Arama

Hadis-i şeriflerde hurma

Peygamber Efendimiz (SAV) döneminde insanlar uzun zaman yiyecek bulamazlar, sadece hurma yiyip, su içerlerdi. Bu minvalde de hasta olmadıkları görülürdü. Sahabi Hz. Aişe validemize (RANHA) "Efendimiz zamanında evinizde ne yer ne içerdiniz" diye sorduğunda Hz. Aişe validemiz (RANHA) şu cevabı verir; "Evimizde bazen iki üç ay geçerdi de ateş yanmazdı, 'Esvedan(iki siyah)' yani hurma yiyip su içerdik." Sahabenin ve Efendimizin (SAV) hayatında çokça tüketilen ve önemli olan hurma hakkındaki hadisleri ve bazı sahabe görüşlerini derledik.

🔶Peygamberimiz (SAV) buyuruyor:

"En hayırlı (yararlı) hurmanız "Berni" (hurması) dır. Çünkü o bütün hastalıkları giderir ve onda hastalık yapıcı bir şey (zararlı mikrop) yoktur."

(Hâkim – Beyhakî – Taberânî)

🔶 Peygamberimiz (SAV) buyuruyor:


"Acve" (hurması) cennet meyvelerindendir.

(Ebû Nuaym)

SURELERİ OKUMAK VE DİNLEMEK İÇİN TIKLAYIN

🔶 Buhari hadisinden bir başka rivayette ise Peygamberimiz (SAV):


"Kim her sabah yedi tane "acve" hurması yerse, o gün ona zehir ve büyü zarar vermez."

(Buhârî)

  • 9
  • 10
Hurma ile ilgili sahabi rivayetleri
Hurma ile ilgili sahabi rivayetleri

Hurma ile ilgili sahabi rivayetleri

🔶 Sahabeden Ravi Ebu Said (RA)'e göre:

"Resulullah (SAV) zamanında bize bayağı hurma veriliyordu. Bu muhtelif cins kuru hurmanın bir karışımı idi. Bu bayağı hurmanın iki ölçeğini bir ölçek iyi hurma mukabilinde satıyorduk.

Bu tarz Hz. Peygamber (SAV)`in kulağına ulaşınca şöyle buyurdu: "İki ölçek hurmaya bir ölçek hurma, iki ölçek buğdaya bir ölçek buğday iki dirheme bir dirhem olmaz."

SURELERİ OKUMAK VE DİNLEMEK İÇİN TIKLAYIN

  • 10
  • 10

🔶 Abdullah İbnu Ömer (RA)'in rivayetine göre:

"Resulullah (SAV) zamanında evler kerpiçten yapılmıştı. Tavanı hurma dallarıyla örtülmüştü. Direklerini hurma kütükleri teşkil ediyordu. Hz. Ebu Bekr (RA) buna (gerek tezyin ve gerekse tevsi yönüyle) hiçbir ilave getirmedi. Hz. Ömer (RA), (enini boyunu) artırarak mescidi, Resulullah (SAV) devrindeki tarz üzere -kerpiç ve hurma dallarıyla- yeniden inşa etti. Onu esaslı şekilde Hz. Osman (RA) (hem tezyin hem tevsi yönleriyle) değiştirdi ve pek çok ilavelerde bulundu. Duvarlarını nakışlı taşlarla ve kireçle inşa etti. Direklerini de nakışlanmış taşlardan yaptı. Tavanını da (pek kıymetli olan) sac ağacından yaptı."

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN