Arama

Hac Çeşitleri

Yaklaşan kurban bayramı ile hac vazifesini yerine getirmek isteyenlerin de gönülleri heyecan ile doldu. Haccın vakti bütün bir yılı kapsamamakta olup, aylarla ve hatta günlerle sınırlandırılırken hac ayları; Şevval ve Zilkade ayları ile Zilhicce ayının ilk on günü içerisindedir. Haccın yapılışı nasıldır? Haccın çeşitleri var mıdır? Haccın çeşitleri nelerdir? Fikriyat okurları için derledik...

Hac Çeşitleri

◼️ Başları açık ve ayakları çıplak kalır. Ancak topukları ve üzeri açık ayakkabı giyebilirler. Bellerine kemer bağlayabilirler, omuzlarına çanta asabilirler.
Şemsiye kullanmaları ve gölgelenmeleri caizdir.
Hanımlar normal elbise ve kıyafetleriyle ihrama girerler. Kapalı ayakkabı, çorap ve eldiven giymelerinde bir sakınca yoktur. Yalnız yüzlerini açık tutarlar.
Kerahet vakti değilse iki rekât ihram namazı kılarlar. (İlk rekâtta Fâtiha'dan sonra Kâfirûn, ikinci rekâtta ise İhlâs surelerini okumaları efdaldir.)
◼️ Namazdan sonra, "Allahım! Hac yapmak istiyorum. Onu bana kolay kıl ve benden kabul eyle." diye niyet edilir.
◼️ Sonra da, َ َك َ َشِر َ يك ل ْ َك لا ْ ُمل َ َك َوال النْعَمَة ل ْ َحْمَد َو ِّ َّٕن ال ْ َك اِ َّي َب َ َك ل َ َشِر َ يك ل ْ َك لا َّي َب ْ َك ل َّي َب јُهَّم ل ْ َك الل َّي َب ل Yüksek sesle telbiye yapılır.

Kurban ibadetinin iki hikmeti: Takva ve teslimiyet

Hac Çeşitleri

◼️ Hanımlar ise seslerini yükseltmezler. Böylece ihrama girilmiş ve ihram yasakları başlamış olur.
◼️ Bundan sonra dikilmiş ve örülmüş elbiseler giymezler, başlarını ve yüzlerini örtmezler. Tıraş olmaz ve vücutlarından kıl koparmazlar. Tırnak kesmez, güzel koku sürünmezler.
◼️ Harem bölgesinin bitkilerini koparmazlar. Başkalarıyla tartışmaz, kötü ve kırıcı söz söylemezler. Yanlarında olan eşleriyle cinsel ilişkide bulunmaz, cinsel ilişkiye götüren davranışlardan uzak dururlar.

Medeniyet membaı şehir: Herat

Hac Çeşitleri

◼️ İhram süresince, ayakta, otururken, yatarken, yürürken, vasıta üzerinde telbiyeye devam ederler. Mekke'de kalınacak yere gelip yerleştikten sonra Harem-i Şerif'e gidilir.
◼️ Kapıda telbiye kesilir, tekbir, tehlil ve salavat-ı şerife okuyarak tevazu ve derin bir saygı ile içeri girilir. Beytullah görününce üç defa tekbir ve tehlil yapıp dua edilir.
◼️ Mescid-i Haram'da farz namazkılınmıyorsa hemen tavafa başlanır. Buna Kudûm Tavafı denir. Şöyle niyet edilir: "Allahım! Senin rızan için evini kudûm tavafı olarak 7 şavt tavaf etmek istiyorum, onu bana kolay kıl ve benden kabul eyle." Tavaftan sonra mümkün olursa Makam-ı İbrahim'de, olmazsa Harem-i Şerif'in uygun bir yerinde iki rekât tavaf namazı kılınır ve dua edilir.

Yüzlerce yıllık büyük gizem: Giza

Hac Çeşitleri

◼️ Haccın sa'yi kudûm tavafından sonra yapılacaksa tavafta ıztıba ve remel de yapılır. Tavaftan sonra haccın sa'yini yapmak üzere Safa tepesine gidilir. Safa ile Merve arasında yedi defa sa'y edilir. Sa'y, Safa'dan başlar, Merve'de biter. Bundan sonra ihramlı olarak Mekke'de ikamet edilir. Terviye (Zilhicce'nin 8'inci) günü olunca, Mekke'den ayrılıp Mina'ya veya Arafat'a hareket edilir.
◼️ Mina'ya gidilirse öğle, ikindi, akşam ve yatsı namazları orada kılınır ve Arefe günü sabah namazı kılındıktan sonra Arafat'a hareket edilir.

◼️ Arefe günü öğle ve ikindi namazları Nemire Mescidi'nde veya çadırlarda öğle vaktinde birlikte cem'i takdim ile kılınır. Namazlardan sonra mümkün olursa Cebel-i Rahme yakınlarında, mümkün olmazsa çadırlarda vakfe yapılır.

Sezai Karakoç'un milletine seslenişi: Kutlu Millet Gerçeği eserinden tarihi cümleler

Hac Çeşitleri

◼️ Gün boyu telbiye, tekbir, tehlil, tesbih, Kur'an-ı Kerim okumak, dua etmek, tevbe ve istiğfar gibi ibadetler yapılır. Güneş battıktan sonra, akşam namazını kılmadan Müzdelife'ye hareket edilir.
◼️ Meş'ar-i Haram yakınında uygun bir yere inilir. Akşam ve yatsı namazları, yatsı vaktinde cem'i tehir ile kılınır. Bayram gecesi burada geçirilir.
◼️ Uygun bir zamanda şeytan taşlamada kullanılacak küçük taşlar toplanır ve yıkanarak çantaya konur. Vakit girince sabah namazı erkence kılınır.

Çöldeki inci: Burku Sarayı

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN