Hacerülesved'in büyük sırrı
Hz. İbrahim'in Kabe-i Muazzama'nın inşası sırasında yerleştirdiği "Hacerülesved" tarihte iki kez ortadan kayboldu. Taşı bir süre Yemen asıllı bir kabile olan Cürhümlüler saklarken, Karmatiler ise kanlı bir baskınla "Hacerülesved"i kaçırarak 21 sene boyunca Bahreyn'de tuttular. 16. yüzyılda beş parçası İstanbul'a getirilen "Hacerülesved"in Kanuni'nin türbesinde de olduğunu biliyor muydunuz?
Giriş Tarihi: 07.08.2022
13:21
Güncelleme Tarihi: 07.08.2022
16:29
"Hacerülesved" çalınıyor
◾ Onarımlar sırasında pek çok kez sökülüp çıkarılan "Hacerülesved " belli zamanlarda aşınmaya uğrar ve parçalara ayrılır.
◾ Tarihte iki defa Mekke dışına çıkartılan taş, yoğun çabalar sonucunda ait olduğu yere geri döner.
Dünyanın merkezi: Hicaz
◾ Bu iki olay Cürhüm kabilesinin taşı saklaması ve aşırı uç grup olan Şii Karmatiler'in taşı çalarak Bahreyn'e götürmesidir.
Cürhümlüler kimdir?
Aslen Yemenli olan bu kabile Hz. Hacer'in Mekke'ye bırakılmasından sonra Mekke'ye yerleşir.
Karmatiler kimdir?
Şiilerin İsmailiyye koluna mensup aşırıcı fırka.
Şia mezhebi
Kâbe'ye Karmati baskını
◾ 930 senesinin Hac mevsiminde Karmatiler Kabe'ye bir baskın düzenleyerek onlarca Hacı adayını şehit ederler ve "Hacerülesved"i kaçırırlar.
◾ Bu vakıanın neticesinde "Hacerülesved " Bahreyn'de bulunan "Hecer "e götürülür. Taş, bu talihsiz olay sırasında birkaç parçaya ayrılır.
Osmanlıların Haremeyn'e hizmetleri
◾ 21 sene boyunca Karmatilerin elinde kalan "Hacerülesved ", Fatımilerin İsmailileri de içine alan reformist tavırları sonucunda 951 senesinde Mekke 'ye iade edilir.
◾ Daha evvel Abdullah b. Zübeyr (RA) döneminde çıkan yangında üç parçaya ayrılan "Hacerülesved ", Karmati baskınında üç parçaya daha bölünür.
Osmanlı arşivinden fotoğraflarla Haremeyn
◾ On altıncı yüzyıl da gerçekleşen bir başka vaka ise bugün bizler için önemli bir kültürel zenginlik konusudur.
◾ Kabe'de gerçekleştirilen onarım sırasında "Hacerülesved "den kopan beş parça ve Kabe'nin Yemen tarafını gösteren "Rükn-i Yemani"den kopan bir parça taş İstanbul'a getirilir.
Haremeyn'de Osmanlı mührü