Arama

Hakkında ayet nazil olan hanım sahabe; Havle binti Salebe

Medine'de Müslüman olan Havle Bint Salebe, hakkında ayet inen hanım sahabelerden biriydi. Eşiyle aralarında yaşanan bir hadise sonrasında, şikayetini Peygamber Efendimize bildirmiş, işin çözümü için Allah'a dua etmişti. Bunun üzerine hakkında ayet inen Havle Bint Salebe 'mücadile' lakabıyla anılmış ve sahabeler tarafından oldukça hürmet edilmişti.

  • 10
  • 12
İSLAMİYET’TE KADINA VERİLEN DEĞER
İSLAMİYET’TE KADINA VERİLEN DEĞER

Mücadele suresinin ilk ayeti, kadının toplumsal konumuyla ilgili önemli bir bilgi içermektedir: Toplumun önemli bir ferdi olan kadının mevcut kurallardan ve şartlardan bağımsız bir statüye sahip olması düşünülemez.

Ayetten açıkça anlaşıldığı üzere kadın, o güne kadar Kur'an'dan ve Hz. Peygamber'in uygulamalarından, "herkese problemini en yetkili merciler önünde uygun şekilde seslendirebilmesi ve hakkını arayabilmesi imkânının tanınması gerektiği" ilkesini çıkarabilmiş ve bunun teoride kalmayıp yaşanan bir gerçek olduğunu da görmüştür.

İslam'da kadının önemini anlatan hadisler

  • 11
  • 12
HZ. ÖMER’İN HAVLE BİNT SALEBE’YE GÖSTERDİĞİ HÜRMET
HZ. ÖMER’İN HAVLE BİNT SALEBE’YE GÖSTERDİĞİ HÜRMET

"Mücadele" lakabıyla anılmaya başlayan Havle bint Salebe, Hz. Ömer ona hep ayrı bir saygı duymuş ve halifeliği döneminde etrafındakileri şaşırtacak derecede onunla ilgilenmişti. Havle bint Salebe aynı zamanda güzel konuşmasıyla da tanınırdı.

Bir defasında hanım sahabe Havle, Hz. Ömer'i lafa tutmuştu. Halifeyi beklemekten sıkılan yanındakilerden bir kişi, bir kocakarı yüzünden bu kadar adamın boşuna bekletildiğini söyledi.

Emîrü'l-mü'minîn: Hz. Ömer

  • 12
  • 12
HAVLE BİNT SALEBE’NİN HZ. ÖMER’E NASİHATİ
HAVLE BİNT SALEBE’NİN HZ. ÖMER’E NASİHATİ

Bunun üzerine Hz. Ömer ona, şikâyetini Yüce Allah'a duyuran ve hakkında âyetler nâzil olan bu hanımdan söz etti. Kendisiyle akşama kadar konuşacak olsa bile namaz dışında hiçbir şey için onun yanından ayrılmayacağını belirtti.

Bir rivayete göre Havle Hz. Ömer'e nasihatte bulunmuştu. Ona, Ukâz çarşısında elinde sopa ile koyun güttüğü günlerde kendisine Ömercik dediklerini, daha sonra Ömer ve nihayet "emîrü'l-mü'minîn" diye hitap ettiklerini söyleyerek, halka iyi muamele etmesini tavsiye etti.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN