Arama

Güzel ahlakla ilgili ayetler

Ahlak, tutum ve davranışlarımızın kaynağını, insanın ruhi kemalini sağlamaya yönelik bilgi ve düşünce alanını ifade eder. Anlam olarak bir kişinin hem kendisine hem diğer insanlara hem de olgulara karşı nasıl davranması yahut davranmaması gerektiğini gösteren değer yargıları bütünüdür. Başta hadisler olmak üzere İslami kaynaklarda genellikle iyi ve kötü huyları, fazilet ve rezîletleri ifade etmek üzere kullanılır. Kur'an-ı Kerim'de imanın yanında, ibadet etmek ve güzel ahlaka sahip olmak gerektiğine birçok ayette işaret edilir. Peki, Kur'an-ı Kerim'in öğütlediği güzel ahlakla ilgili ayetler nelerdir?

  • 4
  • 10
Ankebût Suresi - 45 . Ayet
Ankebût Suresi - 45 . Ayet

"Kitaptan sana vahyedilenleri oku, namazı özenle kıl. Kuşkusuz namaz hayâsızlıktan ve kötülükten meneder. Allah'ı anmak her şeyden önemlidir. Allah yaptıklarınızı bilir."

Ankebût Suresi - 45 . Ayet

Ankebût Suresi ilgili ayetin tefsiri
Bünyamin Topçuoğlu'nun sesinden Ankebût Suresi

📌 Kitaptan maksat Kur'ân-ı Kerîm'dir. Her ne kadar burada, "Kur'an'dan önce indirilmiş Tevrat ve ekleri"nin kastedildiği ileri sürülmüşse de (Ateş, VI, 517) bu yorum, her şeyden önce âyetin lafzına uymamaktadır. Çünkü burada açıkça Hz. Muhammed'e hitap edilerek "kitaptan sana indirilen" denilmektedir.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

  • 5
  • 10
Nûr Suresi - 27. Ayet
Nûr Suresi - 27.  Ayet

"Ey iman edenler! Kendinizi tanıtıp izin almadan ve içinde oturanlara selâm vermeden kendi evlerinizden başka evlere girmeyin. Sizin için daha iyi olanı budur; umulur ki düşünüp anlarsınız."

Nûr Suresi - 27

Nûr Suresi ilgili ayetin tefsiri
Bünyamin Topçuoğlu'nun sesinden Nûr Suresi

📌 Başkalarının evlerine girme konusunda bazı kurallara ve ihtiyat tedbirlerine uyulmaması halinde hem girip çıkanları görenlerin suizanna kapılmaları ve tecessüs duygularının tahrik edilmesi hem de girip çıkanların bazı aile sırlarına vâkıf olmaları, ailenin görülmesini istemediği bazı şeyleri görmeleri, o anda veya ileride bazı olumsuz ve yasak duyguların, niyetlerin oluşması gibi kötü sonuçlar ortaya çıkmaktadır.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

  • 6
  • 10
Nisâ Suresi - 49 . Ayet
Nisâ Suresi - 49 . Ayet

"Kendilerini temize çıkaranlara ne dersin? Hayır, Allah dilediğini temize çıkarır ve kimseye kıl payı kadar haksızlık edilmez."

Nisâ Suresi - 49 . Ayet

Nisâ Suresi ilgili ayetin tefsiri
Bünyamin Topçuoğlu'nun sesinden Nisâ Suresi

📌 İnsanın ahlâkını iyileştirmek, kendini kötü huy ve alışkanlıklarından kurtarmak için gerekeni yapması, eğitimden geçmesi makbuldür, İslâm bunu teşvik etmiştir.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

  • 7
  • 10
Nahl Suresi - 90 . Ayet
Nahl Suresi - 90 . Ayet

"Muhakkak ki Allah adaleti, ihsanı, akrabaya karşı cömert olmayı emreder; hayâsızlığı, kötülüğü ve zorbalığı yasaklar. İşte Allah, aklınızı başınıza alasınız diye size böyle öğüt veriyor."

Nahl Suresi - 90 . Ayet
📌Sözlükte adalet, "Doğru hareket etmek, hakka ve hakikate göre hüküm vermek, eşit olmak, eşit kılmak" gibi mânalara gelen bir isim olup ahlâk ve hukuk terimi olarak, "bireysel ve sosyal yapıda dirlik ve düzenliği, hakkaniyet ve eşitlik esaslarına uygun şekilde davranmayı sağlayan bir erdem veya hukuk ilkesi" anlamında kullanılır.
  • 8
  • 10
Rûm Suresi - 38. Ayet
Rûm Suresi - 38. Ayet

"O halde akrabaya da hakkını ver, yoksula ve yolda kalmışa da. Bu, Allah'ın hoşnutluğunu isteyenler için en iyisidir. İşte gerçek kurtuluşa erenler de onlardır."

Rûm Suresi - 38. Ayet

Rûm Suresi ilgili ayetin tefsiri
Bünyamin Topçuoğlu'nun sesinden Rûm Suresi

📌 Âyetin "insanların kendi elleriyle yapıp ettikleri yüzünden" şeklinde tercüme edilen kısmı da genellikle, "işledikleri günahlar ve yaptıkları haksızlıklar sebebiyle" biçiminde yorumlanmıştır.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN