Arama

Hayatı ve fikirleriyle Kemalpaşazade

Kemalpaşazade, Osmanlı tarihinin en önemli alimlerinden biridir. Çok yönlü bir şahsiyet oluşu onun pek çok alanda eser kaleme almasına katkı sağlar. Dönemin padişahları arasında da büyük bir itibara sahip olan Kemalpaşazade, tarihi bütünsel biçimde ele alarak sade ve anlaşılır şekilde yazmasıyla dikkat çeker. Sizin için Kemalpaşazade'nin hayatı ve fikirlerini araştırdık...

🔸 Kemalpaşazade, verdiği fetva ile İran'a yapılan seferin dinsel ve hukuksal sebeplerini hazırlayarak bu savaşa rıza göstermeyen devlet adamlarına karşı padişahı güçlendirmiştir.

🔸 Kanuni döneminde hükümdarı Safeviler'e karşı mücadeleye teşvik etmesi onun devlet yönetimini etkileyecek bir konumda olduğunu da gösterir.

🔸 Kemalpaşazade ilmiye sınıfına bağlandıktan sonra kadılık, kazaskerlik, müderrislik ve şeyhülislamlık makamlarında hizmet verir.

🔸 Eser verdiği tüm ilmi alanlarda tartışmalı konuları cesaretle izah eder. Kemalpaşazade, felsefeci ve kelamcıların görüşlerine hakimdir ve felsefe alanında Fahreddin er-Râzî'nin çizgisini takip eder.

🔸 Büyük alim, tasavvufa karşı değildir. Fakat şeriatın çizgilerinin dışında olan düşünce ve eylemlere karşı çıkarak hayatı boyunca onlarla mücadele etme yolunu tutar.

Uzaktaki kardeşimiz Mağcan Cumabayoğlu

Tevârih-î Âl-i Osmân

🔸 Tarihçiliğiyle de ön plana çıkan Kemalpaşazade'nin bu alandaki en önemli eseri Tevârih-î Âl-i Osmân'dır. Kemalpaşazade bu eseri "II. Bayezid'in herkesin anlayabileceği bir tarih yazımı isteği" üzerine kaleme alır.

🔸 Kemalpaşazade, eserinde her padişah dönemi için ayrı bir cilt yazmıştır. 1510 yılına kadar kaleme aldığı 8 ciltlik eserini II. Bayezid'e sunar. Sonrasında ise Kanuni Sultan Süleyman'ın isteğiyle eserini devam ettirir ve Mohaç Seferi'nin sonu olan 1527 tarihine kadar getirir. Bununla birlikte Tevârih-î Âl-i Osmân on ciltlik geniş bir eser olma özelliği kazanır.

🔸 Kemalpaşazade'nin tarihçiliğinde dikkat çeken bir nokta, Türk ve Türklük anlayışıdır. Ordudan bahsederken genel olarak "Türk ve Türk askeri" ifadelerini kullanır. Bunun yanında Türk ve Türkmen kavramlarını birbirinden ayırır. Osmanlılar'ı Türk, Akkoyunlular'ı Türkmen olarak zikreder.

🔸 Kemalpaşazade eserinde seciye dikkat ederek ona edebi bir özellik de kazandırır.

📌Seci nedir?

Nesirdeki kafiye olarak bilinen seci aynı zamanda iç kafiye olarak da tanımlanır.

Selçukluların tarihten miras kalan rengi Turkuaz

  • 10
  • 10

🔸 Hayatını ilim yolunda harcayan ve ömrü boyunca birçok devlet hizmetinde bulunan Kemalpaşazade'nin görevlerinden en önemlisi şeyhülislamlık makamıdır.

🔸 1526 yılında Zenbilli Ali Efendi'nin yerine şeyhülislamlık makamına getirilir. Ölümüne kadar, 8 sene boyunca bu görevi sürdürür. 16 Nisan 1534 yılında vefat eden büyük alim Mahmud Çelebi Zâviyesi hazîresine defnedilir.

📌Zenbilli Ali Efendi kimdir?

Osmanlı müftüsü ve alimidir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN