Güzel ahlak ile ilgili 25 hadis
Güzel ahlak, güler yüz, iyi ve güzel şeyleri yaygınlaştırmak ve başkalarına rahatsızlık vermekten kaçınmaktır. Nitekim Peygamber Efendimiz "Kıyamet gününde mümin kulun (amel) terazisinde güzel ahlaktan daha ağır gelecek bir şey yoktur. Allah, söz ve fiilleri çirkin kimselere öfkelenir" buyurmuş ve Müslümanları güzel ahlaklı olmaya davet etmiştir. Güzel ahlak ile ilgili 25 hadisi derledik.
Giriş Tarihi: 22.05.2020
09:36
Güncelleme Tarihi: 19.08.2021
12:05
📌 Ebû Hüreyre'den (ra) rivayet edildiğine göre Resûlullah şöyle buyurmuştur:
Müminlerin iman bakımından en mükemmeli, ahlâkı en güzel olandır. En hayırlılarınız da, hanımlarına karşı en hayırlı olanlarınızdır.
🔹 Tirmizî, Radâ, 11
📌 Hz. Âişe'nin (ra) Resûlullah'tan şöyle işittiği bildirilmiştir:
Mümin güzel ahlâkı sayesinde, gündüzlerini oruçla, gecelerini namazla geçiren kişinin derecesine ulaşır.
🔹 Ebû Dâvûd, Edeb, 7
VIDEO
📌 Ebû Ümâme el-Bâhilî'den (ra) rivayet edildiğine göre Resûlullah şöyle buyurmuştur:
Ben, haklı olsa dahi, münakaşayı terk eden kimse için cennetin kıyısında bir köşk verileceğine; şakayla bile olsa yalan söylemeyen kimseye cennetin ortasında bir köşk verileceğine; ahlâkı güzel olan kimseye de cennetin en yüksek yerinde bir köşk verileceğine kefilim.
🔹 Ebû Dâvûd, Edeb, 7
🔍 En güvenilir hadislerin derlendiği kaynak: Kütüb-i Sitte
📌 Câbir (ra) anlatıyor:
Resûlullah "Sizden en çok sevdiğim ve kıyamet gününde meclisime en yakın olacak kişiler, ahlâkı en güzel olanlarınızdır. Gösteriş için uzun uzun konuşan, sözünü beğendirmek için avurdunu şişire şişire, ukalaca konuşan ve bilgiçlik taslayan kimseler ise hiç sevmediğim kişilerdir ve onlar kıyamet gününde benden en uzak olanlardır" buyurdu. Sahâbîler "Yâ Resûlallah, bilgiçlik taslayanlar kimlerdir" diye sordular. "Kibirlenen kimselerdir" cevabını verdi.
🔹 Tirmizî, Birr, 71
📌 Tirmizî'den rivayet edildiğine göre Abdullah bin Mübârek (ra) güzel ahlâkın açıklaması ile ilgili olarak şöyle demiştir:
Güzel ahlâk, güler yüz, iyi ve güzel şeyleri yaygınlaştırmak ve başkalarına rahatsızlık vermekten kaçınmaktır.
🔹 Tirmizî, Birr, 62