Allah, Hz. Âdem'i ve onun soyunu, diğer varlık türlerine üstün kılmış; bu konu çeşitli ayetlerde de vurgulanmıştır.
🔹 Hz. Adem ve soyunun diğer varlıklara daha üstün ve değerli kılınmasının temelinde Allah'ın onlara verdiği bilgi gücü bulunur. Ayet-i kerimede bu husus, şu şekilde zikredilmiştir:
"Andolsun biz insanoğluna şan, şeref ve nimetler verdik; onları karada ve denizde taşıdık, kendilerine güzel güzel rızıklar verdik ve onları yarattıklarımızın çoğundan üstün kıldık."
(x) İsrâ suresi 70. ayetin tefsiri 📙 ve meali 🔊
🔹 Hz. Adem'in yaratılışına dair pek çok özellik Kur'an-ı Kerim'de zikredilmiş; meleklerin insanoğluna dair tanımlamaları, ileride insanların neler yapabileceklerine ilişkin söyledikleri ayetlerde yer almıştır.
(x) 🔍 Hz. Yakub'un hayatı: Hz. Yakub kıssası
🔹 Melekler, insan soyunun neler yapacağına dair bildiklerini ortaya koyarak bunlara rağmen Hz. Adem'in halife olarak yaratılmasının hikmetini Allah'a sormuşlardır.
"Hani Rabbin meleklere, "Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım" demişti. Onlar, "Biz seni övgü ile tenzih ederken ve senin kutsallığını dile getirip dururken orada fesat çıkaracak ve kan dökecek birini mi yaratacaksın?" dediler. Allah "Şüphe yok ki, ben sizin bilmediklerinizi bilirim" buyurdu."
(x) Bakara suresi 30. ayetin tefsiri 📙 ve meali 🔊
🔹 Allah, Hz. Adem'e bilgi ve kabiliyet vermiş; insanları Allah'a kul olsunlar diye yaratmıştır. Yeryüzündeki nimetleri bu maksadı gerçekleştirmek amacıyla tahsis etmiş; fıtratını bozmadığı takdirde bu vazifeyi gerçekleştirebileceklerini belirtmiştir.
🔹 Tefsirlerde, bu ayetlerde zikredilen konu ile ilgili Hz. Adem'in bilgili kılındığı, meleklerin bilmedikleri şeyler hakkında bilgi sahibi olduğu; böylece onun ilimde meleklerden daha üstün nitelikte yaratıldığı ifade edilir.
(x) 🔍 Hz. Nuh kaç yaşında öldü?