr ve sıla, 87)

Riyazü's-Salihin'den günlük yaşantımıza rehber olacak 20 hadis

"Müslüman, Müslümanın kardeşidir. Ona zulmetmez, onu (zalimlere de) teslim etmez. Kim din kardeşinin bir ihtiyacını giderirse, Allah da onun ihtiyacını giderir. Kim bir Müslümanın bir sıkıntısını giderirse, Allah da onun kıyamet sıkıntılarından birini giderir. Kim bir Müslümanın (kusurunu) örterse Allah da kıyamet günü onu örter."

(Müslim, "Birr" 58; Tirmizî, "Hudûd" 3)

"Müslüman, hasta kardeşini ziyaret ettiğinde dönünceye dek cennet bahçelerinde demektir."

(Müslim, "Birr" 41; Tirmizî, "Cenâiz" 2)

İsraf nedir, çeşitleri nelerdir?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN