Hakkında ayet nazil olan Enes bin Nadr kimdir?
Enes bin Nadr, Uhud Savaşı'na katılmış sahabelerden biriydi. İnananlar ile müşrikler arasındaki ikinci büyük savaş olan Uhud'da, Müslümanların bozguna uğradığı, yalan söylentilere kapıldığı bir anda müminlere cesaret veren bir konuşma yaptı. Onun Allah'a verdiği söz üzerine hakkında ayet nazil oldu. Peki, Enes bin Nadr nasıl şehit oldu?
Giriş Tarihi: 25.06.2020
17:10
Güncelleme Tarihi: 26.06.2021
08:55
Hz. Peygamber (sav) görevlendirdiği sahabeler vasıtasıyla Medine'ye doğru ilerlemekte olan müşrik ordusunun durumu, asker sayısı ve konak yerlerine dair bilgi edindi. Efendimiz düşmanlarla nasıl savaşılması konusunda sahabeler ile istişare etti. Resulullah, Medine'de kalınmasını, kadınların ve çocukların kalelere yerleştirilerek savunma savaşı yapılmasını tercih ettiğini belirtti. Özellikle Bedir Gazvesi'ne katılamayan gençler ve Hz. Hamza, Sa'd bin Ubâde, Nu'mân bin Mâlik düşmanla şehir dışında savaşılmasında ısrar ettiler.
Peygamber Efendimiz, yenilgiye uğramalarından endişe duyduğunu bildirmesine rağmen çoğunluğun görüşüne uyularak karar verildi. Sahabeler daha sonra davranışlarından pişmanlık duyarak Peygamberimize kararı kendisinin vermesini belirttiler. Fakat Resulullah "Bir peygamber zırhını giydikten sonra Allah onunla düşmanları arasında hüküm verinceye kadar çıkarmaz. Eğer sabreder ve görevinizi yaparsanız Allah zaferi size ihsan edecektir " (Vâkıdî, I, 214).
Peygamber Efendimizin hayatınıza rehberlik edecek hadisleri
Hz. Peygamber (sav), Medine'de âmâ sahabe Abdullah b. Ümmü Mektûm'u vekil bırakarak ikisi atlı, 100'ü zırhlı 1000 kişilik bir kuvvetle yola çıktı. İslam ordusu 23 Mart 625 tarihinde Cumartesi sabahı Uhud dağına vardı. Sabah namazı burada kılındı.
Abdullah b. Übey, "Ben meydan savaşına taraftar değildim. Muhammed çoluk çocuğun sözüne uydu, bizim sözümüze itibar etmedi" diyerek 300 kişilik taraftarıyla birlikte ordudan ayrılıp Medine'ye döndü.
Peygamber Efendimiz, içinde Enes bin Nadr de bulunduğu sayısı 700'e düşen İslam ordusunu savaş düzenine sokup sancağı Musab bin Umeyr'e verdi. Ordunun sağ ve sol kanatlarına, öndekilere ve arkadakilere kumandanlar tayin etti. Ardından cihadın önemi hakkında bir konuşma yaptı.
Mus'ab Bin Umeyr: İslam tarihinin ilk muallimi
Peygamberimizin Müslümanlara önemli uyarısı
Düşmanın cephe gerisinden saldırıp İslâm ordusunu arkadan vurmasını önlemek için Abdullah bin Cübeyr kumandasındaki 50 okçuyu Uhud dağının karşısında, ordusunun sol tarafında kalan, daha sonra Cebelürrumât (okçular tepesi) diye adlandırılan Ayneyn tepesine yerleştirdi. Okçulara, galip gelinse bile ikinci bir emre kadar kesinlikle yerlerinden ayrılmamalarını, düşman ordusunun arkadan saldırması halinde ok atarak onları geri püskürtmelerini emretti.