Habil ile Kabil olayı nedir? Habil ile Kabil kıssası Kur’an’da nasıl geçer?
Habil ve Kabil, ilk insan ve ilk peygamber olan Hz. Adem'in ilk iki oğludur. Habil ile Kabil kıssası, yeryüzünde ilk bozgunculuğun başladığı olaya işaret eder. Kabil'in kardeşi Habil'e duyduğu kıskançlık ve kin duygusu; sonucunda Habil'i öldürmesi ve yeryüzündeki ilk cinayetin işlenmesi, Kur'an-ı Kerim, hadis ve tefsir kaynaklarında yer alan bir konudur. Nitekim Peygamber Efendimiz bir hadis-i şerifinde "Haksız yere öldürülen hiçbir kimse yoktur ki onun kanından Âdem'in ilk oğluna bir pay ayrılmasın. Çünkü cinayeti âdet edenlerin ilki odur" buyurmuştur. Peki, Habil ile Kabil olayı nedir? Habil ile Kabil kıssası Kur'an'da nasıl geçer?
Giriş Tarihi: 20.03.2021
13:13
Güncelleme Tarihi: 09.10.2024
10:51
Sesli dinlemek için tıklayınız.
HZ. ADEM’İN KAÇ ÇOCUĞU VAR?
Hz. Havva, biri kız biri erkek olmak üzere her defasında ikiz doğum yapmış; 20 batında 40 çocuk dünyaya getirmiş ve yalnızca Hz. Şît tek doğmuştur.
🔹 İlk batında doğan çocuklar Kabil ve Aklîmâ, ikinci batında doğanlar Habil ve Lebûda 'dır.
🔹 Hz. Adem ile Hz. Havva'nın ilk çocukları bir rivayete göre cennetten yeryüzüne indikten 100 yıl sonra, başka bir rivayete göre Kabil ve ikizi cennette, Habil ve ikizi ise yeryüzüne indikten sonra doğmuştur.
(x) 🔍 Peygamberlerin Kur'an'da geçen duaları
VIDEO
Hz. Adem ile Hz. Havva'nın çocukları, birbiriyle evlenmiştir; fakat ikizlerin evliliği yasaktır ve bu nedenle her batnın erkeği bir diğer batnın kızıyla evlenebilirdi.
(x) 🔍 Hz. Lut'un hayatı: Lut kavmi nasıl helak edildi?
🔹 Çocukları evlilik çağına geldiğinde Hz. Adem, Hâbil'in ikizi Lebûda'yı Kabil'le, Kabil'in ikizi Aklîmâ'yı da Hâbil ile evlendirme konusunda Allah'tan emir aldı.
🔹 Aklîmâ çok güzeldi. Evlilik söz konusu olunca Kabil bu duruma itiraz etti ve kendi ikizinin Lebûda'dan daha güzel olduğunu, ayrıca kendilerinin cennette doğduklarını söyleyerek Hâbil'in Aklîma ile evlenmesine karşı çıktı.
🔹 Bu olayın üzerine Hz. Adem, hem Habil'den hem de Kabil'den Allah'a birer takdimde bulunmalarını söyledi; hangisinin takdimi kabul edilirse onun haklı olduğu anlaşılacaktı.
(x) 🔍 Kıssaların en güzeli: Hz. Yusuf kıssası…
HZ. ADEM, ALLAH’A TAKDİMDE BULUNMALARINI SÖYLEDİ
Takdimin kabul edildiğine dair alamet ise semadan inen bir ateşin takdim edileni yok etmesiydi; kabul edilmeyen takdimi ise yırtıcı hayvanlar yiyordu.
🔹 Kabil, tarım ürünlerinin en kötüsünden az bir miktarı takdim etti. Zira bu takdimin kabul edilip edilmemesinin önemli olmadığını ve ikiz kardeşinin başkasıyla evlenemeyeceğini düşünüyordu.
🔹 Habil ise sürüsünde bulunan en iyi, besili bir koç ile birlikte süt ve yağ takdim etti. Bu davranışı ile Allah'ın emrine boyun eğmeyi ve rızasını kazanmayı istiyordu.
🔹 Habil ile Kabil, takdimlerini bir dağın tepesine koydular . Bir ateş semadan inerek Habil'in takdimlerini yedi ancak Kabil'in sunduğu takdimlere dokunmadı.
🔹 Bu olayın üzerine Kabil büyük bir öfkeye kapıldı ve kardeşi Habil'e kin duymaya başladı.
(x) 🔊 Mealli Hatim dinlemek için tıklayın.
(x) * TDV
HZ. ADEM’İN HABİL’İ KABİL’E EMANET ETMESİ
Hz. Adem, Kâbe'yi ziyaret etmek için Mekke'ye gitmeyi düşünmüştür.
🔹 Bu nedenle yola çıkmadan evvel oğlu Hâbil'i (ya da çocuklarını) semanın, yerin ve dağların himayesine bırakmak istemiştir ; ancak onlar kabul etmemişlerdir.
🔹 Bunun üzerine Hz. Adem, Hâbil'in korunmasını oğlu Kabil'den istemiş ve o bunu kabul etmiştir.
🔹 Bu rivayetin, Kur'an-ı Kerim'de yer aldığı* , bu hadiseye işaret edildiği ve emaneti yüklenenin Kabil olduğu bildirilir:
"Biz emaneti göklere, yerküreye ve dağlara teklif ettik, ama onlar bunu yüklenmek istemediler, ondan korktular ve onu insan yüklendi. Kuşkusuz insan çok zalim, çok bilgisizdir."
(x) Ahzâb suresi 72. ayetin tefsiri 📙 ve meali 🔊
(x) * TDV
KABİL HABİL’İ NEDEN ÖLDÜRDÜ?
Hz. Adem'in gitmesi üzerine Kabil, Habil'e Allah'ın onun kurbanını kabul edip kendisininkini kabul etmediğini; üstelik güzel ikiziyle evleneceğini bu nedenlerle de onu öldüreceğini söylemiştir.
🔹 Habil ise bu durumda kendisinin bir suçunun olmadığını; Allah'ın ancak takva sahiplerinin takdimesini kabul ettiğini belirtmiştir.
"Onlara Âdem'in iki oğlunun haberini gerçeğe uygun olarak anlat: Hani ikisi de birer kurban sunmuşlar, birininki kabul edilmiş, diğerininki kabul edilmemişti. Kurbanı kabul edilmeyen, diğerine, "Andolsun seni öldüreceğim!" dedi. O da dedi ki: "Allah ancak takvâ sahiplerinden kabul eder."
(x) Mâide suresi 27. ayetin tefsiri 📙 ve meali 🔊
🔹 Habil, bunlara rağmen öldürmeye kararlıysa da Kabil'e karşılık vermeyeceğini söylemiş ve onun yanından kaçmıştır.
"Andolsun ki sen öldürmek için bana el uzatsan bile, ben öldürmek için sana elimi kaldıracak değilim ! Zira ben âlemlerin rabbi olan Allah'tan korkarım.
Ben diliyorum ki sen hem benim günahımı hem de kendi günahını yüklenesin, cehennemliklerden olasın! Zalimlerin cezası işte budur."
(x) Mâide suresi 28-29. ayetlerin tefsiri 📙 ve meali 🔊